mahdavi3d

ماه‌نورد چین در ماه، ماموریت اکتشافی ماه چین در فاز دوم / برنامه برای ورود به فاز سوم

Recommended Posts

8646394.jpg

 

thumb_210300_orig.jpg

همانطور که قبلا اشاره شد فضاپیمای خدماتی مادر ماموریت 5-T1 کپسول آزمایشی را در اولین ساعات 10 آبان در مسیر ورود به جو زمین قرار داد، و با انجام مانور از ورود خودش به جو جلوگیری کرد. این مانور با 12 دقیقه سوزش پیشران 490 نیوتونی فضاپیما انجام شد. فضاپیما سپس در مدار 600 در 540000 کیلومتر واقع شد و قرار است ابتدا به نقطه لاگرانژی زمین-ماه L2 نقل مکان کند و سپس به مداری به دور ماه فرستاده شود. هدف از انجام این کار، آزمون‌هایی برای یادگیری بیشتر راجع به خط سیر ماموریت‌های آینده بازگشت نمونه عنوان شده است.

باس فضاپیما از نوع DFH-3 و ابعاد ساختار مرکزی آن 2.2 در 1.7 در 2.0 متر است. جرم خالصش 1150 کیلوگرم است و دو آرایه خورشیدی هرکدام مجهز به سه پانل، 1700 وات توان برای آن فراهم می‌کنند.

مقدار سوخت اولیه 1065 کیلوگرم بود و اینک کماکان 800 کیلوگرم سوخت باقی است و این میزان برای طیف وسیعی از مانورها کافی به نظر می‌رسد.

http://www.spaceflight101.com/change-5-test-mission-updates.html

 

در ارسال‌های قبلی یک عکس فوق‌العاده زیبا، ثبت شده توسط دوربین فضاپیما دیدیم که زمین و ماه را در یک قاب نشان می‌داد و از سمت پشت ماه گرفته شده بود، اینک فضاپیمای چینی مکمل آن را به زمین مخابره کرده است، تصویر جدید، زمین و ماه را در یک قاب نشان می‌دهد ولیکن اینبار از سمت زمین گرفته شده است. برای اولین‌بار است که چنین تصویری از چنین نمایی ثبت می‌شود.

فضاپیما این عکس را در حدود ساعت 11:30 به وقت تهران، 18 آبان (دو روز پیش) و از فاصله 540000 کیلومتری زمین / 920000 ماه ثبت کرده است.

خلیج فارس، دریای عمان، و کشور ما نیز در این تصویر زیبا نمایان است:

 

437795.jpg

  • Upvote 8

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

چین، ماه و آینده
 
هفته گذشته، چین اعلام کرد که در سال ۱۳۹۷/۲۰۱۸، نخستین کاوشگر سطح‌نشین خود را روانه نیمه تاریک ماه خواهد کرد.
اگرچه این اولین باری نیست که چین عازم ماه می شود، اما این بار قصد دارد، گامی بزرگ برای کاوش‌های ماه در آینده بردارد.
برنامه فضایی چین با رازداری‌های زیادی همراه است. بخشی از این رازداری به واسطه درهم تنیده بودن این برنامه با بخش تحقیقات نظامی این کشور و بخشی دیگر به واسطه موقعیت سیاسی این کشور شکل گرفته است. با این وجود مرور برنامه فضایی این کشور در طول چندین دهه گذشته، نشان از مسیر مشخصی در هر یک از قدم‌های این کشور دارد.

 

