SHAHRZAD

مركز آموزش بهداشت و درمان نيروي زميني ارتش در يك نگاه

امتیاز دادن به این موضوع:

Recommended Posts

يكي از مهم¬ترين و اساسي ¬ترين مباحث مطرح در نيروهاي نظامي يك كشور، سلامتي جسمي آن نيروهاست كه تضمين كننده توان دفاعي و رزمي آنان مي-باشد. به همين دليل در كشورمان ايران نيز همزمان با تشكيل ارتش نوين، مراكزي جهت پرداختن به امور بهداشتي و سلامتي ارتشيان تأسيس شده است كه اين مراكز در زمينه¬هاي مختلفي از قبيل تربيت بهيار، پرستار و پزشك و همچنين فراهم كردن امكانات بهداشتي و درماني موردنياز ارتش به فعاليت مشغولند.
جهت آشنايي بيشتر مخاطبان عزيز با امور مذكور و تغيير و تحولات انجام شده در اين زمينه ¬ها، با امير سرتيپ دوم ايوب حق¬وردي، فرمانده مركز بهداشت و درمان نيروي زميني ارتش كه از جمله مهم¬ ترين مراكز بهداشتي و درماني ارتش جمهوري اسلامي ايران است، گفت¬وگويي انجام شده كه توجه شما را به آن جلب مي¬نماييم.

امير! با تشكر از حضرتعالي كه قبول زحمت فرموديد، لطفاً در ابتدا توضيح مختصري درخصوص تاريخچه و سير فعاليت¬هاي اين مركز بيان فرماييد!
اين مركز در سال 1310 در دانشگاه علوم نظامي با عنوان آموزشگاه معين پزشكي فعاليت خود را شروع كرده و از سال 1352 به تابعيت اداره بهداشت و درمان نيروي زميني درآمده است. سپس در سال 1372 براساس شرايط زماني و فعاليتي، تشخيص داده شده كه اين مركز از تابعيت اداره بهداشت و درمان خارج شود و به عنوان يك مركز مستقل، به امور آموزشي بپردازد. اين آموزش¬ها شامل آموزش¬هاي تخصصي و عمومي جهت افسران، دانشجويان، درجه-داران، سربازان و تعليم و تربيت دانش¬آموزان بهيار مي¬باشد كه برحسب شرايط و نيازهاي ارتش جمهوري اسلامي ايران در اين مركز برگزار مي¬شود.



نام دقيق اين مركز چيست؟
نام اين مكان در ابتدا، مركز آموزش بهداشت و درمان نزاجا بود و بعد تصميم گرفته شد كه به نام يكي از بزرگان نامگذاري شود و با هدايت و تدابير سلسله مراتب فرماندهي، مقرر شد كه به نام يكي از شهداي ارتش مزيّن گردد و با توجه به سابقه¬اي كه ما از شهيد بزرگوار سرلشكر دكتر هجرتي داشتيم به نام اين بزرگوار نامگذاري شد. لازم به ذكر است كه اين شهيد عزيز در عمليات كربلاي 6 با درجة ستوان¬يكمي در بيمارستان صحرايي ارتش اقدامات ارزشمندي را انجام مي¬داده كه در اثر بمباران شيميايي دشمن بعثي در همان¬جا به شهادت رسيدند.

لطفاً بفرماييد چرا فرمانده اين مركز از ميان نظاميان انتخاب مي¬گردد و مثلاً فردي پزشك به رياست آن گمارده نمي¬شود؟
اتفاقاً اين سؤال قبل از واگذاري فرماندهي اين مركز به بنده در ذهن خود من هم بود، ولي وقتي به اينجا آمدم، متوجه شدم كه اين انتخاب به دلايل خاصي بوده كه يكي از مهم¬ترين دلايل آن، لزوم ايجاد پيوند نزديك مابين بهداشت و درمان با نبرد و جنگ است. زيرا در حوزه بهداشت نظاميان، يك نظامي بايد هم خودش و هم ديگران را در جنگ¬هـا حفظ كند. بخصـوص در جنگ¬هاي فعلي و آينده كه به سمت جنگ¬هاي ناهمتراز و نوين مي¬رود و جبهه و پشت جبهه مفهوم ندارد و همه جا درگير جنگ خواهند بود، بايد همه نظاميان با اصول سلامتي و بهداشتي آشنا باشند، در جنگ¬هاي آينده دسترسي نيروهاي نظامي به مراكز درماني و بهداشتي سخت خواهد شد و هر نظامي ابتدا بايد بتواند خودش و سپس ديگران را حفظ نمايد. بنابراين اگر يك فرد نظامي، فرماندهي اين مركز را برعهده بگيرد، قطعاً تأثيرگذاري آن در مأموريت نظاميان در بُعد بهداشت و درمان بيشتر خواهد بود.

