امتیاز دادن به این موضوع:

Recommended Posts

امیدوارم واقعاً بتونیم این جنگنده رو در 40 روز اورحال کنیم . چون حتماً این خبر را شنیدید که :

وزارت دفاع آمریکا(پنتاگون) با هدف ممانعت از دستیابی ایران به قطعات یدکی جنگنده های اف-14، قراردادی را برای انهدام انواع قدیمی این هواپیماها منعقد کرد.

پنتاگون قراردادی را به ارزش دست کم 900 هزار دلار برای انهدام جنگنده های اف-14 قدیمی این کشور با هدف ممانعت از دستیابی ایران به قطعات یدکی آنها منعقد کرد.

هر فروند جنگنده اف-14 به ارزش 38 میلیون دلار در پایگاه هوایی دیویس-مونتان در آریزونا که گورستان هواپیماهای از رده خارج شده ارتش آمریکا محسوب می شود؛ تنها ظرف یک روز به کوهی از آهن پاره تبدیل می شود.

این قرارداد که شامل 23 فروند اف-14 مستقر در پایگاه آریزونا می شود؛ با شرکت TRI-Rinse در سنت لوئیس منعقد شده و به گفته "تیم شوکله"، مؤسس و معاون این شرکت یکی از راه هایی که می توان مطمئن شد هیچ کس از قطعات هواپیماهای اف-14 مجدداً استفاده نخواهد کرد؛ این است که آنها را به قطعاتی به ابعاد 2 در 2 فوت تبدیل کنیم.

قرارداد فوق بخشی از قراردادی کلی است به ارزش 3/7 میلیون دلار برای از بین بردن تسلیحات مازاد ارتش آمریکا که پنتاگون منعقد کرده است.

وزارت دفاع آمریکا پیشتر در نظر داشت قطعات منحصربه فرد اف-14 را منهدم و بقیه قطعات را که قابل استفاده در هواپیماهای دیگر است، به فروش برساند، اما به دنبال انتشار گزارشی در ماه ژانویه گذشته مبنی بر این که ایران و چین و کشورهای دیگرقصد خرید قطعات یدکی اف-14 را دارند؛ فروش تمام قطعات این جنگنده را ممنوع کرد.

با نظر دوستان موافقم که دیگه باید دلمونو به این جنگنده زیاد خوش نکنیم چون دیگه از قطعات یدکی هم که خیلمون راحت شد !!!

اين فكر كنم مال زماني بود كه عيسي داشت عصاش رو به دريا مي زد!
ضمنا دم اطلاعات و كلا نيروهاي ايران گرم كه قطعات آمريكا رو مي دزدند و اونا خبر دار نمي شن!
دوست عزيز احتمالا جناب فاكس بهتون گفتن ولي من هم اين جا يه چيزايي مي گم جناب فاكس هرجاش رو بنظرشون غلط اومد لطفا اصلاح كنند.
اولا كه من فكر نمي كنم دليل اونا واقعا اين بوده باشه!چون هم مي شه ترتيب كنترل رو داد هم اين كه اينا يه بار ديگه هواپيماهاشون به دليل برداشت شديد ايران زمينگير شده بود چون ديگه قطعه اي واسه خودشون نمونده بود.
دليل ديگر فكر مي كنم آقا سعيد گفتند اين بود كه به دليل نفوذ بيش از حد بوئينگ(منظورم كمپاني هست نه طياره) اينها اين كار رو كردن تا فروش اف-18 بيشتر بشه.
ضمن اين كه ايران در همين روز ارتش نشون داد كه چقدر در سرپا نگه داشتن اين نيرو تواناست كه گويا از قبل هم بيشتر شده(اين رو من از مقاله ي يكي از آمريكايي ها خوندم!)
به هر حال شما مطئن باش اگه واقعا از پس خرجش بر نيايم مي ريم يه چيزي مي گيريم باهاش جايگزين مي كنيم icon_cool

