امتیاز دادن به این موضوع:

Recommended Posts

بخش دوم و پایانی 

 

بر 6 شهریور 1403 در 18:57 , MR9 گفت:

 

تجزیه و تحلیل مقایسه ای کاربرد نیروی هوایی با اثربخشی عملیاتی آن در دو جنگ  ، طوفان صحرا و جنگ روسیه -اوکراین

 

 

8-28-2024_9-49-55_PM_new.jpg

 

 

 

تجزیه و تحلیل تطبیقی کاربرد توان هوایی در جنگ سوم خلیج فارس و جنگ روسیه – اوکراین

براساس مواردی که پیش از این ذکرآن رفت ، می توان شباهت ها و اختلافهایی را در حوزه کاربرد تاثیرمحور نیروی هوایی در جنگ سوم خلیج فارس و درگیری میان روسیه و اوکراین مشاهده نمود که مولفه هایی نظیر شیوه اجرای عملیات روانی ، رزم هوایی ، هزینه های مالی ، استفاده از سامانه های نظارت و شناسایی و همچنین مهمات دقیق با سرعت بالا را دربر می گیرد که در سطور بعدی بررسی خواهدشد.

 

FuDl00bWYAQ5q4Ov2-1200x640.jpg A_rare_special_operations_leaflet.jpg

 

راست : عملیات روانی در اوکراین 2023

چپ : عملیات روانی در عراق 2003

1- عملیات روانی

فلسفه اجرای عملیات روانی در صحنه نبرد ، انتقال غیرمستقیم داده یا مجموعه ای از داده هاست تا براحساسات ، انگیزه ها ، استدلال ها و درنهایت بر رفتار دولت ها یا سازمان ها تاثیر گذشته شود . با این حال ، سازمان های نظامی اغلب از تاکتیک های عملیات روانی استفاده می کنند تا به شکل همزمان جمعیت نظامی و نظامیان دشمن را درمورد عواقب عملیات رزمی آگاه نمایند. در هردوجنگ سوم خلیج فارس و اوکراین ، از این تاکتیک ها برای دور نگه داشتن جمعیت غیرنظامی از صحنه نبرد و وادار کردن نظامیان دشمن به تسلیم یا نافرمانی از دستورات فرماندهی استفاده شد . بعنوان مثال در جنگ سوم خلیج فارس ، استفاده از ابزار مذکور ، تا حدودی تلفات غیرنظامی ناشی از بمباران های هوایی را کاهش داد . به شکل مشابهی ، ارتش روسیه برای تخلیه خرسون از جمعیت غیرنظامی دربرابر حملات هوایی و توپخانه ای اوکراین بهره برد تا جایی که گفته میشود چیزی در حدود 50 تا 60 هزار نفر ازا ین شهر تخلیه شدند ولی دولت اوکراین چنین ادعایی را رد نمود و جعلی قلمداد کرد . علاوه براین ، دوطرف درگیر در اوکراین از تاکتیک های مشابهی در رسانه های اجتماعی به منظور منفعل کردن حریف استفاده می کردند که بیشتر در قالب اتهام شکنجه ، تجاوز قابل رصد بود واین موارد در بیش از 70 کارزار مجازی در سراسر دنیا ، دنبال می گردید .

2- رزم هوایی

درگیری های هوایی میان طرفین درگیر در جنگ سوم خلیج فارس و اوکراین ، یکی از شاخصه های متفاوت دو جنگ مذکور بشمار می رود . در جریان عملیات 2003 ائتلاف از ترکیب شلیک موشکهای کروز ، جتهای پنهانکار اف-117 و جنگنده های اف-16 برای حمله به زیرساختهای عراق استفاده می کردند که البته بدلایل مختلف از جمله زمین گیر بودن نیروی هوایی عراق ، رزم هوایی ثبت شده ای بوقوع نپیوست در حالی که جنگ اوکراین به استثنای حملات بالستیکی ، پهپادی وشلیک کروز ، چنددرگیری هوایی را بخود دید تا جایی که به ادعای وزارت دفاع روسیه ، بیشتر از 100 دستگاه سامانه دفاع هوایی و بیشتر از 90 فروند جنگنده اوکراینی تاکنون  منهدم یا سرنگون شده است .

 

avcruz_3_01.jpg ApNewsroom_Russia_Missile_76466.jpg

 

راست : شلیک کروزهای دریاپایه 2003

چپ: شلیک کروزهای دریاپایه 2023

3- هزینه های مالی نبرد هوایی

هر جنگ یا عملیات نظامی به شکل مستقیم و غیرمستقیم پیامدهای مالی گسترده ای را هردوطرف دارد و در این میان ، نیروی هوایی بدلایل مختلف هزینه های بیشتری را بخود جلب می کند. انهدام دارایی های هوایی در جریان چنین عملیاتهایی به شکل طبیعی ، بر میزان های هزینه های صرف شده می افزاید . بعنوان مثال جنگ در اوکراین ، هزینه های قابل توجهی را بر اقتصاد روسیه  متحمل نمود بصورتی که گفته میشود مسکو روزانه چیزی  در حدود 900میلیون دلار خرج جنگ می کند که این شامل پرداخت حقوق سربازان ، مهمات و جذب نیروهای بیشتر در کنار هزینه های تعمیر و نگهداری تجهیزات و همچنین جایگزینی سامانه های انهدامی می گردد.  علاوه براین ، مسکو باید برای شلیک هر تیر موشک کروز خود حدود 1.5 میلیون دلار بپردازد که با توجه به حجم آتش ، رقم قابل توجهی را بر کرملین تحمیل می نماید .  در جنگ سوم خلیج فارس نیز کمی بیشتر از 1.1 تریلیون دلار پرداخت شد که  واشنگتن به تنهایی رقمی در حدود 757 میلیارد دلار را تقبل نموده بود که این به معنای آسیب قابل توجه به اقتصاد کشورهاست.