لطفاً در مورد تغيير و تحولات انجام شده در فضاي آموزشي اين مركز طي سال¬هاي اخير توضيحاتي بفرماييد.
يكي از مشكلات اساسي موجود در اين مركز، فضاي آموزشي آن بود كه فضا متناسب با حجم زياد آموزش¬هاي اين مركز نبود. بنابراين پس از ابلاغ اوامر فرماندهي معظم كل قوا مبني بر كهنه¬زدايي از پادگان¬ها ما هم اقدامات اساسي و زيادي را در اين زمينه انجام داديم و هم بخش هنرستان مركز و هم بخش دانشكده آن را گسترش داده و متناسب با نيازهاي روز نموديم. وسايل كمك آموزشي جديد خريداري شد، فضاهاي متروكه تبديل به كارگاه¬هاي آموزشي گرديد، آسايشگاه¬ها، بازسازي و مرتب شد، مهمانسرا براي اسكان خانواده¬هاي كساني كه مي¬خواهند دوره¬هاي كوتاه¬مدت را طي كنند، ساخته شد، فضايي براي اسكان افراد مجرد و به صورت مهمانسرا تهيه گرديد، سرويس¬هاي بهداشتي جديد ساخته شد و فضاهاي ورزشي مانند استخر، زمين فوتبال و ... ايجاد گرديد. همين¬طور جهت رفاه حال كاركنان و خانوادة محترمشان مكان مناسبي به عنوان مهمانسرا در شهر مقدس مشهد پيش-بيني گرديد كه از پايين¬ترين درجه تا بالاترين درجه كاركنان مركز با خانواده¬هاي محترمشان از آن استفاده مي¬نمايند كه تأثير بسيار زيادي در روحية آنان داشته است.

نحوه جذب دانش¬ آموزان بهيار براي اين مركز و آموزش¬ هايي كه به آنان ارائه مي-شود، به چه صورتي است؟
در هر سال تعدادي دانش¬آموز در اين مركز جذب مي¬شوند كه اين جذب از ميان دانش¬آموزاني است كه سال اول دبيرستان را گذرانده¬اند و مي¬خواهند وارد مقطع سال دوم دبيرستان گردند. اين دانش¬آموزان مي¬بايست شرايط لازم براي جذب، مانند معدل بالا، سلامت جسمي و روحي، علاقه¬مندي به خدمت در ارتش و ... را داشته باشند و پس از اطلاع¬رساني در جرايد كثيرالانتشار به مراكز گزينش نيروي زميني ارتش در سراسر كشور مراجعه كنند تا اقدامات لازم براي جذب آنان انجام شود كه پس از آزمون¬هاي لازم جذب مي¬شوند دانش¬آموزان در اين مركز پس از گذراندن آموزش¬هاي هشت هفته¬اي مقدماتي نظامي، آموزش¬هاي 36 هفته¬اي و سرانجام آموزش¬هاي 12 هفته¬اي نظامي و همچنين آموزش¬هاي تئوري مصوبه وزارتخانه¬هاي آموزش و پرورش و وزارت بهداشت و درمان، كه جمعاً دو سال طـول مي¬كشد فارغ¬التحصيل مي-گردند و با درجه گروهبان¬دومي و مدرك علمي ديپلم، در ميان يكان¬هاي مختلف ارتش (بيمارستان و يكان¬هاي عملياتي) تقسيم مي¬شوند.
آموزش و در واقع تعليم و تربيت دانش¬آموزان بهيار، مسئوليت سنگيني را بر دوش اين مركز مي¬گذارد و به همين دليل فرماندهان گردان، گروهان و هنگ آنان بايد افرادي گزينش شده و آشنا به مباحث تربيتي باشند.


