امتیاز دادن به این موضوع:

Recommended Posts

سلام ..
[quote]یه مورد دیگه به گفته اقا سعید رو یادم رفت بگم که ایشون گفتن که موشک تا جایی با موتور روشن حکت میکنه و بعد موتور خاموش و به طرف هدف شیجه میره من باید بگم که گفته شده که زمان سوختن موتور موشک هاوک در حدود 80 ثانیه است اگر سرعت موشک رو در حدود 600 متر در نظر بگیریم با این حساب برد این موشک میشه 48 ک م تازه این سرعت میتونه بالای 2 ماخ باشه و اگر اون رو 3 ماخ در نظر بگیریم یعنی 1000 متر در ثانیه در این حالت برد این موشک میشه 80 ک م [/quote]
اوپرای عزیز سرعت موشک از کم به اوج و از اوج با کاهش توان موتور کم میشه یعنی نمیشه با ضرب زمان سوزش در سرعت برد رو بدست آورد بلکه یک معادله داره که وابسته به متغییر های زیادی هست ...

اما اونچه که بصورت میانگین در موردش صحبت میشه با نظر گرفتن احتمال فرار و تعقیب و مانور موشک این برد میانگین 40 کیلومتر هست ...

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

[align=center]
معاون قرارگاه پدافند هوايي خاتم الانبياء خبر داد: [/align]
[align=center]
تست گرم موشك هاي S300 ايراني در آينده نزديك [/align]
تهران- معاون هماهنگ كننده قرارگاه پدافند هوايي خاتم الانبياء (ص) گفت: بزودي تست گرم موشك هاي برد بلند پدافند هوايي از جمله S300 ايراني انجام خواهد شد.


سردار سرتيپ 'محمدحسن منصوريان' در گفت وگو با خبرنگار سياسي ايرنا با اشاره به فشار رژيم اشغالگر قدس به روسيه و بهانه اين كشور براي عدم تحويل سامانه هاي برد بلند به قرارگاه پدافند هوايي افزود: ما براي تامين بخشي از نيازهاي امنيتي خود در فضاي كشور، خريد S300 را از روسيه در دستور كار داشتيم اما با فشارهاي آمريكا و رژيم صهيونيستي اين كشور با بهانه قرار دادن قطعنامه 1929 از تحويل اين سلاح پدافندي به كشورمان خودداري كرد.
وي اهداف و تهديدات هوايي را به سه دسته برد بلند، متوسط و كوتاه تقسيم كرد و ادامه داد: هرچند فقط 20 درصد از تهديدات هوايي عليه كشور ما در ارتفاعات برد بلند صورت مي گيرد، ولي هم اكنون در حال ساخت سامانه هاي دفاعي هستيم كه بتوانند در اين ارتفاع نيز ماموريت هاي ما را به بهترين وجه پاسخگو باشند.
منصوريان با تاكيد براينكه پيشرفت هاي خوبي در زمينه ساخت ساير سامانه هاي پدافندي ارتفاع برد بلند بدست آورده ايم، تصريح كرد: سامانه هاي مانند S300 ايراني در مرحله اصلاح ميداني و تست گرم قرار دارند و ديگر سامانه هاي برد بلند نيز در حال طراحي و توليد مي باشند.
وي ابراز اميدواري كرد كه در آينده بسيار نزديك اخبار خوبي در زمينه ساخت و توليد سامانه هايي با برد بلند منتشر شود.

** تحويل سامانه مقابله با موشك هاي كروز
معاون هماهنگ كننده قرارگاه پدافند هوايي خاتم الانبياء (ص) همچنين تهديدات هوايي كشور را به سه دسته برد بلند، متوسط و كوتاه تقسيم بندي كرد و افزود: اگر كشور ما زماني از آسمان تهديد جدي شود، در حدود 20 درصد در ارتفاعات برد بلند، 50 درصد در برد متوسط و 30 درصد در برد كوتاه ممكن است مورد هجوم قرار گيرد.
وي با اشاره به تحويل سيستم نسل جديد سلاح مرصاد و موشك هاي شاهين از طرف وزارت دفاع به پدافند هوايي كشور خاطر نشان كرد: موشك هاي شاهين و سيستم زميني سلاح مرصاد كاملا در داخل طراحي و ساخته شده است.
سردار محمد حسن منصوريان همچنين با برشماري ويژگي هاي موشك هاي شاهين گفت: از مزاياي اين سلاح مي توان به تجميع و استفاده از نقاط قوت ساير سلاح هاي پدافندي برد متوسط در كشور اشاره كرد كه در اين سلاح بطور كامل تجميع شده است.
وي سامانه مرصاد و موشك شاهين را كاملا بومي و ساخته شده توسط متخصصان داخلي اعلام كرد و خاطر نشان ساخت: چون اين سامانه توسط متخصصان داخلي ساخته شده است مي توانيم در آينده نيز نسل هاي جديدتري را توليد و آماده كنيم.
معاون هماهنگ كننده پدافند كشور، كاربرد موشك پدافندي شاهين را در عمليات عليه اهداف دشمن در برد متوسط تعريف كرد و افزود: اين سلاح داراي تحرك خوبي است و سوخت آن جامد است كه مي تواند، اهدافي با سطح مقطع كم و پايين را مورد هدف قرار دهد.
وي همچنين سيستم زميني مرصاد را بسيار مطمئن و قابل اتكا در برد و ارتفاع متوسط عنوان كرده و تصريح كرد: در اين سيستم از هدايت هاي تركيبي استفاده شده و از انواع هدايتگرها برروي اين سامانه امتحان و نصب شده است.
منصوريان موشك هاي شاهين و سيستم مرصاد را جايگزين سلاح هاي قديمي تر پدافند هوايي مانند 'هاگ' دانست.


http://www.irna.ir/NewsShow.aspx?NID=30068430

http://irna.com/NewsShow.aspx?NID=30068430

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
سامانه موشکی ارتفاع متوسط ایران بومی شده است؛ سامانه مرصاد توانمندی مقابله با موشک های بالستیک را دارد؛ استفاده از تاکتیک جابجایی سامانه های موشکی در جنگ ناهمتراز؛ سامانه های مقابله با جنگنده بمب افکن های دشمن طراحی شده است و ...

سرهنگ فرامرز روح افزا ، مدیر طرح و آمادگی رزمی قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) این مطالب را در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد .

فرامرز روح افزا سرهنگ کنترل و فرماندهی سال 1356 وارد دانشگاه خلبانی نیروی هوایی شد. وی پس از طی دوره های مختلف آموزسی با تخصص موشک هاگ از دانشکده به سمت مناطق عملیاتی اعزام شد و با در اختیار گرفتن عنوانهایی مثل فرمانده سایت هاگ، افسر آموزش گردان هاگ، معاونت عملیات در مناطق مختلف، رئیس شعبه موشکی پدافند، ریاست دایره زمین به هوا، مدیریت ارزیابی و یکنواختی و نهایتا به مدیریت طرح و آمادگی رزمی قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) منصوب شد. وی علاوه بر تخصص در عرصه موشکی دارای مدرک مدیریت دولتی نیز می باشد.

گفتگوی مشروح خبرنگار مهر با سرهنگ فرامرز روح افزا در مورد توان موشکی کشوردر پی می آید.
*خبرگزاری مهر - گروه سیاسی: به عنوان نخستین سئوال استفاده از سیستم موشکی در نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران در چه شرایطی است؟

- سرهنگ فرامرز روح افزا: درگذشته با سیستم های توپخانه ای باهواپیماهای دشمن مقابله می کردند اما بعد ازاینکه هواپیماها پیشرفته تر شد و سرعت وسقف پروازی آنها بالا رفت زمان عکس العمل برای سیستم های پدافندی پایین آمد که بایستی متناسب با آن گلوله ها سنگین تر می شد تا بتواند به ارتفاعات بالاتری برود و وقتی نزدیکتر می شد معایبی برای این کار ایجاد می کرد.

مجموعه این عوامل موجب شد که دست اندرکاران به فکر طراحی گلوله ای بیفتند که خودش توانایی این را داشته باشد که به سمت هواپیمای مورد نظر برود و به نوعی هم بتواند بر اصطکاکات جوی غلبه کند که در مجموع نتیجه این طراحی ها، ساخته شدن موشک ضد هوایی بود. توان پدافند هوایی در سطوح مختلف برد کوتاه، متوسط و بلند تعریف شده است که با وارد شدن موشک ضدهوایی به نیروی هوایی ارتقا یافت بطوریکه توانستیم درارتفاع متوسط و بالا که توپخانه های ما در آن دچار مشکل می شدند کارایی خوبی را از خود به نمایش بگذارند.

این سیستم ها در ابعاد مختلف پیشرفت کرد اما با توجه به اینکه توپخانه ها درارتفاع کم مشکلی ندارند و فقط درارتفاع متوسط و بالا دچار مشکل می شوند پس مجبور بودیم که از سیستم های موشکی در بردهای متوسط و بلند استفاده کنیم.

اولین سیستم موشکی که نیروی هوایی ایران از آن استفاده کرد که البته آنها هم درارتفاع کم کارمی کرد،"سیگرکت و تایگرکت" بود که در سالهای 49 تا 50 وارد ارتش ایران شدند، بعد دیدند آنها جوابگو نیستند پس از سیستم موشکی هاگ استفاده شد. این سیستم موشکی سال 54 از آمریکا خریداری و وارد ایران شد و توانست ارتفاع متوسط ما را جواب دهد که بدینوسیله نیازمندی های روز خود را در این ارتفاع جواب دادیم.سیستم موشکی هاگ به نوبه خود یکی از مدرن ترین سیستم های موشکی بود که هم اکنون نیزبعد از گذشت 30 سال در منطقه این سیستم موشکی بازهم حرف برای گفتن دارد.

پس از جنگ نیز با ورود سیستم های موشکی برد بلند مثل سیستم موشکی S200-HQ2 توانستیم توان پدافندی خود را در ارتفاع بالا تقویت نموده ، در مجموع رینگ کامل ارتفاعاتی خود را بپوشانیم.

*در راستای بهینه سازی سامانه ها چه اقداماتی انجام داده اید؟

- بعد از جنگ تجربیات خود را به لحاظ تاکتیک و تکنیک بر روی سامانه های خود پیاده کردیم که نمونه آن ارتقا سیستم موشکی هاگ است یعنی آنچنان بر روی این سامانه کار کردیم که سامانه هاگ اساسا تبدیل به چیز دیگری شده است.

ما درحال حاضریک سامانه صد درصد بومی بنام مرصاد ساختیم در حقیقت ما کاملا با تکنولوژی روز سیستم موشکی ارتفاع متوسط خود را بومی کرده ایم. بعبارتی دیگر با استفاده از تاکتیک هایی که برگرفته از زمان جنگ بود و همچنین تکنولوژی روز دنیا توانستیم این نیازمندی های خود را برطرف کنیم.

همانطور که گفتم در پوشش ارتفاع پایین هم که از قبل مشکلی نداشتیم، و درحال حاضرهم نه تنها هیچ مشکلی در این زمینه نداریم بلکه در حال ارتقا سطح کیفی آن هستیم. البته برای پوشش ارتفاع بالا هم ما سامانه موشکی S200 را داشتیم که آن هم مشکلات خاص خود را داشت چون بسیارحجیم و دست و پاگیر بود. اما بدلیل اینکه من از نزدیک با این سامانه موشکی کار کرده ام می توانم به جرات بگویم که این سیستم موشکی هم اکنون تا حدود زیادی دستخوش تغییرات اساسی شده است بطوریکه حجم عظیم تکنولوژی بکار رفته در آن متحول شده و در مجموع می توان گفت که این سیستم موشکی کوچک شده و متناسب با تکنولوژی روز دنیا تغییر کرده است.

اقدامات دیگری هم از طریق مبادی ذیربط مثل جهاد خودکفایی، قرارگاه پدافند هوایی و سازمان صنایع وزارت دفاع در حال پیگیری است، بعنوان مثال کارهایی درحال انجام است تا بزودی هم تکنولوژی S200 را بومی کنیم و هم در زمینه پوشش ارتفاع بالا به خودکفایی برسیم. ضمن اینکه هم اکنون در مرحله طراحی سامانه های موشکی برد بلند هستیم بطوریکه شاید به زودی بتوانیم به مرحله تولید آن برسیم.

* جناب سرهنگ! ارزیابی شما در مورد سامانه S300 چیست؟

- سامانه S300 هم به عنوان یک کالاست که می خواستیم آن را از روسیه بگیریم اما به دلیل مسائل سیاسی جلوی واگذاری این سامانه موشکی به ایران را گرفتند البته همین کارها باعث می شود که ما بیاییم احتیاجات خود را رفع کنیم. ضمن اینکه هم اکنون در داخل کشور (سازمان صنایع وزارت دفاع) روی آن کار می کنند تا در این زمینه هم خودکفا شویم و دیگر احتیاجی به سایر کشورها نداشته باشیم.

*آیا در مورد مقابله با موشکهای بالستیک و کروز تمهیداتی در قرارگاه پدافند هوایی اندیشیده شده است؟

- برای مقابله با کروزهای دشمن طراحی هایی شده است که هم اکنون در حال طی کردن مراحل اجرایی آن هستیم و روز به روز بر تقویت عملکرد سامانه هایی که در خصوص مقابله با کروز بکار گرفته می شوند افزوده می شود.

اما موشک بالستیک بسیار متفاوت تر از موشک کروز است، موشک بالستیک از سرعت بالایی برخوردار است برد بالایی دارد و مسیر پروازی خاصی را یا همان قوس بالستیکی را برای رسیدن به هدف مورد نظر خود طی می کند. در این رابطه نیز سامانه هایی در حال طراحی شدن هستند و اساسا بدلیل این موضوع ما به سمت طراحی و ساخت سامانه موشکی S300 رفتیم تا بتوانیم با این نوع حملات مقابله کنیم.

وی ادامه داد: البته سامانه مرصاد که در داخل کشور طراحی و ساخته شده تا حد زیادی توانمندی مقابله با موشکهای بالستیک را دارد بطوریکه ما با این سامانه خواهیم توانست با موشک های بالستیک مقابله کنیم.

*در دوران دفاع مقدس برای حل مشکل کمبود ادوات وتجهیزات نظامی چه کارهایی را انجام می دادید؟

- دردوران دفاع مقدس و بویژه در عملیاتهای "فاو" و "کربلای 5" نیازمندیهای ما به اوج خود رسید که ما برای جبران کمبود و یا نبود ادوات و تجهیزات نظامی سایت های موشکی خود را در روز چندین نوبت جابجا می کردیم بطوریکه کمتراز 24 ساعت یک سایت موشکی هاگ را در سطح مناطق عملیاتی جابجا می کردیم.

البته دشمن نمی تواند در آن واحد موقعیت ها را شناسایی کند و سیستم های خبری دشمن اگر می خواست اطلاع دهد که سایت ما جابجا شده است یک هفته طول می کشید که واقعا این کار نتیجه داد یعنی در عملیات "والفجر 8" این جابجایی خیلی مثمر ثمر بود وبنوعی کمبود تجهیزات ما را در دوران دفاع مقدس جبران کرد و حتی این حرکت ما تبدیل به تاکتیک رزمی شد که بعد از جنگ نیز بتوانیم از آن بهره ببریم.

*سرهنگ! منظورتان این است که در جنگ احتمالی آینده که جنگ ناهمتراز خواهد بود می توانیم از این تاکتیک استفاده کنیم؟

- بله، ما از این تاکتیک در جنگ ناهمطراز هم می توانیم استفاده کنیم چون امتحان خود را پس داده است. البته نکته مهم این است که این موضوع از نظر ما عملیاتی است و فقط در حد تئوری یا شعار نیست، یعنی اگر کشورهای دیگر در حد تئوری آن را مطرح می کنند ما در صحنه عمل به آن رسیدیم و به خاطر این می گوییم که این تجربه بسیار گرانبهاست چون در صحنه عمل به آن دست پیدا کردیم و تئوری، نیست به خاطر این ما هم اکنون تجربه، تکنولوژی و تاکتیک استفاده از ادوات وتجهیزات نظامی را داریم که با مجموعه اینها در آینده هم موفق خواهیم بود. اما نباید به این دستاورد قانع باشیم بلکه باید همچنان این روند را طی کنیم.

*شما فکر می کنید که ما بتوانیم در عرصه پدافند هوایی به پیشرفت 100% برسیم؟

- نه! البته نه اینکه ما نتوانیم بلکه هیچ کشوری نمی تواند در پدافند هوایی به این نقطه برسد.


*یعنی کشورهای قدرتمند از جمله آمریکا وروسیه هم به این نقطه نرسیده اند؟

- نه، به هیچ وجه، مثلا روسیه که پیشرفته ترین و مدرن ترین تجهیزات و ادوات پدافند هوایی را در اختیار دارد هیچگاه ادعا نکرده که در این بخش به توانمندی صد درصد رسیده اند. مثلا همین چند سال پیش یک جوان 18 ساله آلمانی با یک هواپیمای سبک در میدان سرخ مسکو فرود آمد و این در حالی بود که سیستم های پدافندی مسکو مگس را روی هوا می زدند و در پی این اتفاق دولت روسیه فرمانده پدافند هوایی خود را برکنار کرد.