 

8-28-2024_9-57-38_PM.jpg  100309-F-9429S-041.jpg

 

 

4- ماموریتهای نظارت و شناسایی

فرآیند عملیات نظارت و شناسایی بعنوان یکی از وظایف اصلی نیروی هوایی در هردوجنگ به منظور کسب اطمینان از دقت حملات و همچنین بررسی میزان تخریب صورت گرفته مورد استفاده قرار گرفت . نیروی هوایی ائتلاف در جنگ سال 2003 از سامانه های مذکور برای موقعیت یابی و انهدام مراکز راداری و پدافند هوایی ارتش عراق بهره برد و به شکل مشابه ، نیروی هوایی روسیه از سامانه های مشابهی جهت افزایش دقت ماموریتهای پشتیبانی نزدیک هوایی بهره می برد . اما کاربرد چنین سامانه هایی برای نیروی هوایی ارتش روسیه به مراتب از اهمیت بیشتری برخوردار است چرا که شیوه عملکرد پدافند هوایی اوکراین ، به گونه ای بود که  ماموریتهای سامانه های روسی را محدود کرد و این به نوبه خود ، دقت حملات هوایی ارتش روسیه را کاهش می داد.

 

_123768120_mig.jpg

 

5- کاربرد سامانه های تسیلحاتی هایپرسونیک

در جنگ سوم خلیج فارس ، مهمات متعارف برای اجرای تاکتیک های تحدید هوایی مورد استفاده قرار گرفتند وتسلیحات مافوق صوتی بکار نرفت . ولی نیروی هوایی ارتش روسیه اکنون به شکل محدود از سامانه های تسلیحاتی مافوق صوت کینژال برای  انهدام اهداف سخت سازی شده ای نظیر انبارهای مهمات زیرزمینی بهره می برد . با این حال برخی معتقدند که ورود این سامانه به صحنه نبرد جهت هدف قرار دادن اهدافی که می توان برای انهدام آنها از سامانه های ارزان تر بالستیکی استقاده گرد چندان منطقی نیست ، هر چند برخی معتقدند که  شلیک چنین تسلیحاتی ، پیامی برای غرب است . بااین وجود ، ثبت چند مورد شکست در انهدام یا رهگیری توسط سامانه های دفاع باعث شده تا در کارایی آن تردیدهایی حاصل شود.

یافته ها و درسهای آموخته شده

با توجه به مولفه هایی ازآن نامبرده شد ، برجسته کردن برخی موارد به منظور استخراج درسهای برگرفته از این دوجنگ به نظر مساله بسیار ضروری بشمار می رود . درواقع امر ، یافته ها و درسهای آموخته شده از درگیری های خلیج فارس ، هسته اصلی آموزه ها ، تاکتیک ها و شیوه برنامه ریزی امروز ارتش ایالات متحده است ،اما تاثیر و استفاده از تجارب این جنگ یک شمشیر دولبه بشمار می رود ، چرا که  روند این جنگ ، به جز جابه جایی سریع هواگردها ، دفاع از فرودگاه ها و رزم دریک محیط آلوده به عوامل ش.م.ر و چند حوزه دیگر ، مفهوم جدیدی به دانسته های ارتش امریکا از سال 1990 اضافه نکرد . اگر چه برنامه ریزان و راهبردشناسان همواره مشغول بررسی سناریوهای رزم آینده هستند ولی شیوه تفکر در باب جنگ آینده از روی الگوهای بدست آمده  سه جنگ خلیج فارس می تواند روند پیشرفت بسوی آینده را دچارمشکل کند.

نیرویی که در سال 1990 در برابر ارتش عراق صف کشید ، تقریبا یک سوم از واحدهای رزمی ائتلاف در سال 2003 بزرگتر بود ولی ارتش ایالات متحده ازآن زمان کنون تغییرات زیادی را بخود دید که مهم ترین آن ، چالش کمبود نیروی ماهر و تبدیل سازمان رزمی آمریکا به یک بدنه توخالی است . در هرصورت ، یافته های جنگ اوکراین نشان می دهد که پایدارترین نبرد قرن 21 نزدیک به سه سال است که ادامه دارد و به شکل خاص ، دارایی های نیروی هوایی اوکراین با 110 فروند جنگنده ( که در حال حاضر قطعاً کمتر شده ) در برابر 1200 فروند موجودی روسها ( این نیز کاهش داشته )  اما بر روی کاغذ ، مسکو نیروی هوایی بهتری را در اختیار دارد . این عدم تعادل قدرت ، منجربه ایجاد یک صحنه رزمی یکطرفه از فوریه 2022 شد اما حملات روسها به پایگاه های هوایی اوکراین خسارت چندانی نزد و یگانهای هوایی اوکراینی علیرغم شبه برتری هوایی ارتش روسیه  حملات ارتفاع پائین خود را همچنان ادامه داد و هنوز نیز دست به نفوذ به درون شبکه دفاع هوایی ارتش روسیه می زند .

 

74857532_new.jpg

 

دروس آموخته شده از جنگ اوکراین را می توان به موارد ذیل نیز تسری  داد

1- بار محاسباتی  عملیات تهاجمی و حدود کاربرد قدرت هوایی در صحنه نبرد

از آنجایی که  نیروی هوایی یک قدرت ویرانگر و تعیین کننده در یک جنگ بشمار می رود ، قانونی بودن کاربرد توان هوایی یک اصل ضروری محسوب می شود. درواقع ، بار محاسباتی آفند هوایی یک مفهوم بنیادی در حوزه دیپلماسی عمومی است که درآن ، یک نیروی مهاجم باید قبل از دست زدن به عملیات نظامی ، آن را مشخص کند تا میزان تلفات غیرنظامی در حداقل میزان خود تثبیت شود.  در هر دوجنگی که در این متن مورد بررسی قرار گرفته ، شیوه عمل نیروی هوایی به شکل آشکاری نقص کننده بارمحاسباتی مذکور بوده  که این امر بخصوص در عراق بیشتر قابل مشاهده بود. درواقع بهانه وجود تسلیحات کشتارجمعی و تلاش ناتو برای بکارگیری تاکتیک های اصلاح شده سال 1991 باعث شد تا توان هوایی ائتلاف به شکل ویرانگری علیه عراق استفاده شود . این مسله البته به شکل نسبی در جنگ اوکراین نیز دیده می شود .

