Davood

قدرت تعیین کننده نیروی هوایی

امتیاز دادن به این موضوع:

Recommended Posts

[align=center]تصویر[/align]

نتیجه نبرد

نبرد خليج فارس را مى توان نقطه عطف نبردهاى هوايى دانست.
درسهاى اين جنگ محدود به مسائل رزمى نيز نيست. درعرصه بين الملل اين جنگ هشدارى بود براى كشورهاى مستقل در دنياى تك قطبى. بنابراين بررسى اين جنگ را از دو زاويه نظامى و سياسى بررسى مى كنيم:

۱- زاويه سياسى

الف: اتحاد شوروى در ۱۹۹۰ در آستانه فروپاشى قرارگرفته بود و هيچكس تعريفى از دنياى پس از شوروى نداشت. شكست صدام حسين به دنيا نشان داد كه از اين پس ممكن است جهان شاهد جنگهاى يك طرفه و نابرابر باشد. حال آنكه قبل از اين يكى از دو ابرقدرت بزرگ جهان به كمك كشور قربانى مى شتافتند.

ب: آمريكا در جنگ ۱۹۹۱ با ازبين بردن ارتش غول آساى صدام و تبليغ اين پيروزى به دنيا ديكته كرد كه اگر بخواهد قادر است با بسيج عمومى انبوهى از كشورها هر قدرت منطقه اى را درهم بكوبد و اين بخش نظامى نظم نوين جهانى بود.

ج: ازنظر روحى و سياسى پيروزى سريع آمريكا در جنگ كويت و عراق سبب شد تا كابوس ويتنام در شنزارهاى منطقه دفن شود و مردم آمريكا خيال كنند كه از اين پس دولت آنها در هر نبردى به پيروزى سهل و آسان دست مى يابد.

د: آمريكا با درهم كوبيدن رژيم بعث عراق به كشورهاى منطقه و جهان هشدار داد كه نظم سنتى منطقه اصلاً نبايد تغييركند و هركس به دنبال تغيير اين شرايط برود بايد آماده براى جنگ شود.

۲- آثار نظامى

الف: درس اول جنگ عراق، قدرت روزافزون اطلاعات در جنگهاى جديد است. آمريكا با استفاده از بمب افكنهاى ديد در شب، ماهواره ها، جاسوسان خود و حتى موشكهاى هوشمند هر حركت ارتش عراق را تحت كنترل داشت و فضاى واقعى از جنگ را دراختيارداشت. بالعكس بغداد به دليل بى اطلاعى از فضاى ميدان نبرد در «فقر مطلق اطلاعات» بود.

ب: قدرت تكنولوژى جديد جنگى دراين نبرد خود را نشان داد و معلوم شد كه طى سالهاى ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۰ جمهورى خواهان آمريكا با صرف سالانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ ميليارددلار بودجه دفاعى بيكار نبوده اند و چه سلاحهاى گران و مخربى را ساخته اند. اين نبرد از نظر نابرابرى تلفات حيرت آور است، ۱۴۹ كشته و ۵۱۳ زخمى متفقين در برابر ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار كشته و زخمى عراق.

ج: جنگ خليج فارس نشان داد كه ديگر دوران ارتشهاى عظيم به سرآمده و در يك «نبرد نوين» آنچه اهميت دارد قدرت آتش، سرعت جابه جايى، هوش نيروها و ابتكار فرماندهان است. صدها هزار سرباز عراقى به محض حمله متفقين از لشكرهاى متلاشى شده خود فراركرده و تا هفته ها در بيابانهاى منطقه بى آب و غذا متوارى شدند.
نبود انگيزه و مرعوب شدن آنها سبب شد تا آنها تن به خجالت آورترين شكست تاريخ بدهند. حال آنكه صدام خيال مى كرد درجنوب دجله و فرات ۴۲ لشكر را (حداقل برروى كاغذ) دراختيار دارد.

د - تغيير قوانين لجستيک

اگرچه سيستم به كارگيرى جنگ برق آسا را براى از كار انداختن دشمن آلمانها در جنگ دوم جهانى ابداع كردند و اسرائيلى ها درجنگهاى ۱۹۵۶ و ۱۹۶۷ به كار گرفتند اما آنچه در جنگ صحرا (يا توفان صحرا) رخ داد چيز ديگرى بود. ۲ سپاه عظيم در يك شنزار گرم و بى آب و علف ظرف ۷۲ ساعت ۳۰۰ كيلومتر در عمق خاك دشمن پيشروى كرده و منطقه اى به وسعت ۳ برابر خاك كويت (حدود ۶۰ هزار كيلومترمربع) را به تصرف درآوردند در حالى كه تنها يك جاده در منطقه براى استفاده كاميونها وجود داشت.
برروى اين جاده ۴۵۰۰ كاميون متفقين به طور دائم در رفت وآمد بود و علاوه بر اين هواپيماهاى ترابرى سى - ۵ و سى - ۱۳۰ هزاران تن ملزومات را در بسته هاى عظيم بادى با چتر نجات بر سر راه نيروهاى در حال حركت مى ريختند.