china-moon-rover-stamps-medals.jpg

 
بخشی از برنامه فضایی چین به سفر به ماه معطوف بوده است. این برنامه اکنون در حال ثمر دادن است و باعث شده است تا چین که تا کنون عموما به تکرار تجربه‌های قبلی شوروی سابق و ایالات متحده در بخش سرنشین‌دار و کاوش‌های غیر سرنشین‌دار مشغول بود، اکنون شروع به پیشتازی کند.
ایده ماموریت چنگ-۴ (Chang’e-4) در واقع تکرار ماموریتی است که چین در سال ۲۰۱۳/۱۳۹۲ با موفقیت آن را به انجام رساند. یک سطح نشین فرودی آرام را بر سطح ماه انجام خواهد داد. یک خودروی روباتیک کوچک از آن خارج شده و به کاوش محیط اطراف می پردازد.
ماموریت سال ۲۰۱۳ که این روند را در نیمه نزدیک و روشن ماه انجام داده بود، کاملا موفقیت آمیز بود. البته این بار چین نیاز دارد تا فکری هم به حال ارتباط و مخابرات میان زمین و سطح نشین و مه‌نورد چنگ -۴ بکند. به هرحال، نیمه دور دست و تاریک ماه به این دلیل به این نام خوانده می‌شود که رو به زمین ندارد و برای برقراری ارتباط با زمین نیازمند مدارگردی در اطراف ماه هستید تا بتواند داده‌ها را از سطح دریافت و ذخیره کرده و وقتی به نیمه روشن ماه می رسد به زمین مخابره کند.
چینی ها قصد دارند در نهایت و انتهای پروژه جاری خود برای کاوش ماه بتوانند عملیات بازگردان نمونه خاک ماه به زمین را انجام دهند. اما این بخش و این قدم چین می تواند اهمیتی فراتر از برنامه فضایی یک کشور داشته باشد.
نیمه تاریک ماه، یکی از اهداف نزدیک زمین به شمار می رود که با وجود شورمندی و اشتیاق بی نظیری که جامعه علمی برای کاوش آن نشان می‌دهد، همواره از دسترس ما دور مانده است.
به دلیل تاثیرات گرانشی زمین و ماه برروی یکدیگر، ماه در مدار خود به دور زمین قفل شده است. به این معنی که مدت زمانی که طول می کشد تا ماه یک بار به دور خود بچرخد، تقریبا با زمانی که طول می کشد تا یک دورمداری به دور زمین را تکمیل کند، برابر است. به همین دلیل از روی زمین، ما همیشه یک سو و یک چهره ماه را می بینیم.
در طول تاریخ طولانی حضور انسان بر سیاره زمین و در همه این سال ها و هزاره ها که انسان به ماه چشم دوخته است، اولین بار در سال ۱۹۵۹/۱۳۳۸ بود که توانستیم تصویری از نیمه تاریک و پشت ماه را مشاهده کنیم.
این تصویری شگفت انگیز و میخکوب کننده بود. آن سوی ماهِ زمین، چهره آشنای خود را نشان نمی داد و چهره ای سخت متفاوت داشت. نه خبری از دریاهای عظیم موجود در نیمه آشنای ماه بود و نه پستی و بلندی های معمول. چهره دور دست ماه بیشتر شبیه به سطح آبله روی عطارد بود.
این تفاوت ظاهری البته خبر از تفاوتی درونی می داد و دانشمندان از قبل از آن هم حدس می زدند که به واسطه قفل شدگی مداری زمین و ماه، پوسته نیمه تاریک ماه باید ضخیم تر باشد. چهره غریب و نا آشنای نیمه نهان ماه خبر از گنجینه ای از داده های علمی مربوط به زمین شناسی ماه می داد که در انتظار کشف شدن قرار داشت.
اما نیمه تاریک ماه تنها به دلیل ارزش های زمین شناختی و داده هایی که می تواند در باره روند تکامل و تحول منظومه شمسی در اختیار ما قرار دهد نیست که اهمیت دارد.
یکی از رویاهای جامعه علمی درباره ماه، ساختن رصدخانه ای در سوی تاریک ماه است. تصور کنید رصدخانه ای عظیم را که در این بخش از ماه بنا شده باشد. به دلیل اینکه ماه فاقد جو است، چنین رصدخانه‌ای می تواند همه بخش طیف الکترومغناطیس را دریافت کند. از طرفی به دلیل اینکه امکان ساخت فیزیکی و بنای مستحکم زیر ساخت های لازم وجود دارد، محدودیتی در ابعاد آینه وجود ندارد. نه تنها می توان از فناوری هایی که روی زمین، امروزه برای ساخت آینه های عظیم استفاده می شود، بهره برد که در عین حال می توان این نکته را در نظر داشت که به دلیل گرانش اندک ماه عملا امکان ساخت آینه های یکپارچه یا حداقل قطعات بزرگتر آینه های چند تکه وجود دارد. روی زمین یکی از مشکلاتی و محدودیت های ما این است که برای ساختن چنین آینه هایی با مساله وزن آینه مواجه می شویم و اینکه تحت تاثیر گرانش زمین این آینه ها زیر بار وزن خود قد خم می کنند.
پنهان شدن زمین در پشت ماه باعث می شود تا منبع آلودگی های زمین نیز پشت این تلسکوپ پنهان شود و نه خبری از آلاینده های رادیویی باشد، نه آلودگی های نوری و نه حتی آلاینده های فروسرخ.
چنین تجهیزاتی می تواند انگیزه لازم برای ساخت نخستین اقامتگاه های بلند مدت را در ماه پدید آورد. البته تا دهه های اخیر مساله مهم در این زمینه انتقال تجهیزات از زمین به ماه بود. امروزه می دانیم که بخش عمده ای از این مشکلات و تجهیزات ساختمانی را عملا می توان با توسعه ای که در ساختار چاگپرهای سه بعدی به وجود آمده است حل کرد. ایده ساخت بناهای بزرگ با استفاده از مواد اولیه موجود روی ماه و با کمک فناوری چاپ سه بعدی ایده ای است که امروز در مرزهای فناوری موجود قرار دارد.
اما به هر حال چنین پروژه ای که نه تنها جهشی غول آسا در علم ما به شمار می رود که می تواند درهای بسیاری را برای سفر به فضا و آینده ما در جهان باز کند، هزینه بر است. اگر زمانی انسان توانست قدم بر ماه بگذارد، در کنار انگیزه کشف جهان رقابت های سیاسی و پشتیبانی اقتصادی بود که چنان گامی را ممکن ساخت و دیدیم در غیاب اراده سیاسی و توجیه اقتصادی چطور ماه، این نزدیک ترین همسایه ما به فراموشی سپرده شد.
برنامه اعلام شده چین اگر با موفقیت همراه باشد، شاید بتواند انگیزه های جدیدی برای سفر دوباره به ماه را زنده کند. همان رقابت های سیاسی روی زمین شاید انگیزه ای باشد تا آژانس های فضایی در غرب و به خصوص در ایالات متحده را به بودجه لازم براس سفر دوباره به ماه برساند. حتی اگر به این دلیل که مبادا از چین عقب بمانند.