2- عدم موفقیت کامل سرکوب پدافند هوایی / شبکه دفاع هوایی زمین پایه

نیروی هوایی ارتش روسیه گرچه بلحاظ کمّی نیرویی قابل توجه بشمار می رود ولی ارتش اوکراین به شکل قابل توجهی توان هوایی روسها را با استفاده از شبکه پدافند هوایی زمین پایه  کنترل کردند ( تا دسامبر 2023) این وضعیت به واقعیتی اشاره دارد که درآن ارتش روسیه باید قابلیتهای سرکوب دفاع هوایی را بیش از پیش بهبود ببخشد در حالی که جنگ سال 2003 با عراق شباهتی با عملکرد روسها در اوکراین نداشت و توجه بیش از حد نیروی هوایی ائتلاف به سرکوب دفاع هوایی عراق ، بسرعت کار نیروی هوایی و زمینی این کشور را ساخت و این دونیرو را به سازمانی منفعل تبدیل نمود تا جایی که نشریات نظامی از عبارت " اف-117 بر آسمان بغداد ، سلطنت می کند " استفاده می کردند .

 

030414-F-0365G-001.jpg

 

 

علاوه براین ، جنگ سال 2003 اهمیت مسلط بودن نیروی مهاجم بر طیف های مختلف الکتورمغناطیسی را آشکار نمود تا جایی که می توان گفت پرنده هایی نظیر یو-2 و اف-4جی که برای شناسایی و انهدام سایتهای موشکی طراحی شده بودند ، به یکباره مورد توجه قرار گرفتند که این مساله باید در ارتش هایی که به توسعه توان هوایی خود مبادرت می ورزند ، مورد توجه بیشتری قرار گیرد .

3- کاربرد نیروی هوایی ، فرصتی برای بهبود مدیریت  صحنه نبرد /عملیات نظامی

از یک نظر ، کاربرد نیروی هوایی به تمام معنا ، می تواند به ارتشها برای مدیریت بهتر صحنه رزم/ عملیات نظامی کمک کند .درواقع ، نیروی هوایی ویژگی هایی را به نمایش می گذارد که درآن سازمان های نظامی می توانند تا قبل از دست زدن به تهاجم و حتی تا قبل از رسیدن هواگردها به برد موثر تسیحات محمول خود ، اهداف مدنظر را تغییر داده  و این امر بخوبی در مدیریت ماهیت در حال تغییر مداوم صحنه جنگ و همچنین کاهش خطرپذیری و عدم اطمینان به کاربران آن کمک نماید.  بنابراین می توان چنین ادعا کرد که  نیروی هوایی در قالب روندی که بصورت  برنامه ریزی ، سازماندهی ، فعال سازی و کنترل ( POAC) در سطح  راهبردی شناخته می شود  می تواند دراداره جنگ و تعیین فهرست مشترکی از اهداف به فرمانده میدان یاری  رساند. نبرد هوایی در سومین جنگ خلیج فارس مصداق عینی چنین فرآیندی است به گونه ای که نیروی هوایی قبل از شروع عملیات زمینی ، تلاش کرد تا صحنه نبرد را به کنترل فرماندهان ائتلاف درآورد که البته این مساله در جنگ اوکراین چندان مشاهده نشد. به گفته ناظران نظامی ، به نظر می رسد که  در اوکراین ، اهداف تنها زمانی انتخاب می شوند که ماهیت آنها بطور کامل بر نیروی مهاجم مشخص شده باشد و هیچ فهرست از پیش تعیین شده ای برای انهدام وجود ندارد ( بعبارت بهتر ، نویسنده معتقد است که روسها از تاکتیک بکاو- بکش استفاده می کنند .م )

 

پی نوشت : 

1- منبع Comparative Analysis Of Air Power Application For Operational Effectiveness In The Russia-Ukraine And Second Gulf Wars / مارس 2023

2- استفاده از مطالب برگردان شده به پارسی درانجمن میلیتاری،براساس قاعده " رعایت اخلاق علمی" منوط به ذکر دقیق منبع است.امیدواریم مدعیان رعایت اخلاق ( بخصوص رسانه های مدعی ارزشمداری )  بدون احساس شرمندگی از رفرنس قرار گرفتن بزرگترین مرجع مباحث نظامی در ایران ، از مطالب استفاده نمایند. 

 

  • Like 2
  • Upvote 10

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

بخش دوم 

 

بر 30 مهر 1403 در 18:13 , MR9 گفت:

بسم ا...