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
سلام دوستان.ببینید بعضی از دوستان کم لطفی می کنن. من و بعضی از بچه ها مدافع و بعضی از شماها منتقد هستید.درست انتقاد کنید تا درست دفاع بشه و به شما هم توهین نشه.لطفا از بازگو کردن حرفهای بدون سند خودداری کنید چون به جنجال میکشه این تاپیک رو. و از طرفی مدافعین هم نباید احساسی دفاع کنن.چند نمونه اون رو که در طی این مدت شاهد اون بودم رو براتون می گم.تامکت های ایرانی نسبت به اون مدل تحویلی به ایران و یا بهتر بگم استاندارد کمپانی به نسبت قابل توجهی سبک شدن این به معنی برداشتن تجهیزات نیست بلکه جایگزینی بوسیله سیستم ها و آلیاژهای جدید که مقاومتر و سبک تر هست فقط در قسمت رادار حدود25کیلو سبک سازی شده که با جایگزینی قطعات قدیمی با قطعات جدید و دیجیتال و نیمه دیجیتال. حتی در ارابه فرو هم سبک سازی شده. و با ساخت نمونه ای بسیار با کیفیت نه تنها برای تامکت بلکه برای تمام پرنده ها قابلیت ساخت در داخل پیدا شده. در مورد تایگر اگه کمی در سایت ناسا بگردید و از زبان انگلیسی خوبی برخوردار باشید می بینید که تایگر مدل اف به عنوان بستر آزمایش برای یک بمب افکن سبک رادار گریز انتخاب شده .به چه خاطر؟جواب: جثه کوچیک و سطح مقطع راداری کم در حال معمولی. در ضمن عمر سازه رو با سال ساخت سنجیده نمی شه بلکه با ساعت پروازی سنجیده می شه که قابل توجه دوستان نیمی از تامکت های ایران عمر مناسبی دارن و هنوز از استقامت خوبی برخوردار هستند وگرنه تحت هیچ شرایطی ایران این همه هزینه رو تقبل نمیکنه برای چیزی که هیچ سودی نداره.در دنیا جز میگ31 و سوخو35بقیه هواپیماها در مقابه با تامکت مشکل دارن. اگه راداری با برد رهگیری 100 کیلومتر به تایگر یا صاعقه اضافه بشه اون وقت توی نبرد هوایی وقتی یکی از معلم خلبان های ارتش هم در تایگر باشه خواهید دید اف18-اف16برتر هستن یا تایگر . در مورد اف15حرفی نیست چون بسیار کیفیت خوب یداره از نظر رادرای. موفق باشید

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
Mr_Fox عزیز بی احترامی کردن کار سختی نیست اما من این کار رو نمی کنم فکر میکنم شما فکر می کنید که دوباره این جنگنده قدیمی باید با هواپیماهای ضعیفی چون mig21 بجنگه تعصب بی جا نسبت به این جنگنده رو کنار بزار وقتی هواپیمای جدید f16 ملقب به شاهین صحرا حتی s300 رو می تونه شکست بده این جنگنده چه حرفی برای گفتن داره من دارم می گم f14 هنوز هواپیمای خوبیه اما نگاهی به آشیانه ی کشور های دیگه بکن چی می بینی در ترکیه f35 در عربستان f117 ،tornado و ... عزیزم برای من آوردن اسم رادار AN/AWG-9 و دو سه جور عملیات و موشک به انگلیسی کار سختی نیست یک نگاهی به تاریخ تحویل وتاریخ فعلی بکن اگر فکر می کنی که دنیا بیکار نشسته در اشتباهی فکر می کنی F22 حداکثر یکی یا دوتا می آید در آسمان بعد مگن بفرما مارو بزنید نه عزیزم این خبرا نیست قبل از اینکه به خودت بیای ممکن حادثه تلخی برایت اتفاق افتاده باشه تمام پایگاهایت از بین رفته باشه اون موقعه یک سری شهر می مونه که جنگنده ها ی مدافع آنها زمین گیر و نابود شدند من به ایران ونیروی هوایی آن و سربازان شجاع آن افتخار می کنم و مطمئن هستم که بیکار نیشستنددر بحث تجهیزات به هواپیمای شفق و نسل پنجمی که هنوز معرفی نشده افتخار می کنم من به موشک ستار و بمب قاصد و و دیگر تجهیزات افتخار می کنم من قصد بحث علمی نداشتم که می دانم خیلی از شما در این مورد از من بیشتر می دانید من دانشجوی رشته ی مهندسی کامپیوترم ( نرم افزار ) می توانم در این مورد حرفی بزنم که خیلی از شما متوجه نشید اما آیا این درست ؟ ما الان در سال 2008 هستیم نه اواخر ده ۷۰ که F14 و موشک فینیکس به عنوان طرح جدیدی باشن بعد آمریکا سازنده ی این جنگنده است ونقاط ضعفش رو میدونند تعدادش برای این سرزمین کم اگر از بحث رو نکردن تجهیزات کنار بزاریم با F5 ده پنجاه نمی شه ازیش حمایت کرد منظورم به عنوان هم رزم من هنوزم می گم به عملیات های گذشته که برای ما افتخار است فقط نگاه نکنید من طراح F14 نیستم ولی می دانم که این هواپیما مشکل شدیدی داره یک طوری حرف نزن که انگار F5 کابوس هست بلکه این کابوس هست که ما جان خلبان خود رو با این هواپیما به خطر بیاندازیم که هر چند وقت خبر سقوط این هواپیمای فرسوده شنیده می شود در ضمن در نیروی هوایی آمریکا قطعات اصلی بر روی هواپیما سوار می شه و هر چندسال یک بار جای خود رو به یک هواپیمای جوان می ده و اون هواپیما احتمالا به عنوان هدف استفاده میشه فراموش نکن f14 های ما یک بار جنگیدند آن هم ۸ سال ما باید جایگزین مناسب این هواپیمای خیلی خوب را پیدا کنیم ما به تعدادی هواپیمای نو نیاز داریم در ضمن احترام همه ی بچه ها رو رعایت کن در پایان از تمام دوستان عذر می خواهم و بدان نظر شما برای من خیلی مهم اما دوست خوبم واقع بین باش