اما این برنامه می تواند جرقه دیگری را نیز روشن کند.
امروز از نظر فنی سفر به ماه در رده موضوعات ممکن قرار دارد. بخش خصوصی که به خصوص در دهه اخیر توانسته است با موفقیت سفرهای زیر مداری را نه تنها انجام دهد که آن را برای اولین بار به محصولی تجاری و سودآور بدل کند، امکانات سفر به ماه را دارد. همین الان یکی از رقابت های جایزه X که با حمایت گوگل در حال جریان است بر اعزام کاوشگری مستقل به ماه تمرکز دارد.
چنین موفقیتی و موجی از هیجان که به همراه خواهد داشت شاید باعث برانگیختن علاقه بخش خصوصی به سفر به ماه و یا حداقل مشارکت در فرآیند ساخت پایگاه های دایمی در ماه شود.
این گام مهمی برای چین به شمار می رود که برای اولین بار در تاریخ بشر، بر نیمه تاریک ماه فرود آید. اما اگر سلسله‌ای از عوامل در کنار هم قرار گیرند ممکن است نقطه آغازی برای رقابتی شود که در آینده ما را دوبار به ماه برگرداند.
هیچ وقت قرار بر این نبود که ما، انسان ها، ماه را تنها با برجای گذاشتن پلاک یادبودی رها کنیم، این بار اگر به ماه برگردیم باید قصد ماندن داشته باشیم.
 