اساسا اگر بخواهیم سیستم پدافند هوایی روسیه را بررسی کنیم بسار پیچیده خواهد بود چون آنها از پیشرفته ترین سیستم های پدافندی استفاده می کنند. به همین دلیل هیچگاه ما نمی توانیم ادعا کنیم که در پدافند هوایی به مرز 100 درصد برسیم ولی با این وجود روند ارتقا سیستم ها و تجهیزات پدافندیمان ادامه دارد.

*با توجه به اینکه تهدیدات آینده هواپایه خواهد بود، پدافند هوایی چه سازوکارهایی را برای دفاع از مراکز حساس و بویژه تاسیسات هسته ای در نظر گرفته است؟

- با توجه به جنگهای اخیر هم اکنون اگر جنگی صورت بگیرد از طریق آسمان خواهد بود یا اینکه حداقل مراحل ابتدایی تهاجم علیه هدف از طریق آسمان انجام خواهد گرفت.

اصلا به همین خاطرمقام معظم رهبری هم فرمودند که اگر بخواهد اتفاقی برای کشور بیفتد اولین جایی که باید فعال شود قرارگاه پدافند هوایی است. این موضوع مشخص می کند که نوع تهدید شناخته شده و مرجع مقابله با تهدید هم معلوم شده که چه ارگانی باید این کار را انجام دهد که آن ارگان هم جایی جز قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) نست.

بر این اساس ما برای همه جا از جمله تاسیسات هسته ای کشورمان طرح پدافندی داریم و برای جایی که احساس می کنیم که ممکن است آن مکان ها بیشتر با تهدید مواجه شوند نیز تجهیزات پدافندی بسیار قدرتمندی را در نظر گرفتیم. بعبارتی دیگرما بهترین ادوات پدافندی خود را از جمله رادارهای پیشرفته و سامانه های موشکی زمین به هوا را در کنار تاسیسات هسته ای و بویژه نیروگاه بوشهر مستقر کرده ایم چون نوک پیکان حمله دشمن آنجاست.

البته نباید هیچگاه تهدید دشمن را شوخی بگیریم ولی این تهدیدات به میزانی هم نیست که ما چاره ای نداشته باشیم و دست و پا بسته باشیم، البته ما هیچ وقت دشمن را نباید ضعیف فرض کنیم و باید متناسب با قوی بودن دشمن، خود را قوی کنیم.


با این حال من می توانم این اطمینان خاطر را به شما بدهم که در حال حاضر مراکز هسته ای ما و بخصوص تاسیسات هسته ای بوشهر هم اکنون از یک پدافند مستحکمی برخوردار است.

*جناب سرهنگ! پدافند هوایی چگونه به جنگ تحمیلی وارد شد؟

- وقتی جنگ را به ما تحمیل کردند ما ناچار شدیم با هر آنچه که در اختیار داریم به میدان بیاییم ضمن اینکه در آن زمان همه سامانه های ما خارجی بود و هیچکدام داخلی نبود یا مثلا نفرات ما رفته بودند در آمریکا یک دوره ای را دیده بودند که ناتمام مانده بود و آنهایی هم که دوره را کامل دیده بودند هنوز بر تئوری های آموخته شده مسلط نشده بودند، مثلا با اینکه من در آن موقع یک افسرعملیاتی موشک هاگ بودم ولی خوب هاگ را نمی شناختم. به هرحال ما با این اوضاع و احوال وارد جنگ شدیم و به قول معروف آستین ها را بالا زدیم.

* کمی از ابداعات دوران دفاع مقدس تعریف کنید؟

- وقتی که جنگ شد واقعا بچه ها دستشان خالی بود ولی ما آستینها را بالا زدیم و پای دستگاه رفتیم و گفتیم که جنگ است و باید این سیستم را بکار بیندازیم و با توجه به امکانات موجود و منابع شروع بکار کردیم و البته روز به روز توانمندی مان بیشتر می شد چون در میدان عمل بودیم، شرایط به گونه ای بود که اگر ما نمی زدیم می خوردیم و مجبور بودیم از خودمان دفاع کنیم و سامانه را بیاوریم و شبانه روز پای سامانه ها باشیم.

از طرفی دیگر چون ما در صحنه واقعی بودیم و در صحنه شبیه سازی نبودیم موفقیتمان بیشتر بود بطوریکه اگر مشکلی پیش می آمد سریع می نشستیم و مشکل را برطرف می کردیم. در مجموع توانستیم خودمان را پیدا کنیم البته نباید در این جا زحمات خلبانان مان را نادیده بگیریم چراکه در آن زمان که ما درحال مجهز کردن پدافند بودیم خلبانان ما در اوج فشار کار را انجام می دادند.

*به نظر شما در کدام بخش از تاریخ 8 ساله دفاع مقدس ما در زمینه پدافند هوایی دچار مشکل شدیم؟

- در حقیقت می توان گفت که از شروع جنگ تا آزادی خرمشهر ایران مشکلی در بخش پدافند هوایی نداشت و بیشتر ما حرف اول را می زدیم اما بعد از آزادی خرمشهر شرق و غرب وقتی مشاهده کرد که در چنین شرایطی ایران پیشروی خواهد کرد از جنبه های مختلف ارتش بعث عراق را تقویت کردند.

مثلا هواپیماهای جنگنده بمب افکن و همچنین سامانه های پدافندی مدرن در اختیار ارتش بعث قرار داد، اما مهمتر از آن مسئله موشکهای پیشرفته ضد رادار بود که بعد از آزادی خرمشهر به صحنه آمدند که اصلا صحنه جنگ را طور دیگری کرد. قبل از آن ما بوسیله رادار هواپیمای دشمن را پیدا می کردیم و بعد بوسیله رادار دیگری روی آن قفل و سپس موشک های خود را به سمت آن پرتاب می کردیم اما وقتی که موشکهای ضد رادار وارد صحنه شد وضعیت ما خیلی دشوار شد. چون به محض اینکه با رادار روی هواپیمای دشمن قفل می کردیم انتشار امواج آن سبب می شد که براحتی موشکهای ضد رادار آن را پیدا کرده ومنهدم کنند.

* جناب سرهنگ! در سیستم پدافند هوایی ما در آن زمان ازچند نوع رادار استفاده می شد؟

- ما یک رادار داریم که جستجو می کند به آن رادار سرچ می گویند این رادار هواپیمای دشمن را کشف می کند. وقتی که این رادارهواپیمای دشمن را کشف می کند اطلاعات خود را به راداری که بر روی هواپیما قفل می کند انتقال می دهد و همه این اطلاعات به اتاق عملیاتی می آید تا برای آماده سازی و شلیک موشک اقدام شود.

البته با اتخاذ تدابیری توانستیم این مرحله را هم پشت سر بگذاریم، یعنی بلافاصله بعد از اینکه این رادار بر روی هواپیما قفل می کرد و موشک پرتاب می شد، رادار قفل کننده خود را غیر فعال می کردیم تا مورد شناسایی دشمن قرار نگیرد. ضمن اینکه ما تاکتیک خود را عوض کردیم زمان درگیریمان را پایین آوردیم تا بتوانیم در کوتاه ترین مدت هواپیماهای دشمن را بزنیم.

در مرحله دوم پس از آنکه غرب مشاهده کرد که حربه شان عملی نشد، موشک های ضد رادارهای پالسی را در اختیار نیروی هوایی ارتش بعث عراق قرار دادند. در حقیقت فرانسه موشکهای مارتل را با هواپیماهای میراژ در اختیار ارتش بعث عراق گذاشت .

*با این حربه دشمن چگونه مقابله کردید؟

- بخشی از مقابله ما با موشکهای ضد رادارهای پالسی همان زمانبندی کردن استفاده از رادارها بود بطوری که رادارهایمان را زمان بندی می کردیم یعنی در زمان مشخصی هواپیماها را می گرفتیم و اطلاعات را به رادار قفل می دادیم و سپس فایر می کردیم.

درعملیات "والفجر8 " نیز با همین وضعیت از یک تاکتیک عمده بهره بردیم که البته خیلی خوب هم نتیجه داد و آن همان مسئله هم متحرک کردن سامانه های پدافندی مان بود. بعد از اینکه شلیکمان را انجام می دادیم بلافاصله جای خود را تغییر می دادیم تا شناسایی نشویم و قدرت مانور مان هم بالا بود، بطوریکه با سه تا سایت کار ده سایت موشکی را انجام می دادیم . این اقدام ما دشمن را در روزهای اول واقعا مستاصل کرده بود.

ضمن اینکه حجم حمله های هوایی دشمن دراین عملیات بسیار بالا رفت. بطوری که من از شب قبل از عملیات "والفجر 8 " در منطقه مستقر می شدم تا کارهای مقدماتی را انجام دهم. نه من بلکه همه بچه ها با تمام توان پای کار بودند یعنی شبانه روز کار می کردند و این طور نبود که صبح تا عصر بجنگیم و بعد از آن عصر برویم استراحت کنیم دوباره صبح خیلی شاداب بلند شویم و بگوییم؛ خب حالا جنگ را شروع کنید! واقعا کار 24 ساعته بود. این طوری بود که ما توانستیم این جابجایی ها را با این عظمت انجام دهیم.

درحقیقت سایت موشکی ما حداقل از10 آیتم مهم تشکیل شده بود که عبارتند ازرادار سرچ- رادار لاک- مرکز شناسایی - مرکز عملیات سکوهای پرتاب - بارگیری موشک - خودرو حمل کننده موشک که همه اینها را می توان در یک سایت خلاصه کرد و همه کارهای آماده سازی سایت موشکی را بچه ها در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می دادند تا به نحو احسن عملیات را انجام دهند اینطور شد که ما در عملیات والفجر 8 توانستیم 72 فروند هواپیمای نیروی هوایی ارتش بعث عراق را سرنگون کنیم و سندش موجود است.

*شما از این تاکتیک در عملیاتهای دیگر هم استفاده کردید؟

- بله، ما همین روند را ادامه دادیم و ازتاکتیک جابجایی سایت در عملیات کربلای 5 هم بهره بردیم، البته عامل بعدی که به این تاکتیک اضافه کردیم موضوع مهم استفاده از پدافند غیر عامل بود.

*به موضوع خیلی جالبی اشاره کردید، آیا فکر می کنید از این تجربیات گرانبها در آینده استفاده خواهد شد؟

- بله، ما تمام تجربیات آن زمان را با توجه به احساس نیازی که داشتیم وارد بحث آموزش خود کردیم یا به عبارتی آموزش در پدافندهوایی را از تجربیات جنگ غنی کردیم. مثلا وقتی می گوییم تاکتیک مان بروز شده، منظورمان این است که این تجربیات را در جزوات آموزشی خود برده ایم.

درمجموع می توان گفت که تجربیات جنگ به مراکز آموزشی منتقل شده است و مراکز آموزشی هم در حال انتقال آن به جوانان هستند که آنها هم در تئوری و هم در بحث عملی به خوبی انجام وظیفه کردند.

*ارزیابی شما از نسل کنونی که هم اکنون در پدافند هوایی هستند چیست؟

- افسران جدید که از دانشگاه هوایی ترخیص شدند واقعا الان خودشان توانمند هستند. مثلا در رزمایش مدافعان آسمان ولایت که می خواستیم جابجایی را انجام دهیم که این جوانان در کوتاهترین زمان ممکن این کار را به نحو احسن انجام دادند بدون اینکه هیچ یک از بچه های جنگ در این اقدام حضور داشته باشد. الان اغلب بچه های جنگ رفتند و ما جزو آخرین نفراتیم که ما هم در حال رفتن هستیم.

*آیا پدافند هوایی پروژه های جدیدی را در بخش جنگال در دستور کار دارد؟

- بله، ما در بخش جنگال حرفهای بسیاری برای گفتن داریم، مثلا مقابله با موشکهای کروز از نظر جنگال و یا در بحث مقابله با جنگنده بمب افکن های دشمن دربخش جنگال سامانه هایی طراحی می شود که هم کارآمدی هواپیماها را کم کنیم و هم اینکه نگذاریم جنگ الکترونیک آنها اثر سامانه های ما را کم یا بی اثر کند. همچنین در بخش جنگ الکترونیک نیز به پیشرفت های خوبی رسیده ایم بطوریکه انشاالله روز به روز پدافند قوی تر از گذشته خواهد شد.


http://www.mehrnews.com/fa/newsdetail.aspx?NewsID=1189790

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
توان‌سامانه مرصاد درمقابله با‌موشک بالستیک/ بومی ‌سازی یک سامانه موشکی


سامانه موشکی ارتفاع متوسط ایران بومی شده است؛ سامانه مرصاد توانمندی مقابله با موشک های بالستیک را دارد؛ استفاده از تاکتیک جابجایی سامانه های موشکی در جنگ ناهمتراز؛ سامانه های مقابله با جنگنده بمب افکن های دشمن طراحی شده است و ...

سرهنگ فرامرز روح افزا ، مدیر طرح و آمادگی رزمی قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) این مطالب را در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد .

فرامرز روح افزا سرهنگ کنترل و فرماندهی سال 1356 وارد دانشگاه خلبانی نیروی هوایی شد. وی پس از طی دوره های مختلف آموزسی با تخصص موشک هاگ از دانشکده به سمت مناطق عملیاتی اعزام شد و با در اختیار گرفتن عنوانهایی مثل فرمانده سایت هاگ، افسر آموزش گردان هاگ، معاونت عملیات در مناطق مختلف، رئیس شعبه موشکی پدافند، ریاست دایره زمین به هوا، مدیریت ارزیابی و یکنواختی و نهایتا به مدیریت طرح و آمادگی رزمی قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) منصوب شد. وی علاوه بر تخصص در عرصه موشکی دارای مدرک مدیریت دولتی نیز می باشد.

گفتگوی مشروح خبرنگار مهر با سرهنگ فرامرز روح افزا در مورد توان موشکی کشوردر پی می آید.
*خبرگزاری مهر - گروه سیاسی: به عنوان نخستین سئوال استفاده از سیستم موشکی در نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران در چه شرایطی است؟

- سرهنگ فرامرز روح افزا: درگذشته با سیستم های توپخانه ای باهواپیماهای دشمن مقابله می کردند اما بعد ازاینکه هواپیماها پیشرفته تر شد و سرعت وسقف پروازی آنها بالا رفت زمان عکس العمل برای سیستم های پدافندی پایین آمد که بایستی متناسب با آن گلوله ها سنگین تر می شد تا بتواند به ارتفاعات بالاتری برود و وقتی نزدیکتر می شد معایبی برای این کار ایجاد می کرد.

مجموعه این عوامل موجب شد که دست اندرکاران به فکر طراحی گلوله ای بیفتند که خودش توانایی این را داشته باشد که به سمت هواپیمای مورد نظر برود و به نوعی هم بتواند بر اصطکاکات جوی غلبه کند که در مجموع نتیجه این طراحی ها، ساخته شدن موشک ضد هوایی بود. توان پدافند هوایی در سطوح مختلف برد کوتاه، متوسط و بلند تعریف شده است که با وارد شدن موشک ضدهوایی به نیروی هوایی ارتقا یافت بطوریکه توانستیم درارتفاع متوسط و بالا که توپخانه های ما در آن دچار مشکل می شدند کارایی خوبی را از خود به نمایش بگذارند.

این سیستم ها در ابعاد مختلف پیشرفت کرد اما با توجه به اینکه توپخانه ها درارتفاع کم مشکلی ندارند و فقط درارتفاع متوسط و بالا دچار مشکل می شوند پس مجبور بودیم که از سیستم های موشکی در بردهای متوسط و بلند استفاده کنیم.

اولین سیستم موشکی که نیروی هوایی ایران از آن استفاده کرد که البته آنها هم درارتفاع کم کارمی کرد،"سیگرکت و تایگرکت" بود که در سالهای 49 تا 50 وارد ارتش ایران شدند، بعد دیدند آنها جوابگو نیستند پس از سیستم موشکی هاگ استفاده شد. این سیستم موشکی سال 54 از آمریکا خریداری و وارد ایران شد و توانست ارتفاع متوسط ما را جواب دهد که بدینوسیله نیازمندی های روز خود را در این ارتفاع جواب دادیم.سیستم موشکی هاگ به نوبه خود یکی از مدرن ترین سیستم های موشکی بود که هم اکنون نیزبعد از گذشت 30 سال در منطقه این سیستم موشکی بازهم حرف برای گفتن دارد.

پس از جنگ نیز با ورود سیستم های موشکی برد بلند مثل سیستم موشکی S200-HQ2 توانستیم توان پدافندی خود را در ارتفاع بالا تقویت نموده ، در مجموع رینگ کامل ارتفاعاتی خود را بپوشانیم.

*در راستای بهینه سازی سامانه ها چه اقداماتی انجام داده اید؟

- بعد از جنگ تجربیات خود را به لحاظ تاکتیک و تکنیک بر روی سامانه های خود پیاده کردیم که نمونه آن ارتقا سیستم موشکی هاگ است یعنی آنچنان بر روی این سامانه کار کردیم که سامانه هاگ اساسا تبدیل به چیز دیگری شده است.