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
دوستان چقدر بحث میکنید! تنها راه حل پی بردن به توان صنعتی ایران در اورهال تامکتها زمان است. یک سال از اوراق کردن تامکتهای آمریکایی و انهدام قطعات آنها میگذرد. همان موقع گفتم که اگر ما سه سال صبر کنیم و بعد از این مدت نیروی هوایی تامکت عملیاتی داشته باشد یعنی واقعا قطعات آنرا در داخل و بصورت بومی تولید میکنیم. دو سه سال دیگه صبر کنید جواب خود را خواهید گرفت. اگر تحمل صبر و حوصله هم ندارید یا باید از مسئولین ارتش باشید که بدونید چه خبره یا هم همون صبر را پیشه کنید. اطلاعاتی به بیرون درز نمیکند که ما دربارش بحث کنیم و رو هوا هم نمیشه بحث کرد.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
آقای amin_sahande ،
اولاً : قصد من توهین نبود.اگه از لحن من ناراحت شدی ببخشید.
دوماً: منظور من از اف-5 داگ فایت با این غول مانور پزیری کوچک بود.
سوم: من میگ بیا تو پی ام حرفی داری بزن.حالا خود دانی.یا شما اشتباه میگی یا من. خوبیش اینه اون یکی توجیح میشه.به عبارتی چیزی یاد میگیره.
دوست من دید شما نسبت به هواپیما مثال یکی از بچّه های غیرتمند این سایت است.فکر میکنید وقتی یک هواپیما ساخته شد محکوم است همین که است بماند.اگه از یک هواپیما خوشتون نیاد اف-18 رو قابل ارتقاع میدونید و اف-14 دی رو مال سال 1970 .
بعدش میگید به تاریخ ساختش نگاه کن.به عبارتی دیدی مردمی دارید.
دوست من یادمه یکی به من میگفت.تو فیلم جان سخت 4 یک واپیما بود(اف-35) که عمود پرواز میشه.نمیشه اف-4 یا اف-14 یا ...... همه رو اینجوری کنیم.هم حال میده هم خفن تره و.... .
شما میگی من بهش چی بگم؟
یعنی خداییش من ونده بودم چی بگم.
یک چیز رو فونت بزرگ مینویسم.
این مسولین نظامی ما همون بچّه های فوق فوق فوق فوق زرنگ و تیز هوش جنگ هستن که زرنگی شون رو تو جنگ محک زدن(قبول شدن) و جوون تر ها هم مثل اونا ایرانی.پس مطمئن باشید میدونن چی کار دارن میکنن
دوست من بیا تو پی ام صحبت کنیم.
Mr.Fox