هـ - تغيير نقش نيروى هوايى

از زمانى كه در جنگ هاى نيمه اول قرن بيستم نيروى هوايى به عنوان عامل مهم در نبردها مطرح شد تا سال ۱۹۹۱ اعتقاد اكثر فرماندهان عالى ستادها و به ويژه فرماندهان زمينى اين بود كه هواپيما هرگز نمى تواند توان رزمى يك واحد بزرگ زمينى را از بين ببرد ناتوانى آلمان در جلوگيرى از پيشروى ارتش گروههاى بزرگ روس در جنگ دوم جهانى، ناتوانى ۵ هزار هواپيماى آمريكا در جنگ ويتنام در جلوگيرى از پيشروى ويتنام جنوبى و ناتوانى نيروى هوايى تقويت شده عراق در جلوگيرى از پيشروى نيروهاى ايرانى در فاو همگى مؤيد اين مسأله بودند. اما در جنگ خليج فارس مشخص شد حتى ارتشى به استعداد ۴۲ لشكر را مى توان تنها با نيروى هوايى از كار انداخت.
در حقيقت نيروى زمينى عراق در ۲۴ فوريه (قبل از آغاز حمله زمينى) جنازه اى بيش نبود و حمله زمينى متفقين«تنها يك نمايش بزرگ بود» ارتشى كه يك سوم آن از بين رفته، سربازان آن از خانه و كاشانه خود هيچ خبرى ندارند، فرماندهان نمى دانند با چه كسى و در كجا بايد بجنگند، گرسنگى و كمبود مهمات كل واحدها را رنج مى دهد و روزانه ۱۸۰۰ سورتى پرواز عليه آن انجام مى شود چگونه مى تواند در برابر ارتش زمينى تازه نفس ۱۶ مليتى متفقين دوام آورد.

آيا ارتش عراق محكوم به شكست بود؟

صدام حسين احمق ترين سردار تاريخ بوده و هست اشتباه احمقانه زندگى او در ۳۱ شهريور ۱۳۵۹ رخ داد و اشتباه احمقانه تر او به مرداد ۱۳۶۹ (حمله به كويت) بازمى گردد، آخرين اشتباه احمقانه او در جنگ دوم خليج فارس در فروردين ۱۳۸۲ بازمى گردد كه سبب خاتمه زندگى سياسى او شد.
اما احمقانه ترين اشتباه از او از دست دادن ۳۹ روز حياتى در جنگ خليج فارس بود. او كاملاً فاقد تدبير يك فرمانده بود. اگر آنقدر جسور بود كه مى توانست به كويت در ۱۹۹۰ حمله ببرد بايد جسارت مى كرد و پس از آغاز حمله هوايى متفقين در ۱۷ ژانويه ۱۹۹۱ به نيروهاى غيرآماده متفقين در شمال عربستان حمله مى برد. شكى نبود كه واحدهاى زرهى او خيلى سريع موفق به عقب راندن متفقين مى شد.
برترى ۲ بر يك او در بخش زرهى در كنار برخوردارى از آتش توپخانه پيروزى او را تضمين مى كرد. سرفرمانده ارتش آمريكا در جنگ خليج فارس نورمن شوارتسكف اذعان مى كند كه كابوس ما حمله پيش دستانه صدام بود. او مى گويد: صدام با دست هاى خودش هزاران تانك و زره پوش را در صحرا (به دليل اتخاذ موضع دفاعى) دفن كرد.
تك محدود عراق در حمله به شهر خفجى در شمال عربستان در ۳۰ ژانويه آسيب پذيرى خطوط دفاعى متفقين را نشان داد. در اين عمليات محدود ۱۲ تفنگدار آمريكايى و ۱۸ سرباز سعودى كشته شدند و اگر ۳۰ سرباز عراقى از بين رفتند اما مى توان تصور كرد حركت ۲۰ لشكر زرهى (قبل از آنكه تحت تأثير بمباران ضعيف شوند) مى توانست چه حجم تلفاتى بر آمريكاييها وارد كند و دست كم بزرگترين شكست نظامى تاريخ را نصيب عراقيها نكند.