ما درحال حاضریک سامانه صد درصد بومی بنام مرصاد ساختیم در حقیقت ما کاملا با تکنولوژی روز سیستم موشکی ارتفاع متوسط خود را بومی کرده ایم. بعبارتی دیگر با استفاده از تاکتیک هایی که برگرفته از زمان جنگ بود و همچنین تکنولوژی روز دنیا توانستیم این نیازمندی های خود را برطرف کنیم.

همانطور که گفتم در پوشش ارتفاع پایین هم که از قبل مشکلی نداشتیم، و درحال حاضرهم نه تنها هیچ مشکلی در این زمینه نداریم بلکه در حال ارتقا سطح کیفی آن هستیم. البته برای پوشش ارتفاع بالا هم ما سامانه موشکی S200 را داشتیم که آن هم مشکلات خاص خود را داشت چون بسیارحجیم و دست و پاگیر بود. اما بدلیل اینکه من از نزدیک با این سامانه موشکی کار کرده ام می توانم به جرات بگویم که این سیستم موشکی هم اکنون تا حدود زیادی دستخوش تغییرات اساسی شده است بطوریکه حجم عظیم تکنولوژی بکار رفته در آن متحول شده و در مجموع می توان گفت که این سیستم موشکی کوچک شده و متناسب با تکنولوژی روز دنیا تغییر کرده است.

اقدامات دیگری هم از طریق مبادی ذیربط مثل جهاد خودکفایی، قرارگاه پدافند هوایی و سازمان صنایع وزارت دفاع در حال پیگیری است، بعنوان مثال کارهایی درحال انجام است تا بزودی هم تکنولوژی S200 را بومی کنیم و هم در زمینه پوشش ارتفاع بالا به خودکفایی برسیم. ضمن اینکه هم اکنون در مرحله طراحی سامانه های موشکی برد بلند هستیم بطوریکه شاید به زودی بتوانیم به مرحله تولید آن برسیم.

* جناب سرهنگ! ارزیابی شما در مورد سامانه S300 چیست؟

- سامانه S300 هم به عنوان یک کالاست که می خواستیم آن را از روسیه بگیریم اما به دلیل مسائل سیاسی جلوی واگذاری این سامانه موشکی به ایران را گرفتند البته همین کارها باعث می شود که ما بیاییم احتیاجات خود را رفع کنیم. ضمن اینکه هم اکنون در داخل کشور (سازمان صنایع وزارت دفاع) روی آن کار می کنند تا در این زمینه هم خودکفا شویم و دیگر احتیاجی به سایر کشورها نداشته باشیم.

*آیا در مورد مقابله با موشکهای بالستیک و کروز تمهیداتی در قرارگاه پدافند هوایی اندیشیده شده است؟

- برای مقابله با کروزهای دشمن طراحی هایی شده است که هم اکنون در حال طی کردن مراحل اجرایی آن هستیم و روز به روز بر تقویت عملکرد سامانه هایی که در خصوص مقابله با کروز بکار گرفته می شوند افزوده می شود.

اما موشک بالستیک بسیار متفاوت تر از موشک کروز است، موشک بالستیک از سرعت بالایی برخوردار است برد بالایی دارد و مسیر پروازی خاصی را یا همان قوس بالستیکی را برای رسیدن به هدف مورد نظر خود طی می کند. در این رابطه نیز سامانه هایی در حال طراحی شدن هستند و اساسا بدلیل این موضوع ما به سمت طراحی و ساخت سامانه موشکی S300 رفتیم تا بتوانیم با این نوع حملات مقابله کنیم.

وی ادامه داد: البته سامانه مرصاد که در داخل کشور طراحی و ساخته شده تا حد زیادی توانمندی مقابله با موشکهای بالستیک را دارد بطوریکه ما با این سامانه خواهیم توانست با موشک های بالستیک مقابله کنیم.

*در دوران دفاع مقدس برای حل مشکل کمبود ادوات وتجهیزات نظامی چه کارهایی را انجام می دادید؟

- دردوران دفاع مقدس و بویژه در عملیاتهای "فاو" و "کربلای 5" نیازمندیهای ما به اوج خود رسید که ما برای جبران کمبود و یا نبود ادوات و تجهیزات نظامی سایت های موشکی خود را در روز چندین نوبت جابجا می کردیم بطوریکه کمتراز 24 ساعت یک سایت موشکی هاگ را در سطح مناطق عملیاتی جابجا می کردیم.

البته دشمن نمی تواند در آن واحد موقعیت ها را شناسایی کند و سیستم های خبری دشمن اگر می خواست اطلاع دهد که سایت ما جابجا شده است یک هفته طول می کشید که واقعا این کار نتیجه داد یعنی در عملیات "والفجر 8" این جابجایی خیلی مثمر ثمر بود وبنوعی کمبود تجهیزات ما را در دوران دفاع مقدس جبران کرد و حتی این حرکت ما تبدیل به تاکتیک رزمی شد که بعد از جنگ نیز بتوانیم از آن بهره ببریم.

*سرهنگ! منظورتان این است که در جنگ احتمالی آینده که جنگ ناهمتراز خواهد بود می توانیم از این تاکتیک استفاده کنیم؟

- بله، ما از این تاکتیک در جنگ ناهمطراز هم می توانیم استفاده کنیم چون امتحان خود را پس داده است. البته نکته مهم این است که این موضوع از نظر ما عملیاتی است و فقط در حد تئوری یا شعار نیست، یعنی اگر کشورهای دیگر در حد تئوری آن را مطرح می کنند ما در صحنه عمل به آن رسیدیم و به خاطر این می گوییم که این تجربه بسیار گرانبهاست چون در صحنه عمل به آن دست پیدا کردیم و تئوری، نیست به خاطر این ما هم اکنون تجربه، تکنولوژی و تاکتیک استفاده از ادوات وتجهیزات نظامی را داریم که با مجموعه اینها در آینده هم موفق خواهیم بود. اما نباید به این دستاورد قانع باشیم بلکه باید همچنان این روند را طی کنیم.

*شما فکر می کنید که ما بتوانیم در عرصه پدافند هوایی به پیشرفت 100% برسیم؟

- نه! البته نه اینکه ما نتوانیم بلکه هیچ کشوری نمی تواند در پدافند هوایی به این نقطه برسد.


*یعنی کشورهای قدرتمند از جمله آمریکا وروسیه هم به این نقطه نرسیده اند؟

- نه، به هیچ وجه، مثلا روسیه که پیشرفته ترین و مدرن ترین تجهیزات و ادوات پدافند هوایی را در اختیار دارد هیچگاه ادعا نکرده که در این بخش به توانمندی صد درصد رسیده اند. مثلا همین چند سال پیش یک جوان 18 ساله آلمانی با یک هواپیمای سبک در میدان سرخ مسکو فرود آمد و این در حالی بود که سیستم های پدافندی مسکو مگس را روی هوا می زدند و در پی این اتفاق دولت روسیه فرمانده پدافند هوایی خود را برکنار کرد.

اساسا اگر بخواهیم سیستم پدافند هوایی روسیه را بررسی کنیم بسار پیچیده خواهد بود چون آنها از پیشرفته ترین سیستم های پدافندی استفاده می کنند. به همین دلیل هیچگاه ما نمی توانیم ادعا کنیم که در پدافند هوایی به مرز 100 درصد برسیم ولی با این وجود روند ارتقا سیستم ها و تجهیزات پدافندیمان ادامه دارد.

*با توجه به اینکه تهدیدات آینده هواپایه خواهد بود، پدافند هوایی چه سازوکارهایی را برای دفاع از مراکز حساس و بویژه تاسیسات هسته ای در نظر گرفته است؟

- با توجه به جنگهای اخیر هم اکنون اگر جنگی صورت بگیرد از طریق آسمان خواهد بود یا اینکه حداقل مراحل ابتدایی تهاجم علیه هدف از طریق آسمان انجام خواهد گرفت.

اصلا به همین خاطرمقام معظم رهبری هم فرمودند که اگر بخواهد اتفاقی برای کشور بیفتد اولین جایی که باید فعال شود قرارگاه پدافند هوایی است. این موضوع مشخص می کند که نوع تهدید شناخته شده و مرجع مقابله با تهدید هم معلوم شده که چه ارگانی باید این کار را انجام دهد که آن ارگان هم جایی جز قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) نست.

بر این اساس ما برای همه جا از جمله تاسیسات هسته ای کشورمان طرح پدافندی داریم و برای جایی که احساس می کنیم که ممکن است آن مکان ها بیشتر با تهدید مواجه شوند نیز تجهیزات پدافندی بسیار قدرتمندی را در نظر گرفتیم. بعبارتی دیگرما بهترین ادوات پدافندی خود را از جمله رادارهای پیشرفته و سامانه های موشکی زمین به هوا را در کنار تاسیسات هسته ای و بویژه نیروگاه بوشهر مستقر کرده ایم چون نوک پیکان حمله دشمن آنجاست.

البته نباید هیچگاه تهدید دشمن را شوخی بگیریم ولی این تهدیدات به میزانی هم نیست که ما چاره ای نداشته باشیم و دست و پا بسته باشیم، البته ما هیچ وقت دشمن را نباید ضعیف فرض کنیم و باید متناسب با قوی بودن دشمن، خود را قوی کنیم.


با این حال من می توانم این اطمینان خاطر را به شما بدهم که در حال حاضر مراکز هسته ای ما و بخصوص تاسیسات هسته ای بوشهر هم اکنون از یک پدافند مستحکمی برخوردار است.

*جناب سرهنگ! پدافند هوایی چگونه به جنگ تحمیلی وارد شد؟

- وقتی جنگ را به ما تحمیل کردند ما ناچار شدیم با هر آنچه که در اختیار داریم به میدان بیاییم ضمن اینکه در آن زمان همه سامانه های ما خارجی بود و هیچکدام داخلی نبود یا مثلا نفرات ما رفته بودند در آمریکا یک دوره ای را دیده بودند که ناتمام مانده بود و آنهایی هم که دوره را کامل دیده بودند هنوز بر تئوری های آموخته شده مسلط نشده بودند، مثلا با اینکه من در آن موقع یک افسرعملیاتی موشک هاگ بودم ولی خوب هاگ را نمی شناختم. به هرحال ما با این اوضاع و احوال وارد جنگ شدیم و به قول معروف آستین ها را بالا زدیم.

* کمی از ابداعات دوران دفاع مقدس تعریف کنید؟

- وقتی که جنگ شد واقعا بچه ها دستشان خالی بود ولی ما آستینها را بالا زدیم و پای دستگاه رفتیم و گفتیم که جنگ است و باید این سیستم را بکار بیندازیم و با توجه به امکانات موجود و منابع شروع بکار کردیم و البته روز به روز توانمندی مان بیشتر می شد چون در میدان عمل بودیم، شرایط به گونه ای بود که اگر ما نمی زدیم می خوردیم و مجبور بودیم از خودمان دفاع کنیم و سامانه را بیاوریم و شبانه روز پای سامانه ها باشیم.

از طرفی دیگر چون ما در صحنه واقعی بودیم و در صحنه شبیه سازی نبودیم موفقیتمان بیشتر بود بطوریکه اگر مشکلی پیش می آمد سریع می نشستیم و مشکل را برطرف می کردیم. در مجموع توانستیم خودمان را پیدا کنیم البته نباید در این جا زحمات خلبانان مان را نادیده بگیریم چراکه در آن زمان که ما درحال مجهز کردن پدافند بودیم خلبانان ما در اوج فشار کار را انجام می دادند.

*به نظر شما در کدام بخش از تاریخ 8 ساله دفاع مقدس ما در زمینه پدافند هوایی دچار مشکل شدیم؟

- در حقیقت می توان گفت که از شروع جنگ تا آزادی خرمشهر ایران مشکلی در بخش پدافند هوایی نداشت و بیشتر ما حرف اول را می زدیم اما بعد از آزادی خرمشهر شرق و غرب وقتی مشاهده کرد که در چنین شرایطی ایران پیشروی خواهد کرد از جنبه های مختلف ارتش بعث عراق را تقویت کردند.

مثلا هواپیماهای جنگنده بمب افکن و همچنین سامانه های پدافندی مدرن در اختیار ارتش بعث قرار داد، اما مهمتر از آن مسئله موشکهای پیشرفته ضد رادار بود که بعد از آزادی خرمشهر به صحنه آمدند که اصلا صحنه جنگ را طور دیگری کرد. قبل از آن ما بوسیله رادار هواپیمای دشمن را پیدا می کردیم و بعد بوسیله رادار دیگری روی آن قفل و سپس موشک های خود را به سمت آن پرتاب می کردیم اما وقتی که موشکهای ضد رادار وارد صحنه شد وضعیت ما خیلی دشوار شد. چون به محض اینکه با رادار روی هواپیمای دشمن قفل می کردیم انتشار امواج آن سبب می شد که براحتی موشکهای ضد رادار آن را پیدا کرده ومنهدم کنند.

* جناب سرهنگ! در سیستم پدافند هوایی ما در آن زمان ازچند نوع رادار استفاده می شد؟

- ما یک رادار داریم که جستجو می کند به آن رادار سرچ می گویند این رادار هواپیمای دشمن را کشف می کند. وقتی که این رادارهواپیمای دشمن را کشف می کند اطلاعات خود را به راداری که بر روی هواپیما قفل می کند انتقال می دهد و همه این اطلاعات به اتاق عملیاتی می آید تا برای آماده سازی و شلیک موشک اقدام شود.

البته با اتخاذ تدابیری توانستیم این مرحله را هم پشت سر بگذاریم، یعنی بلافاصله بعد از اینکه این رادار بر روی هواپیما قفل می کرد و موشک پرتاب می شد، رادار قفل کننده خود را غیر فعال می کردیم تا مورد شناسایی دشمن قرار نگیرد. ضمن اینکه ما تاکتیک خود را عوض کردیم زمان درگیریمان را پایین آوردیم تا بتوانیم در کوتاه ترین مدت هواپیماهای دشمن را بزنیم.

در مرحله دوم پس از آنکه غرب مشاهده کرد که حربه شان عملی نشد، موشک های ضد رادارهای پالسی را در اختیار نیروی هوایی ارتش بعث عراق قرار دادند. در حقیقت فرانسه موشکهای مارتل را با هواپیماهای میراژ در اختیار ارتش بعث عراق گذاشت .

*با این حربه دشمن چگونه مقابله کردید؟

- بخشی از مقابله ما با موشکهای ضد رادارهای پالسی همان زمانبندی کردن استفاده از رادارها بود بطوری که رادارهایمان را زمان بندی می کردیم یعنی در زمان مشخصی هواپیماها را می گرفتیم و اطلاعات را به رادار قفل می دادیم و سپس فایر می کردیم.

درعملیات "والفجر8 " نیز با همین وضعیت از یک تاکتیک عمده بهره بردیم که البته خیلی خوب هم نتیجه داد و آن همان مسئله هم متحرک کردن سامانه های پدافندی مان بود. بعد از اینکه شلیکمان را انجام می دادیم بلافاصله جای خود را تغییر می دادیم تا شناسایی نشویم و قدرت مانور مان هم بالا بود، بطوریکه با سه تا سایت کار ده سایت موشکی را انجام می دادیم . این اقدام ما دشمن را در روزهای اول واقعا مستاصل کرده بود.

ضمن اینکه حجم حمله های هوایی دشمن دراین عملیات بسیار بالا رفت. بطوری که من از شب قبل از عملیات "والفجر 8 " در منطقه مستقر می شدم تا کارهای مقدماتی را انجام دهم. نه من بلکه همه بچه ها با تمام توان پای کار بودند یعنی شبانه روز کار می کردند و این طور نبود که صبح تا عصر بجنگیم و بعد از آن عصر برویم استراحت کنیم دوباره صبح خیلی شاداب بلند شویم و بگوییم؛ خب حالا جنگ را شروع کنید! واقعا کار 24 ساعته بود. این طوری بود که ما توانستیم این جابجایی ها را با این عظمت انجام دهیم.

درحقیقت سایت موشکی ما حداقل از10 آیتم مهم تشکیل شده بود که عبارتند ازرادار سرچ- رادار لاک- مرکز شناسایی - مرکز عملیات سکوهای پرتاب - بارگیری موشک - خودرو حمل کننده موشک که همه اینها را می توان در یک سایت خلاصه کرد و همه کارهای آماده سازی سایت موشکی را بچه ها در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می دادند تا به نحو احسن عملیات را انجام دهند اینطور شد که ما در عملیات والفجر 8 توانستیم 72 فروند هواپیمای نیروی هوایی ارتش بعث عراق را سرنگون کنیم و سندش موجود است.

*شما از این تاکتیک در عملیاتهای دیگر هم استفاده کردید؟

- بله، ما همین روند را ادامه دادیم و ازتاکتیک جابجایی سایت در عملیات کربلای 5 هم بهره بردیم، البته عامل بعدی که به این تاکتیک اضافه کردیم موضوع مهم استفاده از پدافند غیر عامل بود.

*به موضوع خیلی جالبی اشاره کردید، آیا فکر می کنید از این تجربیات گرانبها در آینده استفاده خواهد شد؟

- بله، ما تمام تجربیات آن زمان را با توجه به احساس نیازی که داشتیم وارد بحث آموزش خود کردیم یا به عبارتی آموزش در پدافندهوایی را از تجربیات جنگ غنی کردیم. مثلا وقتی می گوییم تاکتیک مان بروز شده، منظورمان این است که این تجربیات را در جزوات آموزشی خود برده ایم.