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
دوستان عزیز از جمله شما Mr_Fox عزیز من نگفتم f14 قابل ارتقا نیست چرا که مدل ارتقا یافته ی آن تا چند سال قبل در نیروی هوایی امریکا حضور داشت اما به قول یکی از دوستان هزینه نگهداری آن سنگین است در ضمن به نظر من f14 سال های جنگ کارایی خودش رو نشون داد و حتی گفته می شه به عنوان آواکس کوچک نیز از آن استفاده شد اما این هواپیما دارای سیستم پیچیده ای است که به آن کامپیوتر پرنده هم گفتند و همچنین گفتم این هواپیما ها از یک جنگ سنگین بیرون آمدنند و ممکن در جنگ بعدی دوام نیاورند من می گم ارتشی که زیر دریایی می سازه ناوچه می سازه بهتر روی یک جنگنده ملی فکر کنه حتی شده از روی f14 اما با فناوری روز ساخته بشه مثل صاعقه که خیلی جوان شده خودت بگو از وقتی صاعقه ساخته شده چند تا مدل عوض کرده آیا نمی توانیم با این رهگیر که هنوزم جزء خطرناکترین ها است مثل صاعقه رفتار کنیم در مورد ارتش هم بگوییم عملیات هایی همچون موج در نیروی دریایی h3 در نیروی هوایی و عملیاتهای غرور انگیز نیروی زمینی مثل یک مدال شجاعت بر روی سینه ی ارتش و سپاه و بسیج ایران هست و من در پایان میگم به نظر من f14 از f18 بهتره ولی هزینه ی آن زیاد ولی اگه بتوانیم مدل جدیدش رو تولید کنیم چند حسن دارد اولا تعدادشون کافی می شه دوما راحت ترارتقا پیدا می کنند سوما در صورت از دست دادن جایگزین آن می کنیم من می خوام همه ی اعضاء بتونن تو بحث باشن ما که دعوا نداریم چند دوستیم که داریم درباره ی نیروی هوایی خود بحث می کنیم اما به خاطر دوست داران f14 ایرانی آرزو می کنم ۵۰ سال دیگه هم این پرنده های پر افتخار ایران در آمادگی کامل و مدرن تر شدن هر ساله در نیروی هوایی قدرتمند ایران باقی بمونند ضمن اینکه مطمئن هستم عزیزان در نیروی هوایی و صنایع دفاع تلاش زیادی برای قدرت گرفتن نیروی هوایی می کنند مثل بمب قاصد جنگنده آذرخش و دیگر ساخته های این نیرو و صنایع دفاع ضمن اینکه نیروی هوایی ما قدرت موشکی بسیار زیادی داره باز اگه از دست من ناراحتی منو ببخش

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
با توجه به تجربه کار فنی که دارم فکر نکنم اورهال کامل هوپیمای پیچیده ای مثه تامکت در عرض 40 روز امکان داشته باشه. مسئله فقط تعویض قطعات نیس. در یک عملیات اورهال باید خیلی از قطعات عکس برداری اشعه ایکس یا دیگر آزمایشات مخرب و غیر مخرب بشوند. بسیاری از قطعات باید تعویض بشوند. بسیاری از قطعات کلا باید بازشده و پس از بررسی دوباره سرجاشون بسته بشوند. این ها یک پروسه زمان بری هستش. یه موتور جت که میخواد اورهال بشه خودش اندازه یه ماه وقت می بره چه برسه به خود هواپیما. به هرحال امیدوارم که از نظر فنی بتونیم به یه همیچین توانی برسیم یا اینکه رسیده باشیم. خداکنه....

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
اینکه در 40 روز یک اف14 را اورهال کنیم کار عجیبی نیست و با دستگاهها و نیروی انسانی کافی ممکن است. اما سوال این است که آیا نیروی هوایی توان اورهال چندین اف14 بصورت موازی را دارد؟ یعنی میتوان گفت از فلان اسکادران 6 فروند اف14 به تهران رفته و تا 40 روز بعد اورهال میشوند؟ اگر اینطور باشد واقعا عالی است.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

اینکه در 40 روز یک اف14 را اورهال کنیم کار عجیبی نیست و با دستگاهها و نیروی انسانی کافی ممکن است.