 

 تجزیه و تحلیل روش های تعمیر و نگهداری در جنگ اوکراین

 

 

 

4_krym_remont_mashina_pehoty_tank_zapcha

 

3- نمونه ای از تجربیات ضعیف در حوزه تعمیر ونگهداری

از جنگ دهه نود میلادی در بالکان این قاعده که هرچه بر شدت درگیری افزوده شود ، سطح تعمیر و نگهداری اولیه کاهش می یابد به یک اصل پذیرفته شده تبدیل گردید . درواقع بدلیل سرعت عملیات رزمی و قرار گرفتن سامانه های رزمی در معرض آتش دشمن ،خدمه معمولاً زمان کافی برای تعمیر و نگهداری تجهیزات سنگین پیدا نمی کنند . علاوه براین ، کاهش سطح عملیاتی بودن سامانه های رزمی نه تنها به شرایط جنگی بلکه به ضعف آموزش خدمه نیز ارتباط پیدا می کند بویژه درزمانی که عناصر حرفه ای بدلایل مختلف از رده خارج شده و به جای آنها عناصر تازه کار اختصاص داده می شوند که اغلب آموزش چندانی را پشت سر نگذاشته اند . در همین زمینه به گفته کارشناسان فنی زرهی ارتش روسیه ، تعمیر و نگهداری رده صحرایی به مراتب از رده تعمیرات کارگاهی یا کارخانه ای اهمیت بیشتری دارد چرا که دقت در استفاده از سامانه رزمی ، بازدید های دوره ای و تعویض قطعات یا تعمیر آنها می تواند  فرآیند خروج سامانه مذکور را در حداکثر زمان ممکن به تاخیر اندازد. بعنوان مثال ، تصاویر زیادی از کامیون های سنگین روسی در جنگ اوکراین به ثبت رسیده که با وجود اهمیت آنها بعنوان ستون فقرات پشتیبانی ارتش ، بدلیل عدم مهارت خدمه فوراً از رده عملیاتی خارج و نیازمند تعمیرات سنگین شده اند. به شکل خاص ، عکسی از یک سامانه پانسیر اس-1 منتشر گردید که با توجه به قیمت بالای  آن انتظار می رفت که سطح تعمیر و نگهداری آن بالا باشد ولی این سامانه تنها چند هفته پس از شروع عملیات رزمی ، در گل و لای صحنه جنگ متوقف شده بود.

 

2_krym_remont_tank_specoperaciya_voyna.j

 

اگر کامیون ها برای مدتهای طولانی استفاده نشوند ، لاستیک های آنها حالت شکننده پیدا کرده و دیواره آنها مستعد ترک خوردگی و پارگی می شود بخصوص اینکه بدلایل محیطی ، فشار لاستیک ها پائین تر از حالت عادی قرار داشته باشد. درواقع این مساله در جاده ها و مسیرهای گل آلود اوکراین بشدت باعث آزار و  اذیت ارتش اوکراین شد و کامیون های روسی پس از بروز نقص فنی برای ماه های مدید کنار جاده ها رها شدند و این برای یک دستگاه پانسیر اس-1 روسی رخ داد . این وضعیت برای کارشناسان لجستیک ارتش های غربی یک اشتباه مهلک محسوب می شود چراکه این وضعیت اگر برای یک نمونه مشاهده شود به معنای آن است که می توان آن را برای کل ناوگان نیز صادق دانست.

 

10-29-2024_6-28-28_PM.png 10-29-2024_6-26-02_PM.png

 

 

4- فرآیند تعمیر و نگهداری صحرایی

همانطور که در سطور پیشین بیان شد ، مجموعه ای از زیرساختهای مختلف نظیر کارگاه های سیار پشتیبانی ، ذخیره قطعات یدکی و افراد آموزش دیده برای اجرای عملیات تعمیرو نگهداری صحرایی از اهمیت بسیار بالایی برخورداراست . در ارتش اوکراین ، فرض براین گذاشته شده که اجرای تعمیرات سنگین بدلیل شرایط صحنه نبرد و زیرساختهایی که از پیش فراهم شده بود ، عمدتاً در مراکز مخفی شده در شهرها صورت گیرد تا از گزند حملات موشکی ، پهپادی و هوایی ارتش روسیه مصون بماند . از سویی دیگر اطلاعات بیشتری از توان تعمیر و نگهداری ارتش روسیه وجود دارد چرا که براساس داده های منتشره از سوی مرکز مطالعات بین المللی استراتژیک ، روسها در حال حاضر  چیزی در حدود 10 تیپ پشتیبانی را در 11 ارتش تسلیحات ترکیبی ، یک ارتش زرهی و چهار سپاه مستقل ارتش در اختیار دارند در حالی که نواحی نظامی غرب و جنوبی روسیه نیز هرکدام سه تیپ مستقل را برای اجرای چنین ماموریتهایی را مورد استفاده قرار می دهند.

 

10-29-2024_6-26-47_PM.png 10-29-2024_6-29-06_PM.png

 

 

 برهمین اساس ، روسها سازمان رزم این تیپ های پشتیبانی را به گونه ای تغییر داده اند که  از درون آن گروه های متحرک تعمیراتی بیرون آمده تا تجهیزات و سامانه های کمتر آسیب دیده  را در محل بازیابی کرده و با ترمیم آسیب های وارده و نصب قطعات جدید در کنار ارتقاء حفاظت زرهی ، آنها را مجدداً روانه میدان نبرد نمایند. با این حال ، ایجاد و استفاده از مراکز تعمیراتی نزدیک به خطوط جبهه ، خطرپذیری بسیار بالایی را به نمایش می گذارد چرا که به محض آغاز روند بازیابی و تعمیر ، سامانه مذکور کاملاً بی حرکت شده  و درصورت اجرای آتش غیرمستقیم دشمن ( توپخانه ، راکتهای آزاد پرتاب ، هدایت شونده و پهپادهای انتحاری ) و یا حتی پیشروی یگانها متخاصم ، امکان انتقال آنها به عقب تقریباً وجود ندارد.به همین دلیل بیشترین درصد تعمیرات در این رده ، به اصطلاح " سرپایی " می باشد .