درمجموع می توان گفت که تجربیات جنگ به مراکز آموزشی منتقل شده است و مراکز آموزشی هم در حال انتقال آن به جوانان هستند که آنها هم در تئوری و هم در بحث عملی به خوبی انجام وظیفه کردند.

*ارزیابی شما از نسل کنونی که هم اکنون در پدافند هوایی هستند چیست؟

- افسران جدید که از دانشگاه هوایی ترخیص شدند واقعا الان خودشان توانمند هستند. مثلا در رزمایش مدافعان آسمان ولایت که می خواستیم جابجایی را انجام دهیم که این جوانان در کوتاهترین زمان ممکن این کار را به نحو احسن انجام دادند بدون اینکه هیچ یک از بچه های جنگ در این اقدام حضور داشته باشد. الان اغلب بچه های جنگ رفتند و ما جزو آخرین نفراتیم که ما هم در حال رفتن هستیم.

*آیا پدافند هوایی پروژه های جدیدی را در بخش جنگال در دستور کار دارد؟

- بله، ما در بخش جنگال حرفهای بسیاری برای گفتن داریم، مثلا مقابله با موشکهای کروز از نظر جنگال و یا در بحث مقابله با جنگنده بمب افکن های دشمن دربخش جنگال سامانه هایی طراحی می شود که هم کارآمدی هواپیماها را کم کنیم و هم اینکه نگذاریم جنگ الکترونیک آنها اثر سامانه های ما را کم یا بی اثر کند. همچنین در بخش جنگ الکترونیک نیز به پیشرفت های خوبی رسیده ایم بطوریکه انشاالله روز به روز پدافند قوی تر از گذشته خواهد شد. :oops: :oops: icon_question icon_arrowd icon_arrowd

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[color=red]قفل شد .[/color]

http://military.ir/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=13435

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]فاطر اعلام شده بود 40 ک م برد داره و این خیلی برای یه موشک حرارتی و برای درگیری نزدیک خوبه.
رادار آرایه فازی هزینه و فناوری بالاتری داره و برای همین در ساخت رادار جنگنده و رادارهای زمینی استفاده بیشتری داره ولی به این معنی نیست که نمی شه توی موشکهای دریایی و هوایی ازش استفاده کرد بلکه در موشکهای دریایی با توجه به بزرگی هدف و سرعت کمش از رادارهای قدیمی استفاده میشه ولی الان در بیشتر موشکهای هوا پایه از رادار آرایه فازی استفاده میشه.
این رادار هم قدرت بالاتری در تفکیک اهداف متفوا داره هم جم کردن اون خیلی سخته و تازه اگر هم جم بشه خود جمر ممکنه باعث این بشه که هدف برای موشک راحتتر شناسایی بشه.

رادارهای آرایه فازی توانایی بالاتری برای شناهت اهداف اصلی و فرعی و همچنین پوشش بیشتری هم دارن.

دوستان من گفتم شاهین زمینی که نمونه بهسازی و تولید داخل هاوک هست 80 ک م برد داره و بارها در کلام مسئولین بوده حالا ما بگیم در هوا هم همون برد رو داشته باشه باز برد بسیار بالایی برای موشکی نیمه فعال هست تازه با اون کلاهک بسیار قویش.
ولی خوب نمونه زمین پایه سرعتی در حدود دو و نیم تا سه برابر سرعت صوت داره (هر چند باید مرحله لیفت و جاذبه زمین هم مد نظر باشه) ولی خوب در نمونه هوایی اگر بخواهیم موشکی قوی باشه این سرعت باید به 5 ماخ برسه و همچنین باید قدرت مانور اون هم بالا برد.
در عین حال با توجه به رادارهای قوی دشمن باید به فکر رادار گریز کردن و افزایش سرعت برای عدم شناسایی اون باشیم.
کمی باید وزنش رو کم کرد و بنه رو باریکتر ساخت ولی خوب کلاهک عالی هست و باید حفظش کرد.
کلاهکش چیزی در حدود کلاهک فونیکس هست که در برخی عملیاتها تونسته حتی چند هدف رو با یک شلیک از بین ببره.[/quote]

در مورد فاطر که همه میدونیم برد 40 کیلوتر مبالغه ای بیش نیست. شما خودتون بگین ما سیکر به این قدرتو از کجا آوردیم؟ یا چه جوری تونستیم برد سایدوایندرو اینقدر زیاد کنیم بدون این که به بدنه اش دست بخوره؟

در مورد شاهین هم به نظرم بهتره کلا باریکش کنیم. حتی اگه کلاهکش کوچیک بشه. یادمون باشه مهم اینه که موشک به هدف بخوره. اگه به هدف نخوره کلاهک 80 کیلوییش مفت هم نمی ارزه. با مانور پذیر تر کردن هم کاملا موافقم. جنگنده هایی که ما قراره باهاشون مقابله کنیم حسابی مانور پذیرن و میتونن با انجام چند مانور موشکامونو منحرف کنن، جا بزارن و یا کاری کنن که به زمین برخورد کنن.

در این مورد اضافه کردن بالچه های متحرک دیگه میتونه کمک کنه. اما به علت افزایش مقاومت هوا سرعت و برد موشک کم میشه. راستی باید یه چیزی رو هم اضافه کنم. باید رادار های میگ 29 ها و حتی میراژ ها دستکاری بشن تا بتونن این موشکو حمل کنن.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]سلام دوستان.این برد 80 کیلومتر برای شاهین از کجا اومده؟ وزیر دفاع در افتتاح خط تولید شاهین برد اونو بیش از 40 کیلومتر بیان کرد .البته در رزمایش پدافندی که برگزار شده بود برد اون 45 کیلومتر بیان شد[/quote]

احسنت... چه عجب یه نفر بر اساس حقایق و واقعیات صحبت کرد و آرزوهای خودش رو مکتوب نکرد...
دوستان عزیز برد موشک هاوک و به طبع اون شاهین 40-45 کیلومتر هست و هر عدد و آمار دیگه ای در زمینه فعلا توهم و غیرواقعی است. در مورد نسخه هواپایه هم در بهترین حالت ممکنه به حدود 65 کیلومتر برسه نه بیشتر... هرگونه تغییر دیگر در زمینه افزایش برد مستلزم کاستن از مانورپذیری و یا افزایش طول موشک و ویژگی های مثبت دیگر می باشد و تقریبا غیر عقلانی است چون به صرفه تر است که موشکی جدید و با طرحی دیگر طراحی و ساخته شود.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

چند وقت پیش که سامانه مرصاد آزمایش شد اون موقع تصاویری نشون داده شد که هدف آزمایشی از طریق یک سیستم الکترواپتیکال روش قفل میشه و تا لحظه اصابت موشک این قفل وجود داره
کسی طرز کار این سیتم رو میدونه؟
من همیشه فکر میکردم که برای موشک (نه توپ های ضدهوایی) هدایت الکترواپتیکال باید روی جستجوگر دماغه موشک قرار بگیره (مثل ماوریک و پایتون5)
اما الان میبینم که این طور نیست!
موشک شاهین هم که هدایت راداری داره( احتمالا غیر فعال ...) پس کاربرد این سیستم چی میشه؟


m08.JPG

m03.JPG

m01.JPG

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]چند وقت پیش که سامانه مرصاد آزمایش شد اون موقع تصاویری نشون داده شد که هدف آزمایشی از طریق یک سیستم الکترواپتیکال روش قفل میشه و تا لحظه اصابت موشک این قفل وجود داره
کسی طرز کار این سیتم رو میدونه؟
من همیشه فکر میکردم که برای موشک (نه توپ های ضدهوایی) هدایت الکترواپتیکال باید روی جستجوگر دماغه موشک قرار بگیره (مثل ماوریک و پایتون5)
اما الان میبینم که این طور نیست!
موشک شاهین هم که هدایت راداری داره( احتمالا غیر فعال ...) پس کاربرد این سیستم چی میشه؟[/quote]

نمیدونم که اون تصاویر واقعا متعلق به مرصاد هستند یا نه اما.

روش معقولی هست و جای خوشحالی داره .
در زمان اخلال بسیار کاربرد داره ! همچنین برای مقابله با هارم و یا دیکوی های مثل mald و. ..

اون راداری که روی هدف قفل کرده (رادار روشن کننده هدف هست)که هدف رو میبینه و روش موج میتابه . این تابش توسط موشک دیده میشه و موشک به سمت هدف تا برخورد پیش میره .

اما زمانی که خطر هارم و یا اخلال وجود داره نمیشه رادار رو روشن کرد بنابراین این سامانه موشک رو به سمت هدف روانه میکنه (احتمالا یا دیتالینک سینگالی وجود داره یا مختصات در یک لحظه قبل از پرتاب به موشک داده میشه) بعد از اون موشک با سرجنگی خودش روی رادار جنگنده دشمن یا منبع اخلال قفل میکنه ! و یا اینکه بواسطه دیتالینک همانند موشک های سام 2 به هدف میخوره هر چند که امکان اخلال وجود داره اما خطر هارم از بین میره و میشه منبع یا منابع انتشار امواج هدایت کننده موشک ها رو مستقل کرد و از چند باند استفاده کرد که مانع از اخلال بشه . نکته بسیار جالبتری که وجود داره این هست که رادار روشن کننده هدف میتونه از اهداف کاذب که در میدان دید قرار میگیرند صرف نظر کنه ! و در صورت نیاز به زدن هدف این کار به توپها داده بشه یا اینکه بدون لو رفتن موقعیت رادار موشک به هدف اصابت کنه .

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر


thumb_7_8803160770_L600.jpgthumb_7_8803160770_L600~0.jpgthumb_9_8803160770_L600~0.jpgthumb_m010.JPGthumb_m04.JPG






نمیدونم که اون تصاویر واقعا متعلق به مرصاد هستند یا نه اما.


thumb_Mersad-1_Command_Post~0.jpgthumb_m09~0.JPGthumb_m08~0.JPG


این عکس هم احتمالا متعلق به هاوک ارتقا یافته است!
thumb_M-1~0.JPG

موشک هاوک
thumb_hawk_usa~0.jpg

موشک استاندارد زیر بال اف 4
thumb_normal_Image2~0.jpg

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
موشک های اولیه هاوک هم ارایه فازی بودند یا این که ایران با ساخت شاهین اون ها رو تبدیل به ارایه فازی کرده؟

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

موشک های اولیه هاوک هم ارایه فازی بودند یا این که ایران با ساخت شاهین اون ها رو تبدیل به ارایه فازی کرده؟



اختیار دارید دوست عزیز! موشک هاوک مال زمانیه که هنوز آرایه فازی اختراع(تولید تکنولوژیکی) نشده بود! ولی این است دستاوردهای ملّی!
جهت آشنایی(متأسفانه تاپیک تخصصی خود شاهین رو پیدا نکردم، مگر این که توی بخش اخبار باشه، اونجا رو نگشتم):
[align=center]موشک های ضد هوایی ایران[/align]
اینجا هم یک مقدار بحث حرفه ای تر به چیدمان ضدهوایی ایران وجود داره:
[align=center]نگرشی تخصصی به بزرگترین رزمایش پدافند هوایی تاریخ کشور[/align][/quote]
حسابی کیفور شدیم.راستشو بخواین من وقتی از سامانه ی مرصاد رونمایی شد یخورده دلگیر شدیم گفتم نکنه مرصاد همون کپی سامانه ی هاوک باشه.اما الان که متوجه ی این قضیه شدم خیلی خوشحال شدم.امیدوارم هر چه زودتر از سامانه ی اس 300 بومی رونمایی بشه تا چشم این روس های نامرد از کاسه در بیاد.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر


موشک های اولیه هاوک هم ارایه فازی بودند یا این که ایران با ساخت شاهین اون ها رو تبدیل به ارایه فازی کرده؟



عکس موشک هاوک رو که گذاشته بودم !

hawk_usa~0.jpg

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[align=justify]سامانه مرصاد و موشک شاهین با آزمایش موفقیت آمیز در یگـان‌ پدافند هوایی سمنان ، به جمع سامانه های پدافند هوایی کشور افزوده شد .

به گزارش واحد مرکزی خبر، فرمانده قرارگاه پـدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) سمنان از پرتاب موفقیت آمیز 2 موشک شاهین در میدان تیـر سمنان خبر داد و گفت: این سامانه قـابلیت کشف ، رهگیری و انهـدام هرگونه هدف پرنده را در ارتفاع 70 تا 150 کیلومتری دارد و از سامانه های ارتفاع متوسط پدافند هوایی کشور به شمار می آید .

امیرسرتیپ فرزاد اسماعیلی افزود: سامانـه مرصاد بـا موشک شاهین دستاورد کاملا بومی متخصصان صنایع دفاعی و کارکنان قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) سمنان است و بـه منظور ارتقـاء تـوان رزم پدافند هوایی کشور از امروز در یگان ‌های پدافند هوایی ارتش به طور کامل عملیاتی شد .

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) افزود: کارکنان این قرارگاه بـا به کار گیری علوم و فنون روز نظامی جهت دفاع از آسمان میهن اسلامی از هیچ کوششی دریغ نخواهند کرد .

امیرسرتیپ اسماعیلی با تبریک این موفقیت به ملت بزرگ ایران که در آستانه بیست و نهم فروردین سالـروز ارتش جمهوری اسلامی ایـران‏‏‎ به دست آمـد ، آنرا گوشه‌ای از توانمندی متخصصان صنایع داخلی و کـارکنان پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) دانست .
[/align]

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[quote]این سامانه قـابلیت کشف ، رهگیری و انهـدام هرگونه هدف پرنده را [color=blue]در ارتفاع 70 تا 150 [/color]کیلومتری دارد و از [color=blue]سامانه های ارتفاع متوسط [/color]پدافند هوایی کشور به شمار می آید . [/quote]

يعني چي!

با ارتفاع درگيري 170 كيلومتر تازه ارتفاع متوسطه!! icon_cheesygrin

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مطالب مشابه

    • توسط mamad
      سينه ستبر تاريخ مالامال از خاطرات حيات و ممات مردان مردي است كه روحشان فراتر از زمان و عرصه فراخ زمين تنگ‏تر از قلب سرشار از عشقشان بوده است



      امير سپهبد علي صياد شيرازي در سال 1323 در کبود گنبد مشهد در خانواده اي مذهبي به دنيا آمد. مادرش شهربانو و پدرش زياد نام داشت. پدرش، که از عشاير فارس بود، به استخدام ژاندارمري در آمد و سپس به ارتش منتقل شد. او از جاذبه اي خاص برخودار بود، از اين رو علي تحت تأثير پدر از کودکي به ارتش علاقه مند شد.

      او به همراه پدر و خانواده، مانند ديگر خانواده هاي نظاميان، از شهري به شهري مهاجرت مي کرد. شهرهاي مشهد، گرگان، شاهرود، آمل، گنبد و سرانجام گرگان محل پرورش وي شدند. او سال ششم متوسطه را در تهران گذراند و در سال 1342 موفق به اخذ ديپلم گرديد. او در سال 1343 در کنکور دانشکده افسري شرکت کرد و پذيرفته شد. علي از بدو ورود به دانشکده به جديت در درس و پاي بندي به مذهب شهرت يافت. و سرانجام در مهرماه 1346 در رسته توپخانه دانش آموخته شد و با درجه ستوان دومي وارد ارتش گرديد. او پس از طي دوره آموزشي در شيراز و اصفهان به لشگر تبريز و سپس لشگر زرهي کرمانشاه منتقل شد. او در سال 1350 براي گذراندن دوره آموزش زبان انگليسي به تهران آمد و پس از پايان کلاس و جديت در تحصيل سرانجام خود از استادان زبان انگليسي شد. ستوان يک علي صياد شيرازي تصميم گرفت با دختر عمويش، خانم عفت شجاع ازدواج کند اما به دليل اين که محمود، عموي علي، از مخالفان شاه بود، ساواک با اين ازدواج موافقت نکرد، اما سرانجام در اثر اصرار علي، ارتش با اين وصلت مبارک موافقت کرد. علي در سال 1352 به دليل لياقت ها و دقت هايش در کار، براي تکميل تخصص هاي توپخانه از طرف ارتش به آمريکا اعزام شد تا دوره هواسنجي بالستيک را بگذراند. او اين دوره آموزشي را در شهر فورت سيل از ايالت اوکلاهما، در منطقه اي نظامي، با موفقيت طي کرد. در اين دوره فشرده ستوان همچون مبلغي مذهبي به دعوت آمريکاييان به اسلام مي پرداخت و در مجالس بحث و مناظره آنان شرکت مي کرد. او در بين آشنايان جديدش به مرد مذهبي مشهور شد. او پس از گذراندن دوره، با تخصصي جديد و روحيه اي با نشاط به ايران مراجعت کرد. ارتش براي استفاده از دانش نظامي ستوان، او را در سال 1353 به اصفهان ـ مرکز توپخانه ـ منتقل کرد. علي در اصفهان با يافتن دوستان جديد مطالعات مذهبي خود را پي گرفت و شخصيت سياسي خويش را در اين دوره قوام بخشيد. او در نامه اي که براي سرگرد محمد مهدي کتيبه، يکي از افسران مذهبي، ارسال کرد اين جمله را نوشت: «در مورد برنامه هاي مذهبي بحمدالله پيش مي رويم مخصوصاً در آن قسمت که مي دانيد». اين جمله حساسيت ضد اطلاعات را برانگيخت و از آن پس وي تحت مراقبت قرار گرفت. آنها پس از تحقيق و مراقبت متوالي، او را «متعصب مذهبي» معرفي کردند و مراقبت از وي را شدت بخشيدند. جالب اين است که هرکس از افسران را به مراقبت وي مي گماردند يا تحت تأثير روحيه او قرار مي گرفت و گزارش مثبت براي او رد مي کرد يا صياد را از مراقبت و مأموريت خود خبر مي داد و يا از اول با چنين مأموريتي مخالفت مي کرد.