آيا در اين مركز به ساير كاركنان آجا نيز آموزش¬ هايي در زمينه امور بهداشتي ارائه مي¬شود؟
بله از همان سال 1372 كه اين مركز از تابعيت اداره بهداشت و درمان، خارج و مستقل گرديد، مأموريت جديدي هم به آن واگذار شد كه آن برگزاري آموزش¬هاي تخصصي و عمومي براي افسران، درجه¬داران، دانشجويان و همچنين سربازان آجا بود. در همين راستا، آموزش¬هاي عمومي براي عموم كاركنان ارتش برگزار مي¬شود كه شامل مباحث نظامي و ستادي مي¬گردد و آموزش¬هاي تخصصي هم براي افراد خاصي از ارتش مانند دانش¬آموزاني كه در همين مركز بهيار شده¬اند و در يكان¬هاي مختلف ارتش مشغول گرديده¬اند، برگزار مي¬گردد. همچنين دانشجوياني كه از دانشگاه افسري ارتش با رسته بهداشت و درمان فارغ¬التحصيل مي¬شوند، دوره مقدماتي را در اين مركز آموزش طي مي¬كنند و سپس براساس نيازهاي آجا در بين يكان-ها تقسيم مي¬گردند. البته همين دانشجويان پس از چند سال ديگر، مجدداً جهت گذراندن دوره عالي به اين مركز مي¬آيند كه شامل كاركنان نيروهاي ارتش مي¬شوند.
تعدادي از افسران و درجه¬داران وظيفه هم كه دوره آموزشي را طي كرده¬اند، براساس نياز ارتش به اين مركز مي¬آيند تا دوره بهداشت و درمان را طي كنند و به مدت دو ماه، دوره كد خود را سپري مي¬نمايند. اين قبيل سربازان پس از گذراندن آموزش¬هاي لازم به عنوان نيروهاي بهداشتي و درماني مشغول انجام خدمت مي¬شوند.
آيا آموزش¬هاي اين مركز فقط به آموزش¬هاي تعريف شده براي افراد خاصي از كاركنان ارتش محدود مي¬شود و يا اينكه آموزش¬هاي جانبي و ضروري ديگري مانند خودامدادي و دگر امدادي را نيز شامل مي¬گردد؟
بله، برحسب شرايط زماني و اعلام نياز از طريق سلسله مراتب فرماندهي ، برگزاري آموزش-هاي ديگري نيز به اين مركز واگذار مي¬شود كه از مهم¬ترين آنها همين خودامدادي و دگرامدادي كه شما اشاره كرديد، است. اين آموزش¬ها كه براي همه كاركنان آجا لازم است، درحال حاضر در اين مركز به تعداد زيادي از سربازان، افسران، درجه¬داران، فرماندهان، مديران و ... در سطوح مختلف ارائه مي¬شود تا بتوانند با توجه به فضاي جنگ¬هاي نوين خود را مداوا كنند و بتوانند ديگران را نيز مداوا كرده و نجات بدهند. مثلاً يك گردان از سربازان لشكر 23 مدتي قبل در اينجا آموزش¬هاي مذكور را فرا گرفتند. همچنين آموزش¬هاي طرح امام رضا(ع) نيز كه طرح بسيار مهم و اساسي است، در اين مركز به كاركنان آجا ارائه مي¬شود كه شامل بهداشت و سلامتي كاركنان، تغذيه آنان، حفظ خود و ... مي¬گردد. آموزش¬هاي اين طرح توسط ستاد كل نيروهاي مسلح تعيين و ابلاغ گرديده و هدف اصلي آن، تضمين سلامتي نيروهاي مسلح است. به صورت جزئي¬تر اگر بخواهيم بيان كنيم، اين طرح مباحثي مانند طريقه¬هاي نگهداري مواد غذايـي، طريقه¬هاي استفـاده از آب آشاميدنـي، بهداشت آسايشگاه¬ها، بهداشت سرويس-هاي بهداشتي و ... را شامل مي¬شود.
مثلاً در گذشته ناگهان اعلام مي¬شد كه در فلان پادگان يك بيماري شايع شده و تعداد زيادي از كاركنان به آن دچار شده¬اند. وقتي اين موضوع را پيگيري مي¬كرديم، مشخص مي¬شد كه شيوع آن بيماري به دليل رعايت نشدن يك سري مسائل ابتدايي و ساده بوده است و اگر همه افراد آموزش¬هاي لازم را فراگرفته بودند و فقط به اميد مسئول بهداشت خود نبودند، آن بيماري شايع نمي¬شد كه اين مقوله¬ها همه در طرح ارزشمند امام رضا(ع) گنجانده شده است.
يك سري آموزش¬هاي مقطعي و كوتاه¬مدت عرضي هم در اين مركز به كاركنان ارائه مي¬شود، از قبيل فوريت¬هاي پزشكي، خدمات داروخانه¬اي و ...
نحوه انتخاب و اعزام كاركنان ارتش براي گذراندن دوره¬هاي مذكور به چه صورتي است؟