 

Ukraine-attack.jpeg

 

 بعنوان مثال ، هنگ دهم نگهداری و تعمیرات ارتش روسیه یک پایگاه تعمیراتی  ثابت در کریمه دارد ولی تمامی واحدهای زیرمجموعه آن متحرک بوده و براساس نیاز یگانها می تواند در هر نقطه ای از جبهه بسرعت مستقر شود و با توجه به تجهیزاتی که در اختیار دارد می تواند هر نوع تعمیر اساسی را با پیچیدگی های متنوع و همچنین شرایط آب و هوایی مختلف انجام دهد. در چنین ساختاری ، نه تنها تجهیزات و قطعات لازم باید بدون درنظر گرفتن شرایط صحنه نبرد و اقلیم در دسترس قرار گیرد ، بلکه  نیروهای آموزش دیده باید زیر پوشش های خاص و به نسبت راحت که نور و گرمایش لازم  را دارند ، دست به عمل بزنند . این بستر هم اکنون با ضمانت کاملی از سوی شرکتهای غیرنظامی ارائه می شود تا امکان تعمیر و تعویض قطعات و بروزرسانی کارگاهی به ساده و سریع ترین روش ممکن فراهم گردد. بعنوان مثال ، اگر خودرویی با شاسی آسیب دیده به این کارگاه های صحرایی تحویل داده شود ، بخش های متحرک نظیر چرخ ها یا سامانه تعلیق باید بطور کامل تعویض شده و نمونه جدید روی آن نصب گردد یا اگر پیشرانه تانک آسیب ببیند ، بدلیل زمان بر بودن فرآیند تعمیر ، یک نمونه جدید روی تانک نصب شده و پیشرانه آسیب دیده برای طی مراحل تعمیر به شعبه ویژه خود تحویل داده می شود.

 

10-29-2024_6-35-21_PM.png

 

از سویی دیگر تامین قطعات یدکی همواره برای ارتشها یک مشکل محسوب بشمار می رود در نتیجه با ورود به شرایط جنگی ، سازمان های نظامی ، رو به قطعه قطعه کردن تجهیزات سالم ( cannibalism) برای عملیاتی نگاه داشتن مابقی سامانه های رزمی می آورند . بعنوان نمونه ، 4 دستگاه کامیون سنگین به یک گردان تعمیراتی ارتش روسیه تحویل داده می شود تا مجدداً به شرایط عملیاتی برگردد . اگر قطعات یدکی لازم وجود داشته باشد ، بطورقطع هر 4 دستگاه با نصب قطعات لازم به وضعیت عملیاتی بازمی گردند ولی اگر قطعات مذکور وجود نداشته یا در استفاده ازآنها محدودیتهایی اعمال شده باشد ، از 4 خودروی تحویل ، مطمئناً 2 دستگاه به واحد رزمی مربوطه باز می گردد. البته در پیش گرفتن چنین روشی در زمان صلح ، بخصوص در حوزه ایمنی چندان مطلوب نیست ولی مشاهده چنین مواردی نشان دهنده کمبود قطعات یدکی در ارتش روسیه است .

با این حال ارتش اوکراین نیز از روش مذکور به شیوه ای متفاوت استفاده می کنند . واحدهای تعمیراتی اوکراینی ،  تعداد زیادی تانک و خودروهای رزمی روسی آسیب دیده یا از کار افتاده را با استفاده از یگانهای شناسایی ویژه ای که برای چنین کاری سازماندهی شده اند از صحنه نبرد جمع آوری و همه آنها را به یک مجموعه تعمیراتی منتقل می کنند . هنگامی که قطعه ای از تانک به غنمیت گرفته شده خارج می شود به شکل طبیعی بحالت غیرفعال در می آید که براساس برآوردهای موجود ، حدود 30 درصد نیاز به تعمیر خواهند داشت و 50 درصد نیز تنها سامانه های اوراقی هستند که  برای عملیاتی شدن نیازمند صرف هزینه های بیشتر است .

 

تعمیر و نگهداری ارتش روسیه در جنگ اوکراین - اکتبر 2024

 

https://aparat.com/v/wcarp8d

 

 

5- نقاط ضعف نوسازی ساختار تعمیر و نگهداری

بررسی یک نمونه خاص از یک سامانه تسلیحاتی در عملیات نظامی می تواند اثبات کند که آیا تجهیزات ساخته شده برای یک هدف خاص بخوبی کار می کند یا به نوعی دارای نقص است و فرآیند تعمیراتی فرصتی را برای بهبود قابلیتهای آن بوجود می آورد . در جنگ اوکراین ، تمامی تجهیزات زرهی با منشاء روسی که توسط طرفین مورد استفاده قرار گرفت دو نقطه ضعف اصلی را از خود به نمایش گذاشت :

نخستین نقطه ضعف در طراحی تانکها و نفربرهای روسی است که درآن تمرکز بر جایگزینی سامانه ها به جای نیروی انسانی نظیر استفاده از بارگذار خودکار جهت تسریع در اجرای آتش بشمار می آید . درواقع ، نصب بارگذار خودکار مهمات بدان معنا بود که یک خدمه از تعداد نیروهای مورد نیاز برای راه اندازی یک تانک کمتر می شد ولی در تانکهای غربی این ایده که تامین نیازهای آموزشی ، مسکن و حقوق خدمه چهارم ارزان تر از بکارگیری فناوری مذکور است باعث شد تا دو فلسفه متفاوت طراحی در تانکها شکل گیرد. با این حال ، استفاده از سامانه بارگذار خودکار به روسها امکان داد تا بیشتر از طرف غربی روی قدرت آتش تانک سرمایه گذاری کنند و البته نیم رخ تانکهای تولید شده خود را نیز کاهش دهند ولی مشکل از آنجایی آغاز می شد که با برخورد موشکهای ضدزره به تانکهای روسی ، مهمات موجود در برجک بسرعت منفجر می شد و صحنه های دهشتناکی از پرتاب شدن برجک و خدمه تانک را بوجود می آورد .