      سروان صياد هم زمان با اوج گيري مبارزات ملت مسلمان ايران به رهبري امام خميني تقيه را کنار گذارد و در ارتش علناً به دفاع از علماي اسلام و حکومت اسلامي پرداخت و سرانجام به دليل اين که در بين افسران، تبليغات ضد رژيم مي کرد، ضد اطلاعات از قرار دادن جنگ افزار در اختيار وي ممانعت کرد و اعلام نمود که از واگذاري مشاغل حساس به او خودداري شود. سرانجام سروان در 19 بهمن دستگير و زنداني شد اما ديري نپاييد که انقلاب به پيروزي رسيد و او هم مانند همه مردم ايران آزاد شد.

      دوره دوم زندگي سرهنگ صياد بعد از پيروزي انقلاب اسلامي آغاز مي شود: او پس از پيروزي انقلاب اسلامي با رحيم صفوي و حجت الاسلام سالک آشنا مي شود و با يکديگر پيمان مي بندند که از پادگانهاي اصفهان حفاظت نمايند. اختلاف سروان با فرماندهان ارتش موجب آشنايي وي با حضرت آيت ا... خامنه اي مي گردد و از اينجا سرنوشت صياد به کلي تغيير پيدا کرد. پس از حوادث کردستان، صياد با درجه سرگردي به همراه سردار صفوي به غرب اعزام مي گردد. و با هماهنگي ارتش و سپاه سنندج را آزاد مي کنند. لياقتهاي سرگرد در کردستان موجب مي گردد تا با درجه سرهنگي به فرماندهي عمليات غرب منصوب گردد. اختلافات سرهنگ با بني صدر اولين رئيس جمهوري اسلامي موجب برکناري وي و خلع دو درجه مي گردد. اما ديري نپاييد که بني صدر سقوط کرد و شهيد رجايي به رياست جمهوري رسيد و سروان مجدداً با دو درجه به غرب کشور اعزام مي شود. سرهنگ با تأسيس قرارگاه حمزه سيدالشهداء لشگرهاي 64 اروميه و 28 کردستان و تيپ هاي 23 نيروي ويژه هوا برد و تيپ 30 گرگان شهرهاي بوکان و اشنويه را آزاد کرد. در هفتم مهرماه 1360 به خاطر رشادت ها و لياقتها توسط رهبر معظم انقلاب حضرت امام خميني (ره) به فرماندهي نيروي زميني منصوب شد. او با هماهنگي با سپاه قهرمان پاسداران انقلاب اسلامي در عمليات طريق القدس، فتح المبين، بيت المقدس، رمضان، مسلم بن عقيل، مطلع الفجر، محرم، والفجر 1، 2، 3، 4، 8، 9، عمليات خيبر و بدر و قادر شرکت نمود و پيروزي هاي بزرگي را براي ايران اسلامي به ارمغان آورد که بي شک در تاريخ امت اسلامي به عظمت خواهد ماند. سرهنگ در مرداد سال 1365 از فرماندهي نيروي زميني استعفا داد و با پيشنهاد آيت الله خامنه اي و تصويب رهبر انقلاب به سمت نمايندگي امام در شوراي عالي دفاع منصوب شد. در سال 66 به درجه سرتيپي نايل آمد. سرتيپ صياد شيرازي در سال 67 در عمليات مرصاد که مرزهاي غرب ايران مورد هجوم منافقين قرار گرفته بود شرکت و با روحيه اي بسيجي ضربات محکمي را بر پيکر مزدوران منافق وارد کرد. سرانجام صياد شيرازي در مقام جانشيني رياست ستاد کل به خدمت مشغول شد. تيمسار سرتيپ صياد شيرازي در 16 فروردين 1378 همزمان با عيد خجسته غدير با حكم مقام معظم فرماندهي كل قوا به درجه سرلشگري نايل آمد.

      پس مانده هاي زخم خورده مرصاد در صبح روز 21 فروردين 78 ، فاتح بزرگ فتح ‏المبين و بيت ‏المقدس و يکی از بزرگترين سرمايه های کشور را در تروري ناجوانمردانه آماج تيرهاي كينه خود قرار دادند و قامت استوار امير ارتش اسلام را به خاك افكندند. روحش شاد.



      منبع: خاطرات امير سپهبد صياد شيرازي ـ مرکز اسناد انقلاب اسلامي



      و اكنون خاطراتي از زبان خود شهيد
      چهره من در مرکز توپخانه اصفهان شناخته شده بود ؛ البته نه به عنوان کسي که چهره اش آميخته با سياست است ، بلکه بيشتر مرا يک چهره ي مذهبي مي شناختند که موضع مشخصي نسبت به حرکت حضرت امام و انقلاب دارم . ولي کسي مدرکي نداشت. ديگر طوري شده بود که در همان کميته اي که درس مي دادم – نقشه برداري و نقشه خواني تدريس مي کردم – استادهاي ديگر ، به خاطر اين روحيه ، به من احترام مي گذاشتند و مراعات مرا مي کردند.



      ***

      اول انقلاب وضع آشفته بود. گروهک ها به شدت کار مي کردند ، مخصوصاً چپ ها و در راس شان چريک هاي فدايي خلق. به کرات جلوي در پادگان از کيف پرسنل وظيفه ، مخصوصاً آن هايي که ليسانسيه بودند ، اعلاميه در مي آورديم ، مي گفتند: ديگر آزاد شده ايم.

      ما نمي دانستيم با اين ها چکار کنيم. انگار آزادي يعني اين که هر کس هر کاري که مي خواهد انجام دهد.



      ***

      با سنندج تماس گرفتم که هليکوپتر بيايد. سه چهار تا مجروح داشتيم. يک مجروح راننده تانک اسکورپين بود. ديدم پيشاني اش را بسته و پانسمان کرده. پرسيدم: چي شده؟

      گفت: گلوله خورده.



      گلوله با يک مقدار زاويه به پيشاني او خورده بود. سر او را نشانه گرفته بودند که از تانک بيرون بوده. فقط پوستش را برده بود. خيلي با روحيه ، يک تفنگ ژ- ث دستش گرفته بود و ضد انقلاب را دنبال مي کرد.



      ***

      اطلاع دادند که بني صدر به قرارگاه شما در کرمانشاه آمده و منتظر است.

      آمدم به سقز. لباسم درهم ريخته بود. يک لباس بسيجي گير آوردم. سريع دوش گرفتم ، لباسم را عوض کردم و به خلبان هليکوپتر گفتم: مي خواهم سريع برويم کرمانشاه.

      گفت : به شب بر مي خوريم.



      گفتم : اشکال ندارد ، هر طور شده خودمان را برسانيم به آن جا که رئيس جمهور آمده.

      وقتي به کرمانشاه رسيدم ، ساعت هشت شب بود. بچه هاي قرارگاه که ترکيبي از ارتش و سپاه بودند ، تا مرا ديدند ، تکبير گفتند. پرسيدم: مسأله چيست؟



      گفتند: الان مي فهميد.

      رفتم داخل اتاق. ديدم آقاي بني صدر و شهيد رجايي که آن موقع نخست وزير بود و تعدادي از مشاورين بني صدر ، آن جا هستند. حالا من خوشحال بودم از اين که اين خوش خبري را مي دهم که ستون هشت روز در محاصره و در حال انهدام بود ولي نجات پيدا کرد. با حالت گرمي به طرف آقاي بني صدر رفتم که او را ببوسم.



      ديدم که دست او مثل دست مرده است. البته طبيعت او همين بود ولي آن جا خيلي شل بود. اين طور احساس کردم ، ولي حرارت خودم را در بوسيدن نشان دادم. بلافاصله بني صدر پرسيد: ستون چي شد؟



      گفتم : الحمدلله نجات پيدا کرد.

      يک دفعه تکان خورد. من تا آن موقع اثر سخن چيني را در مسؤولين نديده بودم . در تاريخ خوانده بودم که براي کسي که مي خواهد خدمت گزاري کند ، سخن چيني مي کنند. ولي تا آن موقع نمي دانستم که اثرش چيست. آن قدر به گوش اين آدم خوانده بودند: فلان کس رفته همه را به کشتن داده ، ستون تار و مار شده، ستون به اسارت در آمده که حرف من باورش نمي شد.



      پرسيد: چقدر تلفات داديد؟

      گفتم : تا اين جا حدود هفتاد نفر شهيد داديم وصد و پنجاه تا مجروح. معلوم بود که رقم ها را از اين بالاتر داده بودند. ساکت شد.



      مثل اين که مي خواست بر مبناي حرف آن ها شروع کند و به من حرف هايي بزند ولي ديد که مطلب چيز ديگري است. معلوم شد پشت سر من خيلي غيبت کرده اند. آن تکبيري هم که بچه ها سر دادند، به خاطر دفاعي بود که مي خواستند از من بکنند.
    • توسط RedArmy
      موشك ايراني زمين به هواي كروتال (Crotale)


      از جمله پروژه هاي دردست توسعه و تكميل صنايع هوافضاي وزارت دفاع جمهوري اسلامي ايران ، ساخت موشكهاي زمين به هواي ((كروتال)) مخصوص پدافند هوايي در ارتفاع پايين يا متوسط است.
      اين موشك در چين توليد شده و به FM-80 معروف است ، البته مدل اصلي اين سيستم در فرانسه ساخته شده است .
      هدايت سيستم ، بوسيله رادار ((پالس داپلر)) كه بيش از 20 كيلومتر برد دارد و ساخت كارخانه ((تامپسون)) فرانسه است ، انجام مي شود.
      طول اين موشك 93/2 متر ، وزن آن 1/85 كيلوگرم و با سرعت 750 متر بر ثانيه در محدوده برد 500 تا 8600 متر به سوي اهدافي با بيشترين سرعت 400 متر بر ثانيه شليك مي گردد ، از ديگر مشخصات اين موشك قطر 15 سانتي متري جرم 1/85 كيلوگرم با سرجنگي 14 كيلوگرمي ، داراي سوخت جامد و برد 500 تا 8600 متر براي هواپيما و 11 كيلومتر براي بالگرد مي باشد و حداكثر ارتفاعي كه مي تواند اوج بگيرد 1800 متر مي باشد.
      در صورت شليك يك موشك ، احتمال برخورد آن به هدف 86 الي 90 درصد و در صورت شليك دو موشك احتمال اصابت آن 96 درصد مي باشد. بيشترين ارتفاع قابل دسترس اين سيستم 5500 متر مي باشد.

      البته عكس هاي فوق براي نمونه فرانسوي اونه !
      منبع : موشكهاي استراتژيك جهان ، انتشارات سازمان عقيدتي سياسي ارتش ، جلد ششم
    • توسط Mojiir
      [video width=400 height=350:a7eb718601]http://up6.iranblog.com/upload/90/shahrivar/3-5/2dIR-Iran-Ghader-Land-Attack-cruise-Missile-improved-Noor-.flv[/video]

      http://up6.iranblog.com/upload/90/shahrivar/3-5/2dIR-Iran-Ghader-Land-Attack-cruise-Missile-improved-Noor-.flv
    • توسط 7mmt
      بسم الله الرحمن الرحیم
       
      امیر المومنین (علیه السلام): مَا أَكْثَرَ الْعِبَرَ وَ أَقَلَّ الِاعْتِبَارَ
       
       
      با توجه به اطلاعات و اخبار منتشر شده در مورد پروژه های پدافندی برد کوتاه، به ویژه پروژه سپر که ظاهرا بر اساس پنتسیر روسی ساخته شده است، این یادداشت بر آن است تا برخی نظریات و پیشنهادات خود را در باب این موضوع بیان کند.
       
      نخست در باب اهمیت پدافند برد کوتاه در میادین نبرد مدرن:
       
      همان طور که مستحضر هستید با توجه به تغییر میادین نبرد به سمت استفاده از جنگ افزار های دوربرد، هوشمند و شبکه محور،و نیز رشد روز افزون تهدیدات جدید در حوزه پدافند از جمله حملات انبوه توسط پهپاد ها و ریز پرنده ها و موشک های کروز، پدافند برد کوتاه از جهات مختلف اهمیت ویژه ای یافته است. پدافند برد کوتاه از یک سو آخرین لایه پدافندی قبل از رسیدن موج حملات دشمن به اهداف و تاسیسات استراتژیک و با اهمیت حیاتی (همچون تاسیسات گازی پارس جنوبی یا تاسیسات اتمی) ست، از سوی دیگر حافظ سامانه های دور برد و میان برد در برابر موج انبوه حملات توسط سلاح های دور ایستایی ست که با هدف اوت نامبر کردن سامانه های دوربرد و نابودی آنها جهت ایجاد خلع در شبکه پدافندی یا مجبور ساختن به مصرف موشک های برد بلند و گران قیمت برای نابودی اهداف ازان قیمت غیر قابل چشم پوشی، شلیک می شوند.
      تجربه ی تاریخی چنین حملاتی که به ویژه از جنگ اول خلیج فارس و عملیات طوفان صحرا شروع شد و تا منازعات پس از آن از جمله در جنگ دوم عراق درسال 2003، جنگ داخلی لیبی، جنگ سوریه و ادامه و تکامل یافت، سرعت رشد و تکامل این استراتژی و جنگ افزار های مربوطه، میزان اثر گذاری آنها در میادین نبرد، توان دشمنان در بکار گیری گسترده و دامنه دار چنین تسلیحاتی –از جهت مالی، لجستیکی و فناوری- اهمیت و خطر این دست تهدیدات را غیر قابل کتمان ساخته است.
      در این باب سخن بسیار است که خود موضوع مقاله مفصل جداگانه ای ست.
       
      بررسی آنچه در مورد پروژه های داخلی منتشر شده:
       
      به نظر می رسد از سوی با توجه به سابقه و تجربه به کار گیری سامانه ی پدافندی کوتاه برد تور ام-1 روسی در ایران، و نیز شهرت سامانه های روسی پنتسیر و نسل جدید سامانه ی تور در دنیا و آشنایی نزدیک با این سیستم ها در خلال درگیری های سوریه، این دو سامانه به عنوان پایه ای برای طراحی نسخه ی مشابه داخلی در نظر گرفته شده اند، عقاب به عنوان سامانه مشابه تور و سپر به عنوان سامانه مشابه پنتسیر. گرچه از برخی اطلاعات و اظهار نظر های منتشر شده به نظر می رسد که طاعون موازی کاری ها گریبان گیر این پروژه نیز شده است، اما در این نوشتار اطلاعات موجود را بر اساس وجود تنها سامانه سپر تحلیل می کنیم.
      از آنجا که به نظر می رسد سامانه های پنتسیر و تور به عنوان مبنایی برای طراحی نسخه ایرانی در نظر گرفته شده اند، از این روی بررسی مشخصات و عملکرد عملیاتی سامانه های مذکور اجتناب ناپذیر می باشد.
       
       
       
      ابتدا در مورد سوابق این 2 سامانه در ایران به اختصار توضیح کوتاهی ارائه می شود
       
      سابقه تور ام-1 در ایران به سال 85 و بر اساس اطلاعات موجود خرید 29 آتش بار از این سامانه بر می گردد. کاربر تمامی آتشبار های تور خریداری شده سپاه پاسداران می باشد. این سامانه در مناطق پدافندی مهم و نیز در رزمایش های پدافندی همواره حضور چشم گیری داشته است. از سوابق مهم آن در ایران اما می توان به 3 مورد شاخص اشاره کرد.
       
      v      فرندلی فایر هواپیمای اف-14 تامکت به خلبانی شهید کریمایی و کمک خلبانی شهید فصیحی بر فراز خلیج فارس در بهمن ماه 1390
      v      شکار پهپاد هرمس 180 اسرائیلی در سال 2014
      v      سرنگون کردن هواپیمای مسافر بری اوکراینی در 18 دی ماه 1398
       
      در مورد پنتسیر اما ایران جز کاربران و خریداران رسمی این سامانه نمی باشد و اطلاعاتی از حضور و عملیاتی بودن آن در ایران موجود نیست. اما از سوی نشریه دفاعی جینز اطلاعاتی منتشر شده که حاکی از آن است که از خرید 1 میلیارد دلاری سوریه برای خرید سامانه پنتسیر در سال 2006 که فرایند تحویل آن از سال 2007 شروع شد، تعداد 10 آتشبار از این سامانه تا سال 2008 به ایران تحویل داده شده است. این اطلاعات در شماره 112 نشریه میلیتاری بالانس منتشر شده در سال 2012 از سوی موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک (IISS) نیز منعکس شده است.
       