براساس ظرفيت¬ها و با فراخوان معاونت¬هاي محترم نيروي انساني و آموزش نيروي زميني ارتش و با توجه به سهميه¬اي كه به هركدام از يكان¬هاي ارتش اختصاص داده مي¬شود، آن يكان¬ها مي¬توانند كاركنان خود را براي گذراندن اين دوره¬ها اعزام كنند. درحال حاضر با توجه به استقبال خوبي كه از اين دوره¬ها شده و جهت جلوگيري از اتلاف وقت كاركنان، هر سه دوره يعني دوره خودامدادي و دگرامدادي، مهارت¬هاي پنج گانه و طرح امام رضا(ع) به صورت يك دوره يك ماهه تعريف شده و به كاركنان آموزش داده مي¬شود. در هر دوره، به صورت ميانگين، 50 نفر در اين مركز آموزش مي¬بينند.
نحوه انتخاب و جذب اساتيد مورد نياز استادان موردنياز اين مركز به چه صورتي است؟
استادان دروس تخصصي هنرستان كه اكثراً داراي مدرك كارشناسي پرستاري هستند از ميان كاركنان توانمند بهداشت و درمان تأمين مي¬گردند و استادان دروس عمومي توسط آموزش و پرورش منطقه شش تهران تأمين مي¬شوند، دانشكده بهداشت و درمان كه داراي سه كميتة تخصصي (پزشكي، پيراپزشكي و نظامي) مي¬باشد استادان خود را عمدتاً از پزشكان و كارشناسان ارشد و متخصصان بهداشت و درمان نيروي زميني تأمين مي¬نمايد كه در اين رابطه با استفاده از فرماندهان و مسئولان و مديران نظامي با مدرك دانشكده فرماندهي و ستاد ارتش جهت تدريس دروس نظامي استفاده مي¬گردد.
آيا در اين مركز، به پرستاران اُناث ارتش هم آموزش¬ هايي ارائه مي¬گردد؟
بله، بخش ديگري از آموزش¬هاي درحال انجام آموزش دورة عمومي كاركنان اُناث استخدامي مادة 52 مي¬باشد كه با مدرك كارشناسي پرستاري به استخدام ارتش درآمده¬اند. اين كاركنان از سال گذشته در دو دوره 30 نفره در اين مركز آموزش¬هاي عمومي پرستاري را فرا گرفته¬اند. مدت زمان اين دوره¬هاي آموزشي، يك ماه است، لذا اين مركز امكانات غذايي و اسكان مناسب براي آنها فراهم كرده كه همواره مورد رضايت آنان بوده است.
آيا در اين مركز برنامه ¬هاي ورزشي هم در سرلوحه كار شما قرار دارد؟
بله، مطمئناً مأموريت¬هاي نظامي با توانمندي جسماني همواره عجين بوده است و اين دو از يكديگر تفكيك ناپذيرند. لذا اين مركز آموزشي هم همانند ساير يكان¬ها، ورزش و توان جسماني را در اولويت مي¬دانند و به آن اهميت زيادي قائل هستيم. لذا كليه نفرات اعم از كاركنان وظيفه و پايور اين مركز و همين¬طور كلية دانش¬آموزان و دانشجويان كه مشغول طي دوره¬هاي آموزشي هستند در امر ورزش شركتي فعال دارند. در بُعد تخصصي هم به¬طور مداوم در مسابقات نيروي زميني و ارتش و ... كاركنان اين مركز فعالانه شركت مي¬نمايند به¬طوري كه امروزه بسياري از دانش¬آموزان و كاركنان عضو تيم¬هاي نيروي زميني و ارتش جمهوري اسلامي ايران مي¬باشند. به عنوان مثال تيم تيراندازي دانش¬آموزان اين مركز در مسابقات ليگ كشوري شركت داشته و تعدادي از آنها به تيم ملي كشور نيز دعوت شده¬اند. همين¬طور صعود دانش-پژوهان و كاركنان پايور به قلل مرتفع كشور نيز همواره در دستور كار اين مركز قرار دارد.
برنامه ¬هاي عقيدتي سياسي و مذهبي اين مركز چگونه است؟
در اين مركز سعي شده كه همواره فضاي بسيار مناسبي جهت فعاليت¬هاي عقيدتي و فرهنگي كاركنان فر اهم گردد كه در اين زمينه عزيزان ما در عقيدتي سياسي مركز اقدامات بسيار مناسبي انجام داده¬اند و خوشبختانه برابر بررسي¬هاي انجام شده اين يكان از نظر مسائل اعتقادي و فرهنگي كاركنان در سطح مطلوبي مي¬باشد. به عنوان مثال در ماه مبارك رمضان، برنامه جزء خواني قرآن با حضور كلية كاركنان و دانش¬پژوهان در حسينية مركز به صورت تمركزي برگزار گرديد كه با استقبال بسيار زيادي مواجه شد.