اما سوال این است که آیا نیروی هوایی توان اورهال چندین اف14 بصورت موازی را دارد؟

یعنی میتوان گفت از فلان اسکادران 6 فروند اف14 به تهران رفته و تا 40 روز بعد اورهال میشوند؟

اگر اینطور باشد واقعا عالی است.



تا اونجایی که من اطلاع دارم همینطوره

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
دوستان با توجه به تربیت و جذب نخبگان مخصوصا در دو سال اخیر که بودجه خوبی هم براشون در نظر گرفته شده و با توجه به ارتباط تنگاتنگ صنایع دفاع با چند دانشگاه صنعتی از جمله علم و صنعت-فردوسی-شیراز-اصفهان و غیره اینکار دو از انتظار نیست وقتی تعداد نفرات زیاد بشه در واقع همه کارها به صورت موازی پیش می ره پس نگید نمی شه یا اینکه خدا کنه که بشه. شک نکنید می شه. در ضمن در جواب دوست خوبم اقا سعید اینکه اگه می بینی گاهی فقط یکی یا دوتا تامکت در تهران اورهال می شه دلیلی نیست که بگیم بیش از اینها نمی شه نه نیازی نیست که هم هزینه به یکباره افزایش پیدا کنه و هم نیروی انسانی بیش از برنامه ریزی به کار گرفته بشه.منتظر باشید و نظاره گر زمان باشید در رزمایش اخیر و در اینده ای نزدیک شاهد چیزهایی خواهید بود که در خواب هم نمی دیدید.اون موقع همه رو براتون توضیح میدم و دلیل قانع کننده میارم در ضمن سعید جان درمورد سوخوها دلایلی دارم که اگه خواستی پی ام خصوصی بده تا بهت بگم

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
ما كه هيچ كدام از وضعيت اين گربه افسانه اي پير خبري دقيقي نداريم و انشاالله كه يه چندتايي شون سر پان.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
mph1 خوش به حالتون كه دبير دفاعي تون حداقل اين قدر اطلاعات داره كه بتونه از اين مقاله سر در بياره چند سال پيش من از دبير دفاعي مون پرسيدم جنگ نامتقارن چيه؟ بعد از كلي من من گفت جنگ نامتقارن جمگيه كه متقارن نباشه :!:

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

دمت گرم و خسته نباشي. :!:
وقتي به گذشته نگاه ميكنيم متوجه ميشويم كه اف-14 فقط به درد ايران خورده است و گويا اصلا براي ايران ساخته شده بود! :roll:


گویا نظر شما راجع به خریدهای قدیم عوض شده!!!
یادمه در یك تاپیك طوری از خرید اف 14 انتقاد كرده بودین كه آدم شك می كرد این هواپیما واقعا" در دوران جنگ ایران اون كارها رو كرده یا نه؟

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مطالب مشابه

    • توسط TANK
      تاريخچه هواپيما
      مدل Il-76 که ناتو آن را «کاندید» نامید یک هواپیمای باری است که برای جایگزینی با توربوپراپ های قدیمی تر An-12 تولید شد تا بتواند در پروازهای نظامی و غیر نظامی ایفای نقش کند. پس از طراحی هواپیما در اواخر دهه 1960 اولین ایلیوشین 76 در 25 مارس 1971 به پرواز درآمد. پس از انجام تست های موفق پروازی تولید رسمی Il-76 در سال 1975 آغاز شد و اولین هواپیما در همان سال به آئروفلوت تحویل شد. Il-76 دارای بال های بسیار بلند، چهار موتور، بالچه های سه شکافه لبه فرار، دم T شکل و درب بزرگ در عقب هواپیماست که انجام عملیات بارگیری را آسان می کند. همچنین یکی از معیارهای طراحی Il-76 این بود که نیازی به عملیات زمینی نداشته باشد تا بتواند در فرودگاه و حتی باندهای کوچک نیز کارایی داشته باشد. این نکته به ویژه در ماموریت های نظامی از اهمیت زیادی برخوردار است. انواع مختلفی از Il-76 ساخته شده است. بعضی از این مدلها عبارتند از: Il-76T با ظرفیت حمل سوخت بیشتر، Il-76TD با موتورهای D30KP2 و وزن برخاست بالاتر و وزن بار بیشتر و پرواز در ارتفاع بالاتر، Il-76MF نیز از کشیده شدن مدل پایه به دست آمده است که اولین پروازش را در 1 آگوست 1995 انجام داد. مشتری اصلی این مدل نیروی هوایی روسیه است. ایلیوشین همچنین استفاده از موتورهای غربی CFM56 را برای مدلهای قدرتمندتر در نظر گرفته است. از ایلوشین 76 برای ماموریت های مختلفی همچون آتش نشانی، کنترل و پیش اخطار هوابرد و سوخت رسان نیز استفاده می شود.