       
       
      بررسی اجمالی توانایی های سامانه ها
       
      در نسخه تور ام-1 تحویلی به ایران این سامانه 8 موشک را حمل می کند که مکانیزم پرتاب آن از نوع لانچ سرد  است که در کنار مزایای قابل توجه، البته دارای معایبی نیز هست.  هر آتشبار تور توانایی درگیری هم زمان تنها با 1 هدف را دارا بود که البته در به روز رسانی بعدی توانایی درگیری همزمان با 2 هدف به آن افزوده می شود. هر آتشبار این سامانه به یک سیستم اپتیکال تلویزیونی نیز مجهز است که از آن می توان صرفا جهت تایید هدف استفاده کرد و قابلیت رهگیری یا هدایت به خط دید بر اساس آن وجود ندارد. در تعداد اندکی از آتشبار های عملیاتی در ایران جز اپتیک مذکور یا یک سامانه الکترواپتیکال جدید تعویض شده است که قابلیت دید در شب را نیز دارا می باشد.
      نسل جدید سامانه ی تور Tor-M2E، نسخه ای ارتقا یافته از نسل قبلی خصوصا از جهت رادار و سیستم کنترل آتش است که می تواند در هر تلار تا 16 موشک از نوع 9M338 را به صورت آماده به شلیک حمل کند. این موشک ها فاقد سیکر مستقل هستند و از طریق فرمان رادیویی هدایت می شوند، این روش گرچه موجب کاهش هزینه می شود ولی در عین حال آسیب پذیری را در برابر جنگ الکترونیک افزایش می دهد. طبق اطلاعات موجود هر تلار از این سامانه می تواند به طور هم زمان با 4 هدف درگیر شود که نسبت به نسل قبل بهبود یافته است. رهگیری و شلیک به سمت اهداف در حال حرکت از ویژگی های قابل توجه این سامانه است.
       
      پنتسیر از سوی دیگر سامانه ای ست با پیکره بندی منحصر به فرد، که در کنار استفاده از یک توپ 2 لول با نواخت بالای 30 میلی متری از 12 موشک هات لانچ مایل پرتاب نیز استفاده می کند. موشک های مورد استفاده در این سامانه متفاوت از موشک های سامانه ی تور است، ولی از جهت هدایت رادیویی دارای شباهت است. بر اساس اطلاعات موجود در منابع با دسترسی عمومی، موشک 57E6 مورد استفاده در این سامانه دارای مشخصاتی به شرح زیر است:
       
      -          موشکی ست 2 مرحله ای که مرحله ی اول را بوستر تشکل داده است و قسمت دوم بدون داشتن مولد رانش مستقل، صرفا با اتکا به انرژی فراهم شده توسط بوستر مرحله اول ادامه مسیر می دهد.
      -          وزن: 76 کیلوگرم خود موشک، 94 کیلوگرم همراه کانتینر
      -          برد 18 کیلومتر
      -          20 کیلوگرم سرجنگی
      -          مکانیزم هدایت: رادیویی/ به خط دید
       

      پنتسیر سوری
       

      مجموعه پدافندی روسیه در پایگاه لاذقیه در سوریه متشکل از 5 تلار پنتسیر، 1 واحد تور ام-2 ، خودروی بارگذار و رادار اکتساب هدف  L696
       
      گرچه ترکیب و تجمیع موشک و توپ و نیز سامانه های راداری و اپتیکی و کنترل آتش مورد نیاز تنها بر روی یک کشنده متحرک، از جهاتی موضوعی اغوا کننده است، اما در عین حال کارنامه ی عملیاتی این سامانه، عمدتا درگیری های سوریه، چه در مواردی که تحت هدایت و استفاده ی ارتش سوریه بوده، و چه در مواردی که در پایگاه های در اختیار روسیه، توسط خود پرسنل روسی بکار گیری شده، حاکی از عملکردی ضعیف است، تا جایی که در چندین مورد در حملات رژیم اشغالگر اسرائیل به مواضع ارتش سوریه، این سامانه ی دفاعی خود شکار موشک های کروز دلیله شد، در درگیری های اخیر در منطقه ادلب نیز بر اساس اطلاعات منتشر شده دست کم 2 سامانه پنتسیر شکار پهپاد های ترک شده اند در حالی که حتی از کشف هدف تهدید نیز عاجز بوده اند. در سایر حملات صورت گرفته از سوی اسرائیل نیز که عمدتا شامل شلیک تعداد 8 تا 16 موشک دلیله در هر حمله بوده این سیستم در بهترین حالت موفق به شکار تعداد اندکی از تهدیدات شده است.
       
         
       
      تصاویر اخرین مورد انهدام پنتسیر در سوریه در تاریخ 3 مارچ 2020 توسط ترکیه.
      نقش سامانه اخلالگر کورال که تصاویر حضور آن در سوریه نیز منتشر شده بود در پرونده انهدام پنتسیر پر رنگ است.
       

      سامانه جنگ الکترونیک کورال ساخت ترکیه
       
       
      از جمله دلایل این عملکرد نا امید کننده ضعف شدید در برابر جنگ الکترونیک، عدم امکان درگیری هم زمان در چند جهت، توان درگیری هم زمان تنها با 2 هدف، مشکل موشک ها در مقابله با اهداف با مانورپذیری بالا، و البته ضعف اساسی در شبکه پدافندی سوریه است. اخیرا در وبسایت Army Recognition که از منابع شناخته شده در حوزه ی نظامی ست گزارشی از عملکرد سامانه های کوتاه برد روسی منتشر کرد است، بر اساس این اطلاعات از آوریل تا اکتبر سال 2018 میلادی سامانه تور ام 2 یو 80 هدف هوایی را رهگیری کرده است و درصد موفقیت این سامانه در حدود 80 درصد بوده است و این در حالی است که میزان موفقیت سامانه پانتسیر اس 1 در برابر این اهداف 19 درصد است بوده است. از همین روی روسیه به دنبال توسعه و ساخت نسخه پیشرفته تری از این سامانه با تجهیزات الکترونیکی، رادار و موشک جدید است که Pantsir-SM نام دارد.
      همچنین گزارشاتی غیر رسمی وجود دارد که سامانه پنتسیر در بدو ورود به سوریه در آزمایشاتی حتی در برابر سیستم های جنگال ساخت کره شمالی نیز دچار اختلال در عملکرد شدید شده است.
      مشکلات نسخه فعلی پنتسیر عمدتا به ضعف جدی در فضای الکترومغناطیسی آلوده، توانایی محدود رادار در مواجهه با اهداف کم RCS ، آسیب پذیری هدایت رادیویی ، و نیز قابلبت محدود موشک در مقابله با اهداف مانور پذیر است.
      از انجا که نیروی پیشرانش این موشک تنها توسط بوستر مرحله اول تامین می شود که ظرف مدت 1.5 ثانیه موشک را به سرعت 3.8 ماخ می رساند و پس از جدایش بوستر صرفا با اتکا به انرژی جنبشی حاصله ادامه مسیر می دهد، در مقابله با اهداف چابک و مانورپذیر به دلیل آنکه پس از هر بار تغییر مسیر بخش قابل توجهی از انرژی خود را از دست می دهد، احتمال جا ماندن از هدف تقویت می شود، هم زمان ضعف هدایت این موشک در برابر جنگ الکترونیک احتمال ایجاد خطا در هدایت را تقویت می کند که به نوبه ی خود مزید بر علت می شود.
      در مورد مواجه های متعدد این سامانه در برابر حملات روتین رژیم اسرائیل به سوریه نیز ضعف در حوزه هایی همچون اوت نامبر شدن به عنوان یکی از  بزرگترین تهدیدات برای سامانه های پدافندی، و نیز جنگ الکترونیک که خصوصا هدایت رادیویی در برابر آن آسیب پذیری بیشتری دارد، مشکلات مربوط به پیکره بندی که باعث شده هر تلار تنها در یک جهت قابلیت درگیری داشته باشد و .... از جمله مواردی بوده اند که باعث شده اند حملات رژیم اشغالگر با نرخ موفقیت قابل توجه همراه باشد.
      از سوی دیگر گرچه عملکرد سامانه ی تور به میزان قابل توجهی بهتر بوده، لیکن این عملکرد نیز در شرایط عملیات نظامی محدود و نه یک جنگ تمام عیار به دست آمده است. این سامانه گرچه در عمده پارامتر ها عملکرد بهتری نسبت به پنتسیر دارد اما به جهت مکانیزم هدایت عدم برخور داری موشک ها از جست و جو گر مستقل، کماکان آسیب پذیری قابل توجهی در برابر جنگ الکترونیک دارد، و علاوه بر آن به دلیل همین مورد فقدان سیکر تا اخرین لحظه ی قبل از برخورد نیاز به هدایت توسط سامانه را دارد، که ضمن آنکه ظرفیت سیستم را برای درگیری با اهداف دیگر اشغال می کند، احتمال خطا رفتن موشک به جهت تاثیر پذیری فرامین رادیویی از اخلال گسترده را افزایش می دهد. همچنین به دلیل مکانیزم پرتاب کلد لانچ، و نیز سطح بالای ماشینیزم این موشک از پیچیدگی های بسیار زیادی برخوردار است که تولید آنرا خصوصا برای کشور هایی که تجربه فنی لازم در این زمینه را ندارند بسیار دشوار و هزینه بر ساخته، و از طرف دیگر اطمینان پذیری عملیاتی را کاهش می دهد.
       
        
       
      2 مورد هدف قرار گرفتن پنتسیر سوری توسط موشک های دلیله اسرائیل
       

       
      موشک کروز هواپرتاب دلیله با برد 250 کیلومتر، سلاح اصلی اسرائیل در حمله به تاسیاست نظامی سوریه
       
       
      اگرچه موارد مطرح شده در مورد هر دو سامانه برد کوتاه عقاب و سپر می توان به عنوان معیاری جهت ارزیابی قابلیت ها در یک میدان رزم واقعی احتمالی قرار داد، اما تمرکز اصلی این یادداشت بر روی سامانه سپر خواهد بود.
       
      سپر
       
      اطلاعات محدودی به صورت نیمه رسمی از این سامانه منتشر شده است اما بر اساس دیگر اطلاعاتی که از منابع اوپن سورس قابل دست یابی ست می توان پیشبینی های قابل توجهی در مورد ساختار و قابلیت های این سامانه داشت.
      گرچه از حدود یک سال قبل اطلاعات و تصاویری موجود بود که حاکی از آن بود که احتمالا پروژه ای جهت ساخت سیستم پدافند کوتاه برد مشابه پنتسیر در ایران در  جریان است، اما اولین بار وجود قطعی این پروژه و نام آن توسط اطلاعاتی که از سوی نهادهای نظامی در اختیار خبرنگار تسنیم قرار گرفته بود اعلام شد.
      اولین نشانه ها در مورد توسعه چنین سامانه ای را می توان به دیده شدن نسخه تمام متحرک از توپ 35 میلیمتری 2 دولول اورلیکن در قالب پروژه حائل و نیز تجهیز آن به سامانه الکترواپتیکال جهت کشف و رهگیری هدف تحت پروژه سراج نسبت داد. همچنین اطلاعاتی در مورد تجهیز این توپ به سنسور های لازم جهت شلیک گلوله های با فیوز قابل زمان بندی جهت افزایش هرچه بیشتر اثرگذاری آن وجود دارد.
       

      حائل در رزمایش پدافندی ولایت 97
       

      سامانه سراج- وجود سنسور های چند گانه جهت رصد آسمان منطقه و رهگیری هدف و نیز امکان کشف حین رهگیری از نقاط شاخص این مجموعه می باشد.
       

      اورلیکن مجهز به سنسور مازل ولاسیتی که به جهت کنترل و دقت آتش بهتر و نیز فرمان دادن به فیوز مجاورتی با محاسبه سرعت گلوله و فاصله تا هدف، استفاده می شود. (با تشکر از elo)
       
       
      گرچه اطلاعات موجود تا بدینجا حاکی از تلاشی ارزشمند و طراحی سامانه ای قابل را دارد، اما مواردی حساسیت و نگرانی ما را بر انگیخت. همچنین وضعیت موجود، تهدیدات پیش رو، و نیز نیازمندی های عملیاتی خاص جمهوری اسلامی ایران، و البته نظر به شدت مخالف پژوهشگران حوزه ی نظامی از جمله اعضای این اندیشکده نسبت به موازی کاری ها، و تلاش برای ارائه راه حلی جامع موجب شکل گیری نظرات و پیشنهاداتی شد که در ادامه بیان می گردد.
      از جمله موارد اصلی موجب نگرانی تصویری منتشر شده از مدل تونل باد موشکی 2 مرحله ای مشابه موشک مورد استفاده در سامانه پنتسیر (البته با تفاوت هایی در طراحی بالک ها) است، از آنجایی که سایر مدل های موجود در تصویر تبدیل به محصول عملیاتی شده اند یا در پروسه مربوطه قرار دارند بیم آن می رود که این مدل نیز سرنوشتی مشابه یافته و موشک سامانه سپر نیز وارث عیوب طراحی سامانه ی روسی باشد.
       

      مدل تونل باد موشک ایرانی
       

       
      نسخه اصلی موشک  57E6مورد استفاده در سامانه پنتسیر اس-1
       
      البته با توجه به شباهت غیرقابل انکار میان طراحی مرحله دوم این موشک با موشک اسپارو، و نیز افزایش قطر و وینگ اسپن نسبت به موشک مشابه در سامانه پنتسیر، صرفا بر اساس یک احتمال، می توان این موشک را حاصل یک جراحی بر روی موشک های اسپارو دانست، بدین شکل که از قسمت بعد از وارهد و بالک های کنترلی که شامل بخش موتور سوخت جامد موشک می باشد جدا شده، یک قسمت جایگزین شامل بالک های استابلایزر به آن افزوده شده و در نهایت با توجه به زمین پرتاب بودن موشک از سرعت و ارتفاع از سطح صفر (از سرعت و ارتفاع اولیه پرتاب های هواپایه بهره نمی برد) مشابه موشک پنتسیر به یک بوستر سوخت جامد قطور تر و البته بسیار قوی تر مجهز شده باشد. در صورت درست بودن این سناریو در مورد باقی ماندن سیکر آشیانه یاب اصلی موشک، یا ارتقای احتمالی آن و یا حتی حذف به کلی آن و استفاده از همان فرامین رادیویی مشابه پنتسیر که ارزان تر و البته آسیب پذیر تر است، اظهارنظر قطعی نمی توان داشت.
       

       
       
       
       
      طرح پیشنهادی، چرا و چگونه:
       
      آنچنان که پیشتر عرض شد معتقد به اهمیت فراوان سامانه های بردکوتاه خصوصا در مقابله با تهدیدات نو ظهور و حملات انبوه توسط تسلیحات دور ایستا و لزوم برخورداری این سامانه ها از استاندارد ها و قابلیت های سطح  بالا هستیم تا نه تنها بقای خود در میدان رزم را حفظ کنند، بلکه ضامن بقای تاسیسات حیاتی برای کشور باشند که بعضا دهه ها عمر و ده ها میلیارد دلار هزینه صرف ساخت آنها شده و نابودی آنها می تواند ضربات جبران ناپذیر بر پیکره ی ایران عزیز وارد آرد. به رغم پهنه ی وسیع جغرافیایی، برخی از مهم ترین و استراتژیک ترین تاسیسات کشور در نقاط مرزی (جنوب) واقع هستند نه در "عمق استراتژیک" کشور، در واقع همیشه و در همه موارد داشتن پهنه ی جغرافیایی وسیع فراهم آورنده ی عمق استراتژیک لازم در همه سطوح نیست. حمله به این تاسیسات نه تنها نیاز به عملیات های پر ریسک عمقی ندارد، بلکه در مواردی مانند تاسیسات پارس جنوبی عدم رعایت اصول پدافند غیر عامل این تاسیسات را به شدت آسیب پذیر ساخته است. از جمله دیگر موارد این دست تاسیسات استراتژیک می توان به پایانه ی نفتی خارک اشاره کرد، "با وجود توسعه ترمینال های نفتی جایگزین خارک در طی جنگ و بعد از آن، همچنان خارک اصلی ترین پایانه صادرات نفت خام کشور است و آسیب دیدن آن ضربه سنگینی به صادرات نفت و اقتصاد ملی ایران وارد می سازد. همچنین پارس جنوبی گذشته از تولید 70 درصد گاز کشور، طی سالهای اخیر و برنامه تبدیل سوخت نیروگاه های برق سیکل ترکیبی از مایع به گاز و توسعه نیروگاه های گازی، اصلی ترین تامین کننده سوخت نیروگاه های برق کشور محسوب می شود و اخلال در روند تولید آن به معنای خاموشی وسیع در ایران است" [1]. بر خلاف پالایشگاه جم که در جانمایی آن اصول پدافند غیر عامل تا حد زیادی رعایت شده است و با قرار گرفتن در میان رشته کوه ها از تیررس مستقیم آتش دشمن در امان مانده است، اما در مورد تاسیسات پارس جنوبی جانمایی آن به جهت سهولت ترابری تجاری به قیمت آن تمام شده تا ده ها میلیارد دلار تاسیسات گران قیمت در بی دفاع ترین شکل ممکن جلو تر از ارتفاعاتی که می توانست پناه آنها باشد قرار گیرند و در خط آتش مستقیم ساده ترین حملاتی از سمت ساحل قرار بگیرند که به راحتی می توانند فاجعه آفرین باشند. از این روی با توجه به اهمیت استراتژیک این تاسیسات حفاظت از آنها توسط سامانه های کوتاه بردی که توان مقابله با سوارم تسلیحات استنداف دشمن را داشته باشند اهمیتی صدچندان می یابد.
       