 

m84.png

 

ام-84 

 

بعنوان نمونه ، بخش قابل ملاحضه ای از تانکهای ام-84 یوگسلاویایی ( تولید شده براساس پیکربندی تی-72 ) در جریان نبردهای بالکان به سال 1991 با کرواسی بدلیل اینکه بدون پشتیبانی پیاده نظام وارد جاده ترپینجا (Trpinja Road) شده بودند ، هدف قرار گرفته و از میان رفتند. این مساله پس از حدود سی و یک سال مجدداً در اوکراین تکرار شد در نتیجه روسها درطراحی جدید خود ( آرماتا ) با انتقال بخش ذخیره مهمات به بخش انتهایی برجک نظیر آنچه که در تانکهای غربی مشاهده می شد ، خدمه وسامانه های حساس را دریک سلول زرهی کاملا محافظت شده قرار داده بودند.

دومین ضعف طراحی روسی نیز ضعف زره بدنه و برجک در برابر موشکهای ضدزره با کلاهک دوتایی است که البته با نصب ماژول های زرهی واکنش پذیر انفجاری این مساله تا حدودی خنثی گردید ولی همچنان بخش فوقانی برجک دربرابر مهمات ضد زره بالازن ( تاپ اتک ) از ضعف های بسیاری رنج می برد که روسها قبل از جنگ اوکراین و در جریان آن ، نوعی برجک افزار ( چتر ژنرال ) را به منظور مقابله با پهپادهای انتحاری و مهمات ضدزره جاولین طراحی کرده بودند که به شکل فزاینده ای روی تانکهای تی-80 و تی-72 ظاهر گردید که تاریخچه استفاده ازآن به جنگ سوریه بازمی گردد. در میان ، ابداع مذکور شاید تا حدودی در برابر موشکهای ضدزره بالازن حفاظت موثری را فراهم کرده باشد ولی مشکلاتی را برای کارکرد عادی برجک تانک بوجود آورده و هنوز مستندات متوالی از موثر بودن آن مشاهده نشده است.

 

10-29-2024_6-35-46_PM.png

 

6- سرقت فناوری

یکی از ویژگی های بسیار مهم این درگیری ، روند فراگیر سرقت فناوری توسط طرفین است . هردوطرف بسیاری از سامانه های تسلیحاتی و زرهی جبهه مقابل را به غنمیت گرفته اند و به محض اینکه فناوری مذکور به پشت جبهه منتقل شد ، برای بررسی و تجزیه و تحلیل به کارخانه ها یا موسسات تحقیقاتی نظامی فرستاده می شوند. کشورهای غربی که به اوکراین کمک می کنند به شکل کاملی در خطر افشای قابلیتهای تسلیحاتی خود هستند و از سمت مقابل نیز ارتش اوکراین تجربه قابل توجهی را در خصوص تجهیزات روسی بدست آورده است . اما نکته اینجاست که  ارزیابی ها نشان میدهد که خطر فناورهایی که در اختیار روسیه قرار می گیرد به مراتب بیشتر از نمونه های به غنمیت گرفته شده از روسهاست چرا که روسها در حال تغییر یک نسل از فناوری های خود دراوکراین هستند.بعنوان مثال ارتش اوکراین با بررسی سامانه های هدایتی موشکهای کروز خا-101 به این نتیجه رسیدند که  کیفیت ریزتراشه های مورد استفاده در این موشکهای نسبت به گذشته با یک جهش روبرو شده و بلحاظ کیفی رشد قابل توجهی را از خود به نمایش می گذارند. این مساله نشان داد که صنعت نظامی روسیه به شکل موازی به فناوری بومی خود و همچنین نمونه های غربی متکی است و به شکل دقیق همین وضعیت باعث گردید تا  غرب تحریم های گسترده ای را برای متوقف کردن روسها وضع کند. اما چنین برآوردی الزاماً درست نیست .. به گفته مایکل کاوفمن ، مدیر دپارتمان مطالعات روسیه در موسسه آرلینگتون ، ادعاهایی که درآن  گفته شده بود  تحریم های غرب برخی کارخانه های تانک سازی و سایر شرکتهای دفاعی روسیه را مجبور کرده تا کار خود را محدود یا متوقف کنند رد می کند. به گفته وی هنوز بسیار زود است که  بتوان مشکلات روسها را در حوزه زنجیره تامین نیروهای مسلح مشاهده کرد.

 

Another_UK-supplied_Brimstone_1_missile_ FSOz5kvWQAAFIOa.jpg  FSOz6JKX0AAysHE.jpg

 

بقایای موشکهای بریمستون بریتانیایی در اوکراین  - زاپوروژینه 

روز 74 جنگ در اوکراین / اردیبهشت 1401 

 

 

 

 بعنوان مثال ، یکی از پیشرفته ترین تسلیحات غربی که در جولای 2022 بدست ارتش روسیه افتاد ، موشک بریمستون بود که فناوری تشخیص هدف داخلی را با خود حمل می نمود . این موشک که در محور زاپوروژنیه توسط ارتش اوکراین استفاده می شد بدون کوچکترین آسیبی بدست روسها افتاد و بلافاصله برای تجزیه و تحلیل به شرکت مربوطه تحویل گردید . علاوه براین ، خبرهای تایید نشده ای مبنی بر به غنمیت گرفته شدن حداقل دو قبضه هویتزر سزار توسط ارتش روسیه وجود داشت  که گفته می شد بلافاصله در اختیار شرکت اورال واگن زواوود گذاشته شد.

 

پی نوشت : 

1- ادامه دارد ....

2-  استفاده از مطالب برگردان شده به پارسی درانجمن میلیتاری،براساس قاعده " رعایت اخلاق علمی" منوط به ذکر دقیق منبع است.امیدواریم مدعیان رعایت اخلاق ( بخصوص رسانه های مدعی ارزشمداری )  بدون احساس شرمندگی از رفرنس قرار گرفتن بزرگترین مرجع مباحث نظامی در ایران ، از مطالب استفاده نمایند.