      مشخصات فني
      موتور:
      چهار موتور توربوفن آویاویگاتل(سولیف) D30KP
      چهار موتور توربوفن آویاویگاتل PS90AN برای Il-76MF

      بیشترین رانش موتور:
      117.7kN :D30KP معادل 26,455lb
      156.9kN :PS90AN معادل 35,275lb

      عملکرد:
      بیشترین سرعت کروز: 780km/h
      برد: 5,200km معادل 2,805nm با 40 تن بار

      اوزان:
      وزن خالی عملیاتی: 101,000kg معادل 222,665lb
      بیشترین وزن برخاستن: 200,000kg معادل 440,925lb

      ابعاد:
      طول: 53m معادل 174ft
      ارتفاع: 14.76m معادل 48ft
      دهانه بال: 50.50m معادل 165ft
      مساحت بال: 300m² معادل 3,229.2sq ft

      گنجایش:
      خدمه پرواز: شامل 5 نفر از جمله دو خلبان، مهندس پرواز، ناوبر و کاربر ارتباطات رادیویی.
      بار: قادر به حمل 44 تن بار.

      سفارش و تولید:
      بیش از 900 فروند Il-76 ساخته شده است.


      منبع:takeoff
    • توسط F14AA
      تیمسار سرتیپ دوم جلیل زندی، خلبان قهار شکاری تامکت و تکخال برتر نیروی هوایی ایران بود. او که در تمام دوران جنگ ایران و عراق به خدمت مشغول بود، دارای کارنامه درخشانی است و رکوردهایی که در شکار جنگنده های عراقی بر جای گذاشت عنوان بهترین تکخال تامکت جهان را برایش به ارمغان آورد.جلیل زندی در تاریخ ۱۲ اردیبهشت ماه سال ۱۳۳۰ در شهرستان گرمسار دیده به جهان گشود. پدرش عزت اله زندی تکنسین راه آهن و مادرش گوهرتاج فولادی خانه‌دار بود. جلیل به همراه خانواده اش تا پایان کلاس نهم دبیرستان (سال ۱۳۴۴) در گرمسار زندگی می‌کرد و به علت انتقالی پدرش به تهران (محله خانی آباد) آمد . او دوره دبیرستان را در تهران، دبیرستان وحید به پایان رساند و در سال ۱۳۴۷ دیپلم گرفت .در آن دوران او در آزمون ورودی دانشگاه پهلوی شیراز در رشته مهندسی کشاورزی پذیرفته شد، اما به علت زیادی مخارج از رفتن به شیراز بازماند. به دلیل آن که سن اعزام به سربازی در آن دوران بیست سالگی بود او باید دو سال صبر می‌کرد و چون بدون کارت پایان خدمت سربازی، اجازه استخدام در ادارات را نداشت به ارتش پیوست. او در اواخر سال ۱۳۴۸ به عنوان همافر به نیروی هوایی ارتش پیوست، اما پس از چند ماه در اوایل سال ۱۳۴۹ به علت علاقه‌ای که به خلبانی داشت به عنوان هنرآموز خلبانی به آمریکا اعزام شد و پس ازگذراندن یک دوره ۱۴ ماهه در آمریکا به عنوان خلبان به ایران بازگشت.
       