پوریا ناظمی
۰۶ بهمن ۱۳۹۴
 
منبع:
http://pourianazemi.com/1394/11/چین،-ماه-و-آینده/
 
=================
 
چینی‌ها به تازگی مجموعه‌ای از برخی داده‌های دوربین‌های مستقر بر سطح‌نشین و ماه‌نورد را منتشر کردند که ظاهرا حجم زیادی هم دارد (در این مورد 35 گیگابایت!). امیلی لاکداوالا از planetary.org این داده‌ها را دانلود کرد (که به گفته خودش دشواری‌هایی هم داشت) و آن را برای استفاده علاقه‌مندان در جای دیگری برای دسترسی آسانتر آپلود نمود. (لینک‌هایش در پست ارسالی در اینجا در دسترس است)
 
تصاویر از این جنبه که اولین تصاویر با ترکیب رنگی طبیعی در نوع خود است نیز قابل توجه است:


20160128_001_m.jpg
تاریخ ثبت: 13 ژانویه 2014ء(23 بهمن 1392) برای اندازه اصلی اینجا کلیک کنید.
اعتبار: Chinese Academy of Sciences / China National Space Administration / The Science and Application Center for Moon and Deepspace Exploration / Emily Lakdawalla
 


20160128-012-m.jpg
تاریخ ثبت: 13 ژانویه 2014ء(23 بهمن 1392) برای اندازه اصلی اینجا کلیک کنید.
اعتبار: Chinese Academy of Sciences / China National Space Administration / The Science and Application Center for Moon and Deepspace Exploration / Emily Lakdawalla
 


20160128_050_m.jpg
تاریخ ثبت: 12 ژانویه 2014ء(22 بهمن 1392) برای اندازه اصلی اینجا کلیک کنید.
اعتبار: Chinese Academy of Sciences / China National Space Administration / The Science and Application Center for Moon and Deepspace Exploration

 


20160129-143_m.jpg
تاریخ ثبت: 23 دسامبر 2013ء(2 دی 1392) برای اندازه اصلی اینجا کلیک کنید.
اعتبار: Chinese Academy of Sciences / China National Space Administration / The Science and Application Center for Moon and Deepspace Exploration / Emily Lakdawalla
 


20160129_001_m.jpg
تاریخ ثبت: 17 دسامبر 2013ء(24 آذر 1392) برای اندازه اصلی اینجا کلیک کنید.
اعتبار: Chinese Academy of Sciences / China National Space Administration / The Science and Application Center for Moon and Deepspace Exploration / Emily Lakdawalla

 

 

مسیر حرکت و نیز فعالیت‌های علمی ماه‌نورد یوتو بر سطح ماه:

 

20160114-m.jpg

برای اندازه بزرگتر اینجا کلیک کنید. اعتبار: Chinese Academy of Sciences / Phil Stooke

  • Upvote 9

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

چین، ماه و آینده
 
هفته گذشته، چین اعلام کرد که در سال ۱۳۹۷/۲۰۱۸، نخستین کاوشگر سطح‌نشین خود را روانه نیمه تاریک ماه خواهد کرد.
اگرچه این اولین باری نیست که چین عازم ماه می شود، اما این بار قصد دارد، گامی بزرگ برای کاوش‌های ماه در آینده بردارد.
برنامه فضایی چین با رازداری‌های زیادی همراه است. بخشی از این رازداری به واسطه درهم تنیده بودن این برنامه با بخش تحقیقات نظامی این کشور و بخشی دیگر به واسطه موقعیت سیاسی این کشور شکل گرفته است. با این وجود مرور برنامه فضایی این کشور در طول چندین دهه گذشته، نشان از مسیر مشخصی در هر یک از قدم‌های این کشور دارد.

 

china-moon-rover-stamps-medals.jpg

 
 

بسیار جالبه...

با دیدن این تصاویر در سایز اصلی اونها خیلی به وضوح می توان فهمید که تصاویر دستکاری و سانسور شده اند!

یعنی چه چیزی رو عموم مردم نباید می دیدن؟!

  • Downvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

 

بسیار جالبه...

با دیدن این تصاویر در سایز اصلی اونها خیلی به وضوح می توان فهمید که تصاویر دستکاری و سانسور شده اند!

یعنی چه چیزی رو عموم مردم نباید می دیدن؟!

اگر امکان دارد توضیح دقیقتری عنایت بفرمایید تا بدانیم کدام دستکاری و سانسور که عموم مردم نباید میدیدن ! منظور است!؟

  • Upvote 2

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ماه نورد Jade Rabbit پس از سه سال بازنشسته شد

 

 

change3.jpg

 

 

آژانس فضایی چین به تازگی اعلام کرده است که Yutu، کاوشگر ماه این کشور که با نام Jade Rabbit (خرگوش یشمی) نیز شناخته می‌شود، از کار افتاده است. علیرغم این خبر ناراحت‌کننده، داستان Jade Rabbit به عنوان یکی از موفق‌ترین پروژه‌های مرتبط با ماه، به تاریخ خواهد پیوست.