      عدم رعایت اصول پدافند غیر عامل در جانمایی تاسیسات استراتژیک پارس جنوبی
       
       
       همچنین به جهت افزایش تطبیق پذیری، کاهش هزینه های توسعه و تست محصول، کاهش هزینه های تولید خصوصا از جهت افزایش تیراژ، افزایش کیفیت تولید و کنترل کیفیت از جهت مقرون به صرفه شدن اتوماسیون در فرایند تولید و نیز متمرکز و نظام مند تر شدن فرایند تولید، کاهش هزینه های تعمییر  نگه داری و آموزش و افزایش ارزش، قائل به ارائه راه حل های جامع خصوصا در حوزه ی نظامی هستیم که در آن نه سود و زیان تجاری صرف بلکه امنیت ملی در میان است.
      طرح پیشنهادی مورد نظر نه تنها با طراحی و توسعه ی 2 یا چند محصول کاملا متفاوت توسط سپاه و ارتش در حوزه ی پدافند زمین پایه ی برد کوتاه مخالف دارد، بلکه سعی در ارائه راه حلی دارد که پدافند را در سایر حوزه ها نیز بهره مند سازد، در عین حال آنکه از جهت قابلیت ها و مطابقت داشتن با نیازمندی های عملیاتی روز، امکان استفاده در پیکره بندی های متفاوت بر اساس نیاز با توجه به رعایت مفاهیم ماجولاریتی و معماری باز در طراحی سیستم، و البته با نگاه به تغییرات پیش روی میدان رزم، بتواند محصولی قابل و موثر باشد.
      پدافند برد کوتاه نه تنها یک خلا در پدافند زمین پایه است، بلکه در حوزه های هواپایه و دریاپایه نیز قوای مسلح جمهوری اسلامی از ضعف مشابهی رنج می برد. در حوزه پدافند دریا پایه به رغم تلاش های صورت گرفته در بخش های پدافند برد بلند، میان برد، برد کوتاه، و دفاع نزدیک وضعیت ناوگان نیروی دریایی متاسفانه اسف بار است و امکان تکرار تجربه ی تلخ عملیات مانتیس در یک نزاع دریایی حتی با قدرت های نظامی دست چندم! نه تنها دور از ذهن نیست که به شدت محتمل است! و این مساله تبدیل به پاشنه ی آشیل نیروی دریایی شده است.
      در نیروی هوایی نیز وضعیت چندان بهتری را شاهد نیستیم، ناوگانی پیر و فرتوت، از نظر فناوری کاملا از رده خارج، و دست کم در بخش هوا به هوا (پدافند هواپایه) فاقد تسلیحات با اثر بخشی قابل اعتنا. گرچه وضعیت فعلی تسلیحات هواپایه نیروی هوایی، و نیز روند در حال پیگری توسعه جنگ افزار های هواپایه که در سال های اخیر در بخش هوا به زمین خصوصا با پروژه هایی چون یاسین، بالابان و قاصد سرعت بهتری یافته که خود نیازمند بحث مفصل دیگری ست، این نوشتار در مورد نیروی هوایی به مساله مهم و ضروری موشک های کوتاه برد هوا به هوا (به عنوان بخشی از مساله ی جامع تسلیحات هواپایه) می پردازد. در این بخش به غیر از تعدادی موشک های به نسبت تواناتر R-73 آرچر خریداری شده از شوروی سابق که بر روی ناوگان کم تعداد جنگنده های فالکروم عملیاتی ست، مابقی زرادخانه ی کوتاه برد نیروی هوایی را انواع قدیمی موشک های حرارتی چینی و سایدواندر آمریکایی تشکیل می دهد که کاملا فاقد توان عملیاتی لازم است.
      مساله ی موشک های کوتاه برد برای نیروی هوایی ایران از سوی دیگر از آن جهت اهمیت می باید که به نسبت موشک های برد متوسط هدایت راداری فعال، با هزینه ها و پیچیدگی های به نسبت کمتری می تواند بر روی جنگنده ها بکار گیری شود، گرچه این موشک ها به تنهایی توان ایجاد و حفظ برتری هوایی را به نیروی هوایی نمی دهد اما می تواند با اتخاد تاکتیک ها و استراتژی مناسب نقش مکمل بسیار با ارزشی را برای پدافند زمین پایه بازی کند و بقای در میدان رزم و اثر بخشی آنها را دو چندان ساخته، در عین حال به صورت حداقلی توان پوشش و دفاع در پهنه ی آسمان را خصوصا در برابر تهدیدات کروز و پهپادی فراهم آورد.
      پیشنهاد مورد نظر این مجموعه بر طراحی و ساخت موشکی واحد استوار است که با حداکثر استفاده از قطعات مشترک و مشابهت، و با حداقل ممکن تغییرات در تمامی حوزه های هوا پایه، زمین پایه، دریا پایه و حتی زیر سطح پایه! قابلیت بکار گیری را داشته باشد، در عین اینکه از ضعف های سامانه هایی که پیشتر مورد اشاره قرار گرفت دور باشد.  
      به عنوان مثالی از سابقه چنین راه حل هایی در سطح دنیا می توان به موشک آلمانی IRIS-T اشاره کرد که به صورت هواپایه، زمین پایه، دریا پایه و حتی زیر دریایی پایه قابلیت بکار گیری دارد.   قابل توجه است که حتی کشوری چون تایلند در پی خرید این موشک برای جنگنده های قدیمی F-5 خود (که مشابه آن نه تنها در ایران موجود که پایه جنگنده های صاعقه و کوثر نیز بوده است) می باشد تا به واسطه ی آن توان هوایی خود را بهبودی قابل توجه بخشد. این موشک در کشور های اتریش، بلژیک، آلمان، مصر، یونان، ایتالیا، نروژ، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی، اسپانیا و سوئد در حال خدمت عملیاتی ست.
       
        
       

       
        
       
      استفاده ی چند منظوره از موشک پدافندی کوتاه برد IRIS-T
       
       
      نیازمندی های عملیاتی پیشنهادی
       
      ایده ی پیشنهادی مورد نظر طراحی موشکی با مشخصاتی که در ادامه ذکر می شود را مطرح می کند که نه درگیر ضعف های موشک سامانه ی پنتسیر باشد و نه اسیر پیچیدگی های فراوان موشک مورد استفاده در سامانه ی تور، در عین حال پروژه ای باشد که کلیه ی بخش های قوای مسلح ایران، در زمین، هوا و دریا از نتیجه ی آن بهره مند شوند و در توسعه ی آن چه از جهت مالی و چه فناورانه مشارکت داشته باشند. از جمله تاکیدات اصلی صورت گرفته در این ایده مساله وجود سیکر (جست و جو گر) و ماجولار بودن آن است. این مورد از چند جهت حائز اهمیت است:
       
       
      v      نخست آنکه مقاومت موشک را در برابر جنگ الکترونیک بالا برده و شانس برخورد با هدف را بهبود می دهد
      v      دوم، داشتن سیکر این موشک را به سلاحی کاربردی در بخش های دیگر خصوصا در نیروی هوایی بدل می کند.
      v       سوم، ماجولار بودن سیکر سبب می شود علاوه بر آنکه در مناطق با اهمیت بالای پدافندی بتوان از بهترین نوع جست و جو گر های در دسترس برای نابودی هرچه مطمئن تر تهدیدات بهره برد، در سایر مناطقی که اهمیت پدافندی کمتری دارند، یا محدودیت های بودجه ما را مجبور به کاستن از هزینه ها می کند، آن سیکر را با نسخه های ساده تری جایگزین کرد، تا ضمن آنکه کماکان سیستم از بخشی از فواید داشتن جست و جو گر مستقل استفاده کند، موجب کاهش هزینه ها نیز گردد، علاوه بر آن امکان حمله به هدف توسط 2 موشک با جست و جو گر های متفاوت نیز فراهم می شود، برای مثال، شلیک هم زمان 2 موشک به سمت هدف، یکی مجهز به سیکر آشیانه یاب راداری، دیگری مجهز به تصویر ساز حرارتی، تا اهداف خطرناک با دقت و اطمینان هرچه بیشتری نابود شوند.
      v      چهارم آنکه دیگر احتیاجی به هدایت تا آخرین لحظه وجود ندارد و ظرفیت سیستم جهت درگیری با اهداف بعدی به مراتب زودتر آزاد می شود.
       
       آنچنان که پیشتر عرض شد با توجه به اتکای دشمنان در استفاده از تسلیحات دورایستا در تعداد انبوه برای سرکوب پدافند، این مساله اهمیت دوچندانی می یابد. برای مثال: 
      " فرض کنیم، در تهاجم یک روزه در طی 8 ساعت، با هدف گشایش مسیر پدافند و بدست گرفتن آسمان ایران، ائتلاف مهاجم، اقدام به اجرای تهاجمی با مشخصات ذیل بنماید:
       
      v      4000 موشک کروز، در برد های مختلف، بدون خطا(فرض میشود، این تعداد موشکی هست که به هدف خواهد رسید)
      v      اهداف عمقی و مرزی
       
      آیا چنین حمله ای از نظر هزینه ای و لجستیک برای ائتلاف مهاجم دشوار خواهد بود؟
       
      v      قیمت هر موشک تاماهاوک کلاس 4 که از آخرین و بیشترین حجم امکانات مسیریابی بهره میجوید، 1.87 میلیون دلار با نرخ شناور 2017 محاسبه شده است، بنابراین 4000 موشک حداکثر 8 میلیارد دلار هزینه خواهد داشت و این رقم حتی اگر به 10 یا 20 میلیارد دلار نیز برسد، با توجه بودجه نظامی کشورهایی مانند آمریکا و اعراب منطقه، همچنین تامین هزینه در چند سال مالی، رقمی دور از ذهن و دست نیافتنی نیست. هم اکنون نیز فقط دو کشور عربستان و امارات در حدود 1200 موشک کروز در اختیار دارند. اگر به این دو کشور، سایرین چون ایالات متحده، فرانسه، انگلستان و ... اضافه شوند، مقدار 4000 موشک رقم کاملا دست یافتنی خواهد بود.
       
      v      از نظر لجستیک نیز، با توجه به تعداد بسیار پایگاه های اجاره ای و تسخیری دشمن در منطقه، و گستردگی پهنه جغرافیایی مرزهای کشورمان، استقرار چنین موشک هایی فقط به ناوها محدود نمی شود، و تمامی پایگاه های زمینی میتوانند به عنوان محل پرتاب استفاده شوند، و میتوان این فرض را گرفت که طی سالهای اخیر این انبار سازی موشک های کروز صورت گرفته باشد و به زمان حمله موکول نگردیده است.[2]  "
       
      همانطور که در این مثال ذکر شد مساله ی مقابله با تهاجم دور ایستای انبوه، خصوصا در یک میدان نبرد شبکه محور، مساله ای به غایت جدی، و خطری در کمین امنیت ملی ایران می باشد. از این روی توان مقابله هم زمان با تعداد اهداف قابل توجه، مقاومت در برابر اخالال، تعداد مناسب موشک آماده به شلیک در هر باتری از سامانه ی پدافندی مطروحه، و قابلیت بکار گیری آن در تمامی سطوح زمین پایه، دریا پایه و هوا پایه، به جای طراحی و تولید چندین سیستم موازی در هر یک از این سطوح با حداقل اشتراکات، هزینه های توسعه و تولید سرسام آور، تیراژ به شدت پایین و دیگر مشکلاتی که قبلا شرح داده شد، از مسائل اصلی لحاظ شده در این طرح می باشد.
       
       
      مشخصاتی که در این ایده برای این طرح مورد نظر است به شرح زیر می باشد:
       
      مشخصات موشک (شاهین)
       
      -          وزن: 100 کیلوگرم (تا حداکثر 150 کیلوگرم کماکان قابل قبول است)
      -          برد: 20 کیلومتر در شلیک زمین به هوا
      -          سر جنگی: 15 کیلوگرم شدید الانفجار ترکش زا
      -          وینگ اسپن: کمتر از 50 سانتی متر
      -          بهره بردن از کانارد، بالک های متحرک انتهایی و نیز سامانه تغییر بردار رانش جهت کنترل
      -          هدایت: لینک راداری، سیکر ماجولار قابل تعویض: فرو سرخ، تصویر ساز حرارتی، آشیانه یاب رداری ...
      -          روش پرتاب: سافت لانچ در حالت زمین پایه و دریا پایه، شلیک از روی ریل یا پس از رها سازی در وضعیت هواپایه
      -          طول: حدود 3 متر (بدون مکانیزم سافت لانچ)
      -          بدنه کامپوزیتی و استفاده از سوخت پر انرژی 
       
       
      یک طراحی مفهومی از طرح پیشنهادی برای چنین موشکی :
       

       
       

       
       
      برخی مشخصات کلی سامانه (طوفان شکن):
       
      -          هر باتری از سامانه متشکل از 6 تلار حامل موشک، در نسخه ی دارای توپ، هر تلار دارای 12 تا 16 موشک عمود پرتاب به روش سافت لانچ با امکان درگیری 360 درجه
      -          استفاده از توپ اورلیکن 35 میلیمتری مجهیز به مهمات با فیوز قابل برنامه ریزی
      -          امکان درگیری با 6 هدف هم زمان توسط هر تلار
      -          در نسخه فاقد توپ، دست کم 24 موشک بر روی هر تلار
      -       برخورداری از خودروی بارگذار با توان بارگذاری بلوکی مهمات و موشک ها جهت به حداقل رساندن زمان بارگذاری (در سامانه ی تور ام-1 به دلیل بار گذاری تک به تک موشک ها زمان بازگشت به رزم هر سامانه بسیار طولانی می باشد.)
      -          قابلیت لینک شدن به شبکه پدافندی و تبادل اطلاعات با سایر سامانه ها
      -          بهره مند بودن هر تلار از چند مجموعه الکترواپتیک برای کشف و رهگیری اهداف که یک مجموعه مستقلا در اختیار توپ باشد.
      -          هر تلار مجهز به یک رادار کشف هدف باند L گردان با توان کشف دست کم 1 متر مربع سطح مقطع راداری از فاصله ی 100 کیلومتری
      -          هر تلار مجهز  به یک رادار رهگیر باند X با توان کشف دست کم 1 متر مربع سطح مقطع راداری از 50 کیلومتری
      -          امکان اضافه شدن رادار موج میلیمتری به صورت انتخابی
      -          امکان اضافه شدن رادار های دکل سوار مانند کاستا و نیز دیگر واحد هایی همچون شنود و جنگ الکترونیک به صورت انتخابی
      -          پروفایل برنامه ریزی شده جهت مقابله با انواع تسلیحات دور ایستا، موشک های کروز، پهپاد ها و ریز پرنده ها ...
      -          توان مقابله با اهداف با مانور پذیری بالا
      -          امکان مقابله با اهداف سوپر سونیک، 2.5 ماخ در ارتفاع پست و سرعت های بیشتر در ارتفاعات بالاتر
      -          تجهیز هر باتری به رادار ها و سامانه های مورد نیاز جهت کشف تهدیدات راکتی و توپخانه ای
      -          امکان مقابله Hard kill با تهدیدات راکتی و توپخانه ای امکان کشف مسیر و نقطه برخورد تهدیدات راکتی و توپخانه ای و اعلام اخطار در نقاط مورد تهدید
      -          امکان ارسال مختصات منشا تهدیدات راکتی و توپخانه ای به توپخانه خودی جهت آتش متقابل
      -          ارائه بر روی پلت فرم های چرخ دار 8*8 (یا در صورت لزوم 10*10) مشابه کشنده های مورد استفاده در سامانه باور و نیز امکان ارائه نسخه زرهی بر روی پلتفرم شنی دار
      -          قابلیت حمل توسط هواپیما های il-76 و C-130
      -          قابلیت ارائه به شکل پک پرتابل قابل نصب بر روی پد بالگرد کوروت های کلاس جماران
       
       
       
       
       
      و من الله توفیق
       
       
       
       
       