      در بازگشت زیر نظر شهرام رستمی که به تازگی به عنوان معلم پرواز معرفی شده بود به فراگیری پرواز با هواپیمای F4 -E گمارده شد. او مطابق معمول دوره‌ها را به خوبی گذراند. این موضوع باعث دوستی زندی با ایشان شد که همواره تحت الشعاع احترام متقابل استاد-شاگردی بود.وی درتاریخ بیست و ششم آبان ماه ۱۳۵۷ دوره خلبانی اف-۱۴ای را گذرانده و از آن پس در پایگاه هشتم شکاری اصفهان به خدمت ادامه داد. زندی که پیش از پیروزی انقلاب از خلبانان با تجربه تامکت بود، پس از انقلاب نیز سابقه درخشانی با F-14 از خود به جای گذاشت.در نخستین روز جنگ هنگامی که هواپیماهای عراقی فرودگاه مهراباد را بمباران کردند او برای دیدن بستگانش در تهران به سر می‌برد که با شنیدن خبر بمباران فورا به اصفهان بازگشت. پس از آغاز جنگ نیز در خدمت نیروی هوایی ایران باقی ماند و در کنار دوستان و همرزمانش به دفاع از مرزهای کشور پرداخت. سروان زندی در عملیات معروف به 140 فروندی در روز اول مهرماه 1359 در پرواز پوشش هوایی شرکت فعال داشت.
       



      زندی گرچه ابتدا با فانتوم پرواز می کرد، اما شهرتش بیشتر به‌عنوان خلبان جنگنده F-14 است. وی دارای دست کم 9 پیروزی هوایی تایید شده و 2 پیروزی احتمالی است. این لیست بلندبالا شامل ۴ فروند میگ 23، ۲ فروند سوخو 22، ۲ فروند میگ 21 و ۳ فروند میراژ اف1 می‌باشد.از این رو او به عنوان موفقترین خلبان شکاری ایرانی و موفقترین خلبان اف-۱۴ شناخته می‌شود.زندی چندین سال در پایگاه هشتم شکاری اصفهان خدمت می کرد که یکی از پایگاههای اصلی تامکتهای ایرانی به شمار می رفت و نقشی بسزا در تامین امنیت آسمان کشور و مقابله با تجاوزات هواپیماهای عراقی ایفا می کرد. بهمن ماه 1366یکی از ماههای پربار برای گردان 81 شکاری بود. خلبانان این گردان 5 پیروزی تثبیت شده و دو پیروزی احتمالی، ضد جنگنده های F1EQ-5/6 به اضافه انهدام یک فروند بمب افکن B-6D را در کارنامه خود ثبت کردند. درباره دو پیروزی احتمالی گفتنی است این پیروزیها در نخستین نبرد هوایی که گردان 81 شکاری نخستین F-14 خود را از دست داد، حاصل شدند. در این نبرد سرگرد خلبان جلیل زندی نبرد بسیار سنگینی با 8 جنگنده میراژ عراقی آغاز و دو تیر موشک سایدوایندر به سمت آنها شلیک کرد.
       



      با توجه به حجم فوق العاده درگیری، خلبانان تامکت فرصت ردیابی موشکهای خود را پیدا نکردند. متأسفانه در این درگیری نابرابر تامکت سرگرد زندی هدف چندین تیر موشک R550 و یک تیر موشک سوپر 530D قرار گرفت، اما خلبان زبردست ما لاشه عقاب را از دست کفتارها بیرون کشید و با یک موتور صدمه دیده راه بازگشت را پیش گرفت. ولی تنها موتور باقیمانده دیگر یارای همراهی هواپیما را نداشت و با کمال تأسف، خلبانان ما مجبور شدند خروج اضطراری کرده و تامکت را به آغوش آبهای نیلگون خلیج همیشه فارس بسپارند.این آخرین مأموریت جنگی سرگرد خلبان زندی بود که تا آن تاریخ با 9 پیروزی تثبیت شده و 2پیروزی احتمالی، لقب پرافتخارترین خلبان F-14 را به خود اختصاص داده بود. زندی در اواخر دوران خدمت به درجهٔ سرتیپ دومی ارتقای درجه یافت و در سال 1370 بازنشسته شد.امیر سرتیپ خلبان فضل الله جاوید نیا در کتاب "نبرد در آسمان" از زندی به نیکی یاد کرده و در مورد همرزمش چنین گفته است: "از مرحوم زندی می توان به عنوان یکی از برترین خلبانان اف 14 نام برد. ایشان در همه موارد نمونه بود. خط، سخنرانی، آواز و در مرحله آخر در پرواز با هواپیمای اف 14 جزو بهترین خلبانان بود. مرحوم زندی تا پایان جنگ پروازهای زیادی انجام داد و بعد از جنگ هم به عنوان مدیر طرح و برنامه منصوب شد. سپس معاون برنامه نیروی هوایی شد و تا زمان بازنشستگی هم در همین پست باقی ماند... مرحوم زندی از دوستان شجاع و باسواد من بود. خاطراتی را که با ایشان داشتم، هرگز فراموش نمی کنم."
       