جنگ عراق و آمریکا

حوادث پس از 11 سپتامبر 2001 آمریکا را بر آن داشت تا از فرصت ها نهایت استفاده را کرده و بالعکس تهدیدهای احتمالی آینده را از هم اکنون خنثی کند.از جمله این تهدیدهای احتمالی خطر قرار گرفتن دولت های قدرتمند مخالف آمریکا در خاورمیانه بوده و هست.آنچه که آمریکا را می تواند به سادگی از پا بیندازد مساله انرژی است.نیاز این کشور در سال 2004 روزانه 20 میلیون بشکه نفت است که دو سوم این رقم از خارج تامین می شود و 70 در صد این ماد پر ارزش متعلق به خاورمیانه بوده و تنها 7 کشور عربستان ایران عراق کویت امارات متحده قطر بحرین از نیمه قرن 21 به بعد نفت دارند.بنابراین این گلوگاه استراتژیک اگر در این سال ها خلا قدرت به دست آمریکا بیافتد خیال آمریکا برای کل قرن 21 راحت است و بالعکس می تواند رقبای احتمالی خود نظر اروپاغربی و چین را از این ناحیه تحت فشار بگذارد.

بهانه سلاح های کشتار جمعی

آمریکا اواخر دهه 90 به بهانه وجود سلاح های کشتار جمعی صدام را شروع به تهدید کرد و این تهدید در زمستان 1381(ژانویه 2003)به اوج خود رسید در این زمان آمریکا با 250 هزار سرباز 1000 تانک و حدود 900 هواپیما آماده هجوم به عراق بود.این در حالی بود که نیروهای عراقی در این زمان کمتر از 350 هزار سرباز 300 هواپیما 1000 دستگاه توپ و 2500 دستگاه تانک تخمین زده می شدند که به دلیل گرفتاری اقتصادی عراق ناشی از 12 سال تحریم اصلا اوضاع مناسبی نداشتند.آمریکا تنها بر روی 6 لشگر ریاست جمهوری در اطراف بغداد بودند حساب باز کرده بود.

آغاز حمله

29 اسفند 1381(20 مارس 2003)آمریکا حمله را با بمباران سنگین بغداد برای کشتن مقامات مهم نظامی و امنیتی عراق آماده کرد.بمب های ده تنی و موشک های کروز در مقیاس گسترده علیه بغداد به کار گرفته شد و همزمان 19 شهر دیگر بغداد زیر آتش هوایی و دریایی قرار گرفت.بمب افکن های نامریی b-1 f-117 مراکز اصلی عراق را پیابی مورد حمله قرار دادند و نیروی های انگلیسی به فاو و نیروهای آمریکایی به ام القصر در جنوب بغداد حمله کردند اما علیرقم آنکه از نظر عملیات ساده فرض شد تیراندازان عراقی به خوبی از پس مهاجمان بر آمدند.با سقوط یک هواپیمای آمریکایی در اول فروردین سقوط یک هلیکوپتر با 16 سرنشین آمریکایی ها اولین تلفات را تحمل کردند اما 4 لشکر آمریکا به سرعت بیابان های عراق گذشته و به جنوب ناصریه شهر استراتژیک مجاور رود فرات رسیدند از طرف دیگر بصره علیرقم بمباران های شدید توسط بمب افکن های استراتژیک b-52 و دهها هواپیما انگلیسی تسلیم شد و لشگرهای انگلیسی ناگزیر دست به محاصره شهر زدند.تا این زمان 2000 سورتی پرواز و 100 موشک کروز علیه عراقی ها به کار گرفته شده بودند.در جنوب ناصریه و بصره آمریکا و انگلیس برای اولین بار با دفاع سنگین عراقی ها بویژه لشکر 51 عراق مواجه شدند این در حالی بود که نبرد در 150 کیلومتری عمق خاک عراق صورت می گرفت روز چهارم نبرد پس از آنکه مجددا تک تیراندازان عراقی چند سرباز متفقین را از پای در آوردند و در جنوب ناصریه حملات متعدد آمریکا بی فایده نشان داد ژنرال ریچارد مایز رییس ستاد مشترک آمریکا و طراح اصلی حمله اذعان کرد که دفاع عراق محکم تر از پیش بینی های اولیه بود بنابراین جنگ ساده نخواهد بود.آمریکایی ها در یافتند که استراتژی عراق در این جنگ دفاع شهرها و حومه آن ها است و هر چندی یک پاتک نیز علیه مهاجمان به اجرا در می آوردند.