 

 

 

  • Like 1
  • Upvote 10

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

بخش سوم و پایانی 

 

بر 30 مهر 1403 در 18:13 , MR9 گفت:

بسم ا...

 

 تجزیه و تحلیل روش های تعمیر و نگهداری در جنگ اوکراین

 

 

 

V_kruglosutochnom_rezhime__Kto_i_kak_rem

 

تنوع و پیچیدگی بیش از حد سامانه های رزمی بعنوان چالش تعمیر و نگهداری

هر دو ارتش درگیر ، طیف بسیار متنوعی از سامانه های تسلیحاتی را مورد استفاده قرار می دهند  و براساس داده های بررسی شده یک اندیشکده آمریکایی بیشتر از 6300 سامانه اکنون در ارتش اوکراین قابل مشاهده است ولی طرف روسی به نسبت از سامانه های قدیمی تر و البته محدودتر بهره می برد که برخی از ناظران نظامی غربی معتقد بودند مسکو فاقد ابزار کافی برای جایگزینی سامانه های نابود شده است ، با این وصف ، سامانه های قدیمی بدلیل پیچیدگی کمتر نیاز به آموزش را کمتر و تربیت نیروی حرفه ای را آسان تر و ارزان تر می کند. علاوه براین ، استفاده از سامانه های شناخته شده و امتحان پس داده ، فرآیند خرید قطعات یدکی و تعمیر و نگهداری را تا حدودی آسان تر می نماید.

 

https://www.aparat.com/v/x91sll7

 

درواقع امر ، تولید و نگهداری تانک و سایر خودروهای زرهی فرآیند بسیار سخت و پیچیده ای است که نیازمند یک پایگاه صنعتی بسیار قوی در کشورمورد نظر است . به همین دلیل به منظور برخورداری از یک چهارچوب تعمیر و نگهداری کامل ، کشور مورد نظر باید  توانایی انجام تعمیرات اساسی را که پیچیده ترین نوع آن است داشته باشد. در این میان ، چهارچوب تعمیراتی که برای جبران آسیب های رزمی طراحی می شود ، آخرین رده تعمیرات ، یعنی تعمیرات اساسی است  وبه نیروهای فنی ماهر و با تجربه  ، امکانات، اسناد ، ابزارهای ویژه ، قطعات یدکی نیاز دارد .

از سویی دیگر ، گونه های مختلفی از تجهیزات زرهی که اکنون در سازمان رزمی ارتش های روسیه و اوکراین مورد استفاده قرار می گیرد ، نیازمند وجود طیف بسیار متنوعی از تخصص های مختلف  نیروی زمینی است و این تنوع درست در جایی باعث دردسر می شود که سامانه های آسیب دیده برای بازیابی و عملیاتی شدن مجدد به عقب برده می شوند. در چنین شرایطی ، فقدان اسناد یکپارچه فنی در حوزه فناوری های پیشرفته استفاده شده و همچنین سازماندهی روند تعمیرات از چالش هایی است که ارتش ها معمولا با آن روبرو هستند. بعنوان مثال ، ارتش روسیه برای بررسی عملکرد یک خودروی زرهی چیزی در حدود 20-15 سند فنی را باید در اختیار داشته باشد و به همین تعداد سند و کتاب برای تعمیرات نیز لازم است.

 

Screenshot_9.jpg putin-russia-military-GettyImages-200562

 

 

لئو پیر پیاژن کارشناس فرانسوی تسلیحات در اندیشکده IFRI در همین رابطه مدعی است که تانک اصلی میدان نبرد ، پیچیده ترین سامانه رزمی ارتش ها بشمار می آید که برای شناخت هرچه بیشتر این مساله جدول ذیل به نمایش  درآمده که مربوط به تانک اصلی میدان نبرد ام-84 است. این تانک مجموعه ای از سامانه های کنترل آتش ماژولار الکتروهیدرولیک خودکار با قابلیت تثبیت در سمت و بُرد ، رایانه  بالستیک یکپارچه شده و مسافت یاب لیزری ، سامانه های بصری دید در روز و شب وبارگذار خودکار را بخود می دید. با توجه به پیچیدگی مذکور ، یک سئوال جالب ایجاد می شود که با چه فلسفه ای ، تانکهای ام-84 ارتش اسلوونی به اوکراین ارسال گردید ؟!

از 54 دستگاه تانک ام-84 تنها 13 دستگاه بروزرسانی  و بقیه از سال 2013 به شکل ذخیره شده نگهداری می شدند . ارتش اوکراین که پیش از این با دریافت سامانه های پیچیده غربی  تا حدودی اعتماد به نفس پیدا کرده بود ، ناگهان با چالش روند بسیار آهسته آموزش خدمه مواجه شد در حالی که  تعمیر و نگهداری آنها نیز یک کابوس لجستیک بشمارمی رفت ، به همین دلیل بلغارستان به ناگاه تحویل سامانه های رزمی را متوقف نمود و به جای آن اعلام کرد ، تسلیحات آسیب دیده اوکراینی را تنها ازطریق شرکتهای غیرنظامی بازسازی خواهد کرد. در همین راستا ، فرض براین قرار داده شده که ورود سامانه های جدید در سریع ترین زمان ممکن باعث رسیدن سطح آموزش خدمه به میزان کیفی خواهد شد ولی تعمیر و نگهداری چالشی به مراتب بزرگتراست که برطرف کردن آن در جریان عملیات جنگی قابل حل نیست .

