سلام
خب بعد از مدّت‌ها با یه موضوع که ندیدم بهش پرداخته بشه در خدمت دوستان هستم.
نمیدونم کتاب شطرنج با ماشین قیامت رو خوندید یا نه! این کتاب یکی از بهترین کتبی بوده که من به عمرم خوندم. به هر حال اگر کتاب رو خونده باشید خیلی خوب دردسرهایی که یک رادار تشخیص موقعیت خمپاره‌انداز میتونه ایجاد کنه رو متوجه خواهید شد!
این نوع رادارها با اسکن‌های مکرر در هر ثانیه هر جسمی با حرکت بالستیک (گلوله توپ، خمپاره و ...) رو رهگیری و با انجام محاسبات ریاضی نقطه پرتاب رو شناسایی میکنه تا طرف زیر آتش راحت بتونه دمار از روزگار شلیک‌کننده در بیاره. و امّا راداری که اینجا بررسیش میکنیم رادار انگلیسی (تو کتاب قید شده فرانسوی. چرا؟ الله اعلم!) سامبلین یا همون ماشین قیامت ساز کتاب هست.[/size]



رادار میدان توپخانه‌‌ای شماره15 یا همان سامبلین یک رادار پر استفاده انگلیسی است که دارای کارکرد در باند آی بوده و از یک پویشگر فوستر (نمیدونم دقیقا چه نوع اسکنری رو است.) بهرمند است. سامبلین از سال 1975 الی 2003 در توپخانه سلطنتی به کار گرفته می‌شد.
بعدها سامبلین جای خود را به کمان سبز داد اما کمان سبز در وسعت بیشتر و در یگان‌های بزرگتر مورد استفاده قرار گرفته‌است. سامبلین در دو گونه‌ی ام‌کا1 و ام‌کا2 ساخته شده است که تفاوت این دو در نوع شاسی به کار گرفته‌شده است بدین نحو که در ام‌کا1 ما شاهد نصب رادار بر روی یک کشنده‌ی ساده و سبک هستیم امّا ام‌کا2 بر روی کشنده‌ی FV430 نصب شده است. با این وجود امکان حمل ام‌کا1 با بالگرد سبب می‌شود کاربران نیم نگاهی هم به ام‌کا1 داشته باشند.
خود رادار سامبلین بر روی یک مقر چرخان و مجهز به چهار بازو جهت تغییر زاویه نصب گردیده است. قسمت‌های اصلی سامانه شامل آنتن، پویشگر فوستر، بخش الکترونیکی و ژنراتور ونکل 390 کیلوگرمی می‌گردد که بر روی کشنده‌ای 590 کیلوگرمی نصب می‌گردد. با وجود کشنده و آنتن باز ارتفاع سازه 2.29 متر است که این مقدار با خواباندن آنتن به 1.07 متر کاهش می‌یابد. رادار به تنهایی خروجی معادل 100 کیلووات تولید می‌کند و دارای تکرار پالسی معادل 4000 پالس بر ثانیه است. رادار از طریق یک کابل به یک کنسول متصل می گردد که در آن نقطه شروع حرکت پرتابه مشخص می‌گردد.
سامبلین قادر است محل شلیک گلوله را با دقتی معادل 50 متر محاسبه کند. سامانه قادر است گلوله‌های 81 میلیمتری را از فاصله‌ی 10 کیلومتری و گلوله‌های بزرگتر را از فاصله‌ی 20 کیلومتری رهگیری نماید. از جمله کاربرد‌های دیگر سامانه می‌توان به نظارت ساحلی، رهگیری بالگرد و هواپیماهای کوچک اشاره کرد.
از موارد استفاده این رادار می‌توان به جنگ فالکلند1982، جنگ خلیج 1991 و نبرد در بالکان اشاره کرد.
البته ناگفته نماند شرکت Thorn-EMI بعدها اقدام به طراحی ام‌کا3 کرد که سامانه‌ای بود با قدرت رهگیری توپ‌ها و لانچرهای موشک اما این پروژه ناموفق ماند.
کشورهای دانمارک، فنلاند، مصر، عراق، زلاندنو، نیجریه، عمان، نروژ، عربستان سعودی، سنگاپور، سوییس و آفریقای جنوبی اشاره کرد. رادارهای عراقی توسط فرانسه تهیه شدند. (آها حالا فهمیدم چرا کتاب گفته بود فرانسوی!)
در ضمن کشور هند از طریق شرکت Bharat و تحت لیسانس انگلستان اقدام به تولید این سامانه نموده است.

کمان سبز                    
تهیه کننده: اینجانب!
هرگونه کپی‌برداری بدون کسب اجازه از مترجم شرعا حرام می‌باشد!
منبع: http://en.wikipedia....mbeline_(radar)[/size][/center]