 

کاوشگری که قلب یک ملت را از طریق حساب کاربری شبکه‌ی اجتماعی خود به تسخیر در آورده است. حساب کاربری رسمی Jade Rabbit در Sina Weibo‌ می‌نویسد:

      این بار واقعا شب‌بخیر می‌گویم. هنوز هم سوالات بی‌پاسخ بسیاری وجود دارند، اما من خرگوشی هستم ستاره‌های بسیاری را به چشم خود دیده است! ماه می‌گوید که رویایی بسیار طولانی را برای من تدارک دیده است.

 

کاوشگر Jade rabbit در دسامبر سال ۲۰۱۳ و از روی عرشه‌ی فرودگر Chang'e 3 به ماه پرتاب شد. در ابتدا تیم مسئول این پروژه امیدوار بودند که کاوشگر یاد شده مدت ۳ ماه را قادر به فعالیت بر روی سطح ماه باشد، اما این کاوشگر علیرغم مشکلات فنی عدیده، به طرز عجیبی به مدت ۳۱ ماه به فعالیت خود ادامه داد.

یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی که Jade Rabbit با آن مواجه شد، به فوریه‌ی سال ۲۰۱۴ بازمی‌گردد که در طی آن پس از قطع شدن ارتباط به مدت دو هفته، تصور می‌شد که این کاوشگر از بین رفته است. اما به طریقی ارتباط مجددا برقرار شد و به این ترتیب در اکتبر سال ۲۰۱۵ عنوان کاوشگر ماه با طولانی‌ترین عمر فعالیت را از آن خود کرد.

 

بخشی از علت بقای خرگوش یشمی چین در گرو این حقیقت است که عملکرد کاوشگر یاد شده تا حدودی مشابه شخصیت وال-ایی استودیوی پیکسار بوده است. این کاوشگر هر شب به داخل فرودگر Chang'e 3 می‌رفت تا از خطرات شب‌های ماه در امان باشد.

پس از طلوع آفتاب، Jade Rabbit از داخل فرودگر خارج می‌شد تا آزمایشات خود را ادامه دهد. نتایج این آزمایشات در بیش از صد مقاله‌ی علمی منتشر شده است. از جمله‌ی این مقالات می‌توان به شناسایی نوع جدیدی از سنگ در سطح ماه اشاره کرد.

 

یکی از جالب‌ترین نکات در مورد این پروژه، صرفنظر از خود کاوشگر آن است که آژانس فضایی چین همراه با Jade Rabbit، تلسکوپی رباتیک را بر روی فرودگر قرار داده بود. این موضوع تا سال ۲۰۱۵ فاش نشده بود.

در حال حاضر به صورت رسمی اشاره‌‌ای به عامل پایان‌دهنده‌ی ماموریت Jade Rabbit نشده است، اما با توجه به مشکلات سابق این کاوشگر، پیش‌بینی می‌شود که نقص‌های فنی سبب این موضوع شده‌اند.

خبر خوب این است که چینی‌ها امیدوار هستند تا در سال ۲۰۱۸ فضاناو پژوهشی دیگری را موسوم به Chang'e 4 به ماه پرتاب کنند. این بار آنها قصد دارند تا به کاوش نقاط دوردست ماه بپردازند. البته هنوز مشخص نیست که آیا این فضاناو جایگزینی را نیز برای Jade Rabbit حمل خواهد کرد یا خیر.

 

 

http://www.sciencealert.com/china-s-jade-rabbit-rover-finally-died-after-31-months-on-the-moon

http://spaceflight101.com/change/chinese-yutu-moon-rover-pronounced-dead/

http://www.zoomit.ir/2016/8/7/134282/china-jade-rabbit-rover-died-after-31-months/

 

اطلاعات بیشتر با جزئیات فنی کامل از ماه نشین و ماه نورد:

http://spaceflight101.com/change/change-3/

 

گالری کامل تصاویر ثبت شده در این ماموریت:

http://spaceflight101.com/change/change-3-mission-gallery/

  • Upvote 9

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.