تعاملات اين مركز با ساير قسمت¬هاي خارج از ارتش چگونه است؟
در حد بسيار كنترل شده و منطقي با آموزش و پرورش تعاملات بسيار خوبي داريم به¬طوري كه مسئولان و مديران آموزش و پرورش در مراسم اين مركز شركت مي¬كنند و همين¬طور مسئولان و رؤساي قسمت¬هاي مختلف اين مركز نيز حضوري فعال در آموزش و پرورش منطقه دارند و همچنين دانش¬آموزان اين مركز نيز در مسابقات ورزشي و علمي در سطح آموزش و پرورش منطقه و استان شركت مي¬نمايند و اكثراً صاحب رتبه¬هاي ممتازي مي¬گردند به¬طور مثال در ماه گذشته تيم واليبال دانش¬آموزي اين مركز مقام اول مسابقات استاني آموزش و پرورش را به دست آورد. همچنين تعاملات بسيار ممتازي با مسئولان شهري و شهرداري وجود دا رد به طوري كه بسياري از امورات جانبي در اين مركز توسط عزيزانمان در شهردراي منطقه بدون هيچ چشم¬داشتي انجام مي¬پذيرد و شهردار محترم منطقه نيز در فرصت¬هاي پيش آمده در مركز حاضر مي¬گردد و نيز تعاملات بسيار مناسبي با رؤساي محترم بانك¬هاي مختلف وجود دارد كه در حد توان نسبت به رفع نيازهاي كاركنان مساعدت مي¬ نمايند.



با تشكر از: كوروش بوستاني- سردبير نشريه ذوالفقار

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
لينك منبع رو اگر موجود هست قرار بديد تا ببينيم كجا ميشه منتقلش كرد !

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
www.aja.ir/portal/.../ShowPage.aspx

با سلام . لینک منبع به آدرس فوق به حضورتان ارسال می گردد.
سپاسگذارم .

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.