 

https://www.aparat.com/v/vb82R

 

بعنوان مثال ، از 7 دستگاه هویتزرخودکششی پانزرهابیتز-2000 آلمانی که به اوکراین تحویل داده شد ،پس از اجرای یک آموزش کوتاه مدت خدمه اوکراینی بدون مشکل از آن استفاده می کردند ولی با گسترش درگیری ها بتدریج مکانیزم بارگیری مهمات این هویتزرها شروع به نشان دادن مشکل کرده ، لوله های آن بسرعت فرسوده شدند و همین امر باعث شد تا سامانه های مذکور از خط مقدم به عقب کشیده شده تا برای تعمیرهای دوره ای به لهستان اعزام شوند. اگر این مساله را در کنار تنوع تسلیحاتی که اوکراین اکنون بدان دچار شده قرار دهیم ، یک چالش بزرگ قابل مشاهده است که البته اوکراین تا حدودی خود را با آن منطبق کرده است ولی ذکر این نکته از اهمیت بسیار بالایی برخوردار خواهد بود که روند آموزش تعمیر و نگهداری به ارتش اوکراین زمانی نتیجه خواهد داد که غرب تعداد کافی تانک و خودروهای زرهی را به ارتش این کشور تحویل دهد .

 

OMSKTRANSMASH-2.jpg 10-29-2024_6-32-06_PM.png

 

 

 

 

بعنوان مثال ، اگر انگلیس تنها 10 دستگاه چالنجر-2 را به نیروی زمینی ارتش کیف تحویل دهد ، این تنها یک جام مسوم خواهد بود چرا که مساله استانداردسازی و یکسان سازی فناوری باید به شکل همزمان مورد توجه قرار گیرد . درواقع ، اهمیت یکسان سازی فناوری/ سخت افزار در درجه نخست و قبل از نوآوری یا توسعه سامانه های جدید قرار می گیرد، به همین دلیل در ارتش سرخ و سپس ارتش شوروی و روسیه شعار " یکسان سازی مهمتر از نوآوری است " به یک اصل تبدیل شده بود.

این مساله ، یعنی اهمیت یکسان سازی سخت افزاری حتی در ارتش اتحادشوروی که عادت داشت نمونه های مختلف سامانه های رزمی را بخدمت بگیرد به یک قاعده اصلی تبدیل گردید بطوریکه در پایان جنگ دوم تنها دو گونه تانک ( تی-34 و زره پوش های سری KV/IS) با یک پیشرانه ( موتور وی-2 ) در دونسخه برای تانکهای میان وزن و سنگین در خط تولید قرار داشت و هویتزرهای خودکششی نیز تنها بر روی این دو سکو طراحی و بخدمت گرفته می شدند.

 

https://www.aparat.com/v/J7K18

 

چنین رویکردی در میان روسها بطور کامل در تضاد با رویکرد ورماخت در جنگ دوم جهانی بشمار می رفت چرا که نوآوری های فنی ارائه شده توسط آلمان ها به صورت چشمگیری در سطح بالایی قرار داشت ولی همین نوآوری ها چالش بسیار بزرگی را برای خط لجستیکی ، واحدهای تعمیر و نگهداری ارتش های زرهی  گودریان بوجود آورده بود تا جایی که وی در کتاب خاطرات خود به این نکته بسیار پرداخته و چنین به یاد می آورد که دستورات متعدد هیتلر مستلزم ایجاد تغییرات پی درپی در خطوط تولید تسلیحات بود و برهمین اساس تحویل نمونه های متنوعی از خودروهای رزمی به یگانهای عملیاتی ، نیاز به طیف متنوعی از قطعات یدکی را بوجود آورد که اشتباه بسیار بزرگی محسوب می شد . همه این مسائل باعث شده بود تا روند تعمیرات اساسی تانکها و نفربرهای ورماخت به یک مشکل لاینحل تبدیل شود . این تجربه مد نظر فرماندهان روسی پس از اتمام جنگ دوم قرار گرفت و همچنان مورد استفاده قرار می گیرد بطوریکه سه تانک تی-80 ، تی-72 و تی-64 محصول سه دفتر طراحی زرهی خارکف ، لنینگراد و نیژنی تاگیل با وجود استفاده از سه شاسی ، پیشرانه و جعبه دنده متفاوت امکان تعویض قطعات و زیرسیستم ها را با یکدیگر دارند .

 

vlcsnap-2022-10-24-11h46m28s962.jpg 10-29-2024_6-33-21_PM.png

 

 

با توجه به مواردی که بیان شد ، اکنون ارتش اوکراین به انباری از قطعات یدکی مختلف برای تانکها ، نفربرهای غربی و شرقی تبدیل شده که این مشکلاتی را در آماده نگه داشتن ناوگان خودروهای زرهی این ارتش بوجود آورده است ، هر چند روسها یک مزیت بسیار مهم را در اختیار دارند که درآن می توانند از ذخیره های خود همچنان قطعات یدکی مورد نیاز  را تهیه کنند .

 

11-6-2024_4-41-22_PM.png photo_2022-04-17-10_30-pic_32ratio_900x6

 

 

 

نتیجه گیری

جنگ دراوکراین به تمام ارتش های جهان اثبات نمود که پیشبرد یک عملیات نظامی نیازمند یکسان سازی تمامی سطوح فنی است که پیش از آن ارتش سرخ در برابر ورماخت آن را تجربه کرده بود. ارتش های غربی نیز باید تلاش کنند تا به یک وحدت فنی در حوزه هایی نظیر مهمات مورد استفاده ، سوخت و شبکه دسترسی به قطعات یدکی نائل آیند .

 

پی نوشت : 

1- منبع : ارتش ایالات متحده ، فصلنامه  تحولات نظامی - ژوئن 2023

2-  استفاده از مطالب برگردان شده به پارسی درانجمن میلیتاری،براساس قاعده " رعایت اخلاق علمی" منوط به ذکر دقیق منبع است.امیدواریم مدعیان رعایت اخلاق ( بخصوص رسانه های مدعی ارزشمداری )  بدون احساس شرمندگی از رفرنس قرار گرفتن بزرگترین مرجع مباحث نظامی در ایران ، از مطالب استفاده نمایند.

 

  • Like 2
  • Upvote 5

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.