       
      [1] نقل قول شده از Sorena
      [2] نقل قول از Worrior
         
    • توسط GHIAM
      بسم الله الرحمن الرحیم
      پوشش پدافند هوایی ایران

      سایت‌های پدافندی فعال در سرتاسر ایران
      ایران در طی سالهای اخیر، با استفاده از سامانه های موشکی مدرن، به گونه ای قابل توجه پدافند هوایی خود را بهبود داده است. سامانه های موشکی ایران غالبا در مناطق هسته‌ای و پایگاه‌های موشک‌های قاره‌پیمای ایران استقرار یافته است و محافظت از مراکز پرجمعیت در اولویت دوم قرار دارد. با توجه به تنش‌های شدید با اسرائیل، ایالات متحده و کشورهای حوزه خلیج فارس، به احتمال زیاد ایران آمادگی خود را افزایش خواهد داد.
      دکترین عملیاتی
      مسئولیت پدافند هوایی بر عهده قرارگاه خاتم الانبیاء ارتش و نیروی هوافضای سپاه پاسداران می باشد. رقابت بین ارتش و سپاه پاسداران همراه با کمبود زیرساخت های C4 ، مانع از توسعه یک سیستم پدافند هوایی یکپارچه شده است. (پدافند هوایی ایران چندین سال است که به صورت یکپارچه درآمده و مغز آن سامانه پیامبر اعظم (ص) ).
      در میان مدت و بلند مدت، معرفی سامانه‌های موشکی و راداری جدید، دکترین ایران را نسبت به سامانه های قدیمی تغییر خواهد داد.
      سامانه های بومی دارای دو شاخصه هستند 1- ویژگی های اصلی 2- نشانه هایی از مهندسی معکوس سامانه های آمریکایی، چینی و روسی. البته اثربخشی آنها به دلیل امنیت عملیات و عدم حضور در درگیری‌ها قابل بررسی نیست.
      قابلیت‌ها و کاربردها
      به دلیل تعداد سامانه‌های محدود ایران و همچنین گستردگی پهناور بودن این کشور ، تنها تهران و مناطق مرکزی ایران به دلیل وجود سایت‌های هسته‌ای/موشکی‌های قاره‌پیما و نهادهای دولتی ایران به طور کامل پوشش داده شده‌اند. بخشی از مناطق جنوب، غرب و شمال ایران نیز تحت پوشش پدافند است اما مناطق شرق ایران تقریبا توسط هیچ سامانه‌ای پوشش داده نشده و فاقد حمایت است.
      به صورت قابل ملاحظه‌ای رادارها کشور ایران را پوشش داده‌اند. 60 درصد جغرافیای ایران بیش از 1800 متر ارتفاع دارد و این باعث می‌شود رادارهایی که در ارتفاع پایین نصب شده اند در بخش‌ بزرگی از این کشور مسدود شوند. حلقه رشته کوه‌های زاگرس و البرز (با ارتفاع 2000-5000 متر) مانع دید رادارهایی که در فلات مرکزی ایران قرار دارند می‌شود. علیرغم چالش‌های جغرافیایی، ایران پیشرفت‌ اندکی در تهیه یا مدرن‌سازی هواپیماهایی (آواکس) کرده است که توانایی کاهش نقاط کور را دارند.
      تخمین می‌زنیم که یافته‌های ما که از منابع  قابل دسترس می‌باشد تقریبا شامل 40-50 درصد از سامانه‌های موشکی عملیاتی است.
       

      سامانه‌های پدافندی تهران
      تهران
      تهران به عنوان پایتخت ایران دارای بهترین پوشش سامانه‌های موشکی است. شبکه پدافندی تهران از سایت‌های مختلف هسته‌ای و موشکی محافظت می‌کند. این سایت ها شامل تاسیسات تحقیق و توسعه، مکان‌های ذخیره‌سازی و سیلوهای پرتاب می‌‌‌‌‌‌شود. مراکز فرماندهی نظامی و پایگاه‌های اصلی نیز در پایتخت قرار دارند.
      دفاع هوایی منطقه‌ای تهران از سه لایه سامانه‌ی موشکی دوربرد تشکیل شده است که شامل دو سامانه‌ی S-300 PMU2 و یک سامانه S-200 VEGA است. S-300 PMU2 متخصص رهیگری اهداف با سطح مقطع راداری کم است مانند: موشک‌های کروز، جنگنده‌ها و موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد (البته S-300 PMU2  توانایی رهگیری بعضی موشک‌های میان‌برد را نیز دارد.) S-200 VEGA ارتفاع عملکرد و برد بیشتری نسبت به S-300 PMU2 دارد اما تنها در برابر هواگردهایی که سطح مقطعی راداری زیادی دارند کاربرد دارد. مانند: آواکس‌ها، هواگردهای شنود الکترونیک (ELINT)، پرنده‌های نظارت و شناسایی (ISR) و تانکرهای سوخت رسان.
      تعداد زیاد سامانه‌های قدیمی و جدید ساخته شده کوتاه‌برد/میان‌برد، انبوهی از دفاع نقطه‌ای را به وجود آورده است. چهار سامانه‌ی قدیمی MIM-23 HAWK و یک سامانه‌ HQ-2 (نسخه چینی S-75) با حداقل ارتقاء، جزو پیوندهای ضعیف در زنجیره دفاع نقطه‌ای تهران می‌باشند. دو سامانه‌ی بومی تلاش که از موشک‌های صیاد 2 استفاده می‌کنند و یک سامانه‌ی رعد (تقلیدی از سامانه‌ی بوک) توانایی‌های دفاع نقطه‌ای تهران را تقویت می‌کنند.

      سامانه‌ی تلاش (صیاد2) درتهران
      ایران سرمایه‌گذاری گسترده‌ای برای بکارگیری موشک صیاد در سامانه‌های بومی خود کرده است. موشک‌های میان‌برد صیاد2 همه‌کاره، سازگار با پلتفرم‌های مختلف و تولید داخل هستند. این موشک براساس موشک های RIM-66 نیروی دریایی آمریکا ساخته شده‌است و می توان آن را از S-200 VEGA، تلاش و سایر لانچرها پرتاب کرد. صیاد3 و موشک صیاد4 که براساس موشک 48N6E2 ساخته شده است در باور373 به کار خواهند رفت.
       
      هارتلند
      پوشش سامانه‌های موشکی در هارتلند ایران (اصفهان) به صورت چندلایه و پرتعداد است. رینگ‌های پدافندی از بعضی مراکز مهم جمعیتی ایران مانند قم، اصفهان و نطنز محافظت می‌کنند. این منطقه همچنین میزبان سایت‌های کلیدی هسته‌ای/پرتاب موشک‌های قاره‌پیما است که شامل تاسیسات تولید اورانیوم در نزدیکی نطنز و مرکز غنی‌سازی اورانیوم و سیلوهای پرتاب موشک‌های قاره‌پیما در نزدیکی اصفهان است.  

      سامانه‌های پدافندی هارتلند ایران
      سیستم دفاع منطقه‌ای اصفهان دارای دو لایه است. یک سامانهS-300 PMU2 و یک S-200 VEGA در نزدیکی فرودگاه بین المللی اصفهان قرار دارند. سه MIM-23 HAWK و یک سامانه تلاش2 برای پوشش این سامانه‌ها به کارگرفته شده است. سمانه ‌های دفاع نقطه‌ای برای همپوشانی سامانه‌های دوربرد و سایت‌های هسته‌ای/موشک‌های قاره‌پیما استفاده می‌شوند.

      سامانه S-200 VEGA در اصفهان
      منطقه نطنز توسط سامانه‌های دوربرد واقع در اصفهان و تهران تحت پوشش قرار دارد. سامانه‌های موجود در نطنز تنها شامل سامانه‌های میان‌برد، کوتاه‌برد و تعداد بسیار زیادی سامانه‌های با برد بسیار کوتاه با قابلیت تعامل محدود را می‌شود که نشان‌دهنده تمرکز آن برای مقابله با حملات موشکی پرتعداد است. دو سامانه‌ی HQ-2، دو سامانه SAM-6 و 3 سامانه‌ی TOR-M1E حلقه‌های محلی را تشکیل می‌دهند. سامانه‌های باتحرک بالای SAM-6 و TOR-M1E می‌توانند در هر منطقه‌ای مستقر شوند و تاکتیک شلیک کن-فرارکن را اجرا کنند. ما حداقل 12 سایت خالی پدافندی را در این منطقه شناسایی کرده‌ایم که می تواند جایگاه سامانه‌های بومی باشد.
      ساحل جنوبی
      سواحل جنوبی ایران دارای پوشش نامناسب پدافندی است که در حال انتقال به سامانه‌های جدیدتر می‌باشد. سامانه‌های منحصر شده در پدافند نقطه‌ای و شکاف بین سامانه‌های بوشهر و بندرعباس یکی از آسیب‌پذیرترین قسمت‌های فضای هوایی ایران است.
      سواحلی جنوبی ایران به دلیل نزدیکی به مناطق دفاعی و مسیرهای تجارت بین‌المللی، منطقه‌ای استراتژیک حیاتی است. سامانه‌های ایران برای تامین امنیت فضای هوایی جنوب و نظارت بر خلیج فارس و تنگه هرمز مستقر شده‌اند.
      نیروی دریایی سپاه پاسداران مسئول حفاظت از خلیج فارس و ارتش ایران مسئول حفاظت از دریای عمان و اقیانوس هند است.
      ستادهای عملیاتی و 90 درصد از پایگاه‌های نیروی دریایی سپاه پاسداران و ارتش در سواحل جنوبی (خوزستان، بوشهر، هرمزگان و بلوچستان) واقع شده‌اند. پایگاه‌های هوایی تاکتیکی (TAB) میدان‌های نفتی حیاتی و نیروگاه هسته‌ای در نزدیک ساحل قرار دارند.

      سامانه‌های پدافندی بوشهر
      خلیج فارس تنها منطقه‌ از سواحل جنوبی است که به‌صورت کامل تحت پوشش است (احتمالا منظور نسبت به سواحل دریای عمان و ورودی اقیانوس هند) .یک S-200 VEGA ریل‌سوار و یک S-300 PMU2 (در سال 2017 جایگزین MIM-23 HAWK شده است.) در تب6 (فرودگاه بین المللی بوشهر) قرار دارند.

      سامانه‌ی S-300 PMU2 در بوشهر
      یک سامانه‌ی MIM-23 HAWK قدیمی و یک سامانه‌ی تلاش که از موشک صیاد2 بهره می‌برد حفاظت هوایی را برای این منطقه فراهم می‌کنند. درکنار پایگاه‌های نیروی دریایی، سامانه‌های پدافندی پرتعداد وظیفه‌ی حفاظت از نیروگاه هسته‌ای بوشهر را بر عهده دارند که احتمالا این نیروگاه در لیست هدف‌های دشمن قرار دارد.
      S-200 VEGA واقع در بوشهر یک پوشش نسبی اما غیرقابل اطمینان (به دلیل محدودیت دامنه) را برای بندر ماهشهر فراهم می‌کند. این باعث می‌شود که بندر ماهشهر به یک فضای باز برای حملات هوایی تبدیل شود زیرا تنها یک سایت MIM-23 HAWK از آن حفاظت می‌کند. با این حال حداقل 3 سایت خالی پدافندی آماده میزبانی برای سامانه‌های موشکی در آینده است.

      سامانه‌های پدافندی سواحل جنوبی ایران 
      تنگه هرمز دارای پوشش نصفه و نیمه است. S-200 VEGA مستقر در بندرعباس منطقه را در برابر جنگنده‌های پیشرفته، موشک‌های کروز با سطح مقطع راداری کم و پهپادها آسیب‌پذیر می‌کند. پوشش دفاع هوایی این منطقه به عهده‌ی یک MIM-23 HAWK و یک HQ-2 چینی است. در حالیکه این سامانه‌ها بر روی نقاط کم ارتفاعی که سامانه‌ی S-200 VEGA قادر به پوشش آن نیست تمرکز کرده‌اند اما در برابر اهداف با قابلیت مانور بالا و جمینگ شدید، ناتوان هستند.
      جزیره ابوموسی به عنوان یک سایت پیشاهنگ هشدار اولیه و نقطه‌ شروع عملیات برای نیروهای عملیات ویژه است. باتوجه به موقعیت استراتژیک این جزیره در نزدیکی خطوط کشتیرانی بین‌المللی اما ابوموسی از تجهیزات نظامی عمده بهره‌مند نمی‌باشد. سایت MIM-23 HAWK با هدف افزایش قابلیت بقای دارایی‌های مهمتر مانند رادار و پرتابگرهای موشکی در جزیره مستقر شده است. در کنار آن تعداد نامعلومی از سامانه‌های پدافندی که توسط قایق‌های سپاه حمل می‌شوند پدافند بیشتری را در تنگه‌ی هرمز ارائه می‌هند. نیروی دریایی سپاه پاسداران درنظر دارد در آینده‌ی نزدیک آخرین نسخه دریایی صیاد را دریافت کند.
      اخیرا یک MIM-23 HAWK در چابهار مستقره شده است که تنها سامانه‌ پدافندی مستقر در ساحل خلیج عمان است. باتوجه به اینکه سرمای‌گذاری چند میلیارد دلاری در چابهار در حال انجام است و این شهر در حال تبدیل به بندر کلیدی آب‌های عمیق ایران می‌باشد، احتمالا این منطقه یکی از اولین دریافت‌کنندگان سامانه‌های صیاد 3 یا صیاد 4 باشد. این منطقه میزبان دو پایگاه بزرگ نیروی دریایی سپاه پاسداران و نیروی دریایی ارتش است و به عنوان درورازه‌ی تنگه‌ی هرمز و فضای هوایی شرق ایران می‌باشد.
      غرب
      غرب ایران در حالیکه میزبان چندین پایگاه هوایی و سایت‌های هسته‌ای/موشک‌های قاره‌پیما در نزدیکی پایگاه‌های نظامی آمریکا در عراق و کویت است اما پدافند ضعیفی دارد.
      S-200 VEGA در تب 3 (فرودگاه همدان) واقع شده است پدافند هوایی استان‌های همدان، کرمانشاه و کردستان را به عهده دارد. رادار بردبلند فتح 14 در نزدیکی تب 3 تحت پوشش قرار دارد اما فاقد یک لایه پدافند هوایی نقطه‌ای است. رآکتور IR-40 و تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم در نزدیکی اراک توسط دفاع هوایی منطقه‌ای S-200 VEGA همدان و S-200 VEGA تهران تحت پوشش هستند. دو MIM-23 HAWK در مجاورت سایت‌های هسته‌ای یک لایه‌ی اضافی برای دفاع نقطه‌ای ارائه می‌دهند.

      سامانه‌های پدافندی شمال غرب ایران- تبریز
      منطقه‌ی تبریز در شمال‌غربی ایران درای هیچ پوشش سامانه‌ی بردبلندی نیست. سایت‌های نظامی این منطقه تنها تحت حمایت یک MIM-23 HAWK و یک سام6 هستند. با توجه به موقعیت ژئو‌استراتژیک منحصر‌به‌فرد شمال غربی ایران، پوشش این منطقه به صورت یک پازل تکه تکه است. سازه‌های پیچیده‌ی زیرزمینی پرتاب موشک‌های قاره‌پیما نزدیک تبریز به طور بالقوه بخشی از اروپا را در محدوده‌ مناسبی از برد موشک‌های شهاب ایران قرار می‌دهد.

      سامانه‌ی HQ-2/ تبریز
      فضای هوایی جنوب غربی حتی آسیب‌پذیری بیشتری دارد. تنها سامانه‌ی موشکی در این منطقه یک MIM-23 HAWK است که در تب4 (فرودگاه دزفول) مستقر است. چندین سایت خالی سرتاسر این منطقه دیده می‌شود.

      پوشش سامانه‌ی MIM-23 HAWK در مشهد
      شرق
      فضای هوایی شرق ایرن تقریبا به‌طور کامل بدون هیچ حمایتی است. بیش از 760000 کیلومتر مربع (40 درصد از وسعت ایران) از جمله مشهد دومین پرجمعیت ایران به طور کامل فاقد هرگونه سامانه‌ی موشکی است. فقط یک MIM-23 HAWK، پوششی ضعیف برای تب 14 (فرودگاه بین المللی مشهد) و  یک تاسیات پرتاب موشک‌های قاره‌پیما در نزدیک مشهد ایجاد کرده‌است.
      استراتژی پدافندهوایی در شرق ایران متکی به تاکتیک‌های جایگزین است. رادارهای‌ هشدار زودهنگام و فرا افق (به عنوان مثال رادار نذیر با برد 800 کیلومتر) اهداف را کشف و شناسایی می‌کنند. رهیگری توسط هواگردهای بال ثابت خارج از رده‌ی مسلح به موشک‌های هوا به هوا انجام می‌گیرد که دائما در آمادگی بالا هستند. همچنین استراتژی پدافندهوایی در شرق ایران شامل استفاده از تجیهزات جنگ الکترونیک است. جنگ الکترونیک ایران در گذشته نشان داده که در برابر پهپادهای ایالات متحده کارآمده بوده است.
      ما معتقدیم ایران در اولین فرصت یک یا دو سامانه پدافندی بردبلند را در شرق کشور مستقر خواهدکرد.پدافند هوایی مدرن برای حفاظت تهران و مناطق مرکزی ایران از حملات دورایستای ناشناس، ضروری است. استقرار اف 35های آمریکا در پایگاه هوایی قندهار افغانستان و یک ناوهواپیمابر در خلیج فارس، ایران را وادار به تسریع پیشرفت‌های پدافندهوایی در شرق این کشور می‌کند.  
      ترجمه توسط GHIAM برای انجمن میلیتاری
      منبع :  https://t-intell.com/2018/12/05/the-ayatollahs-shield-sam-deployments-and-capabilities-of-the-iranian-air-defenses-imint/
  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.