      سرانجام عقاب تیزپرواز آسمان ایران، موفقترین خلبان شکاری ایرانی و تکخال تامکت جهان پروازی ابدی را آغاز کرد. تیمسار جلیل زندی در 12 فروردین ماه سال ۱۳۸۰ در جریان یک سانحه رانندگی در جاده هراز و در منطقه رودهن یا یک دستگاه کامیون تصادف کرد و به همراه همسرش زهرا محب شاهدین جان باخت. از وی 3 فرزند پسر به یادگار مانده است. بی گمان زندی یکی از خلبانان شاخص ایران و آسیاست که با توجه به بازنشستگی تامکت در آمریکا، نزدیک شدن به رکورد او به عنوان برترین تکخال تامکت دست نیافتنی به نظر می رسد.

       



       
      *****************************************

       
      منبع
    • توسط Arash
      من چند وقت پیش یه فیلم دیدم که در اون با جناب سپهبد برزین مصاحبه شده بود در مورد زمانی که قرار بود بین اف 14 و اف 15 یک هواپیما انتخاب بشه

      که صحبت ها ایشون من رو به فکر فرو برد
      که ما با خرید 70 فروند اف 14 و عدم تحویل موشک های سایدواندر و اسپاروی قابل نصب بر روی این هواپیما . مشکل استفاده از موشک فونیکس در سال های 65 و 66 و مشکل ذاتی موتور این پرنده افسانه ای در کنار نکات مثبت اون مثل رادارش که خود مینی آواکس بود و برای پوشش کشور ما که مناطق کوهستانی زیای داره بهترین انتخاب ممکن است .

      در مقابل 280 اف 15 به هزینه نگهداری پایین تر و مچ بودن موشک های مورد استفاده فانتوم ها و تایگر ها بر روی این پرنده ، عدم نیاز به به خرید تجهیزات اضافی ( البته اگه شاهکار هایی که خلبان ها عربستانی با این هواپیما انجام میدن رو در نظر نگیریم )

      که البته این مقایسه رو ما با وجود پیروزی انقلاب و اتفاقات بعد از آن باید بررسی کنیم ( چون اگر تمام موشک های مورد نیاز اف 14 تحویل میشد و مشکل موتور هم با تعویض اون حل میشد به نظر من اف 14 حتی با تعداد کمتر نسبت به اف 15 انتخاب خیلی بهتری برای ما بود ) که اگر با تمام شرایط انقلاب و جنگ اگر اف 14 خریده بودیم برای ما بهتر بود یا اگر اف 15 خریده بودیم .
      ممنون میشم نظر شما رو هم بدونم
       
      دانلود فیلم
    • توسط HIT-LER
      همه چیز درباره بشقاب پرنده ها هر اطلاعات شواهد فیلم عکس معرفی کتاب و.....
      در ..


      برای نمونه چند عکس در اختیارتون میذارم :


      ناشناخته های فرازمینی
      ناشناخته های فرازمینی

      http://img30.picoodle.com/img/img30/4/3/16/f_Disc039m_2d3060b.jpg
      http://img02.picoodle.com/img/img02/4/3/16/f_ufodomirm_d752a27.gif
      http://www.bia2upload.com/files/9ckj9chpfg191e6qel3o.gif



      عکسها را به سایت imagecave.com آپلود کنید.
      از ارسال یک پست در چند تاپیک هم خودداری کنید.
      SAEID
  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.