با سپاس از محمد حسین جهان پناه

مجله پرواز

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
صدام خیلی احمق تر از این حرف ها بود و گرنه وفادارترین سربازانش (گارد ریاست جمهوری) به او خیانت نمی کردند. عراق عملا قبل از شروع جنگ خود را باخته و مرعوب اسم نیروهای مهاجم شده بود نیروی هوایی و بخصوص پدافند هوایی این کشور بعلت عدم آمادگی مناسب و البته تاکتیک موثر آمریکا از کار افتاد و همین مساله سند مرگ ارتش عراق و صدام را امضاء کرد. صدام بجای اینکه از نقاط قوتش ( تعداد زیاد لشگرهای زرهی و پیاده ) استفاده کند به تاکتیک دفاع شهری !!! پرداخت. صدام اگر بجای اینکه در آن روزهای حیاتی و سرنوشت ساز دست به دامان این و آن شود به نیروهای مهاجم حمله می کرد و تلفات سنگین انسانی به آنها وارد می کرد شاید الان وضعیت یک چیز دیگر بود. icon_biggrin

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
صدام يك اشتباه بزرگ انجام داد و اون اشتباه اين بود كه روي سربازان خودش هيچ حسابي باز نكرد و فقط اميدش گارد رياست جمهوري بود و ديديم هنگامي كه گارد رياست جمهوري حتي 24 ساعت نتوانست مقاومت كند و متلاشي شد تك تيراندازان موجود در جنوب عراق كه از سربازان عادي بودند چندين روز مقاومت كردند و نوبه‌ي خودشون تلفاتي رو به نيروهاي متخاصم وارد كردند .

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
Ahmad6644 دوست عزيز من گارد رياست جمهوري عراق در حال رقم زدن يك شگفتي تاريخي بود :| گارد صدام 3:30 كلاسبز هاي امريكا را در فرودگاه بغداد قتل و عام كرد ولي همه ما بخوبي مي دانيم وقتي امريكايي ها كم مي اورند تنها دست اندازشان چيست!!! وقتي امريكايي ها كاملا نيروها شان در فرود گاه بغداد زمين گير و نابود شدند هواپيما هاي اف-18 خود را فرستادند و با بمبهاي ارانيومي فرودگاه را بمباران كردند و برخي بمب هاي ديگر كه هنوز نفهميده ايم چه بوده اند icon_biggrin اين جا بود كه يك تيپ زبده و ورزيدهء گارد رياست جمهوري تبديل به مشتي خاكستر شدند :!: بنظر شما وقتي صدام ضعيف النفس در اينچنين منجلابي گرفتار شود چه مي كند؟

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
کاملا درسته.یکی از زبده ترین نیروهای ویژه هوابرد در جهان نیرو مخصوصهای عراقی بودند :| با این که از هر چی عراقیه نفرت دارم ولی اینو بگم که کاری که گارد ریاست جمهوری عراق و محافظان صدام کردند آبروریزی ارتش عراق را میپوشونه و قابل تحسین است icon_biggrin

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
arash_slayer اول از همه خوش‌آمد گويي من رو پذيرا باش درسته ، من به هيچ عنوان توان گارد رياست جمهوري عراق رو دست كم نمي‌گيرم فقطه يك مسئله اينجا هست اينكه صدام به غير از نيروهاي گارد رياست جمهوري خودش به هيچ سرباز ديگه‌اي بها نمي‌داد و امريكا هم فقط براي مقابله با گارد رياست جمهوري عراق برنامه‌ريزي كرد و ديديم كه در كمترين زمان ممكن تونست اين نيرو رو از بين ببره اما در مقابل سربازان معمولي كه در بصره و ساير شهرهاي عراق موضع گرفته بودند تا چند هفته نتونست كار درست و حسابي‌اي پيش ببره ، اگه صدام به اين نيروها بها مي‌داد به نظر من سرنوشت جنگ به كلي تغيير مي‌كرد و آمريكا به اين سادگي نمي‌تونست عراق رو اشغال كنه ، بلكه با طولاني شدن جنگ و فشار افكار عمومي آمريكا ، اين كشور مجبور به عقب نشيني مفتضحانه‌اي از عراق مي‌شد .

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
احمد جان از اين لطف شما بسيار سپاس گذارم..
و اما دوست من احمد اينكه صدام به نيروهاي ساده ارتش بها نمي داد بدليل نبود سرمايه مادي در نزد وي و سرمايه معنوي در نزد اين نيروها بود و اگر مي بينيم صدام تا اين حد به نيروهاي گارد خود دل بسته بود بدليل كم خردي وي بود.

آمريكا ، اين كشور مجبور به عقب نشيني مفتضحانه‌اي از عراق مي‌شد .

و در اين رابطه بايد بگويم كه امريكا در حال حاضر نيز مجبور به عقب نشيني مفتضحانه است

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
اره عقب نشینی مفتضحانه........... عزیز من امریکا به اندازه صد سالش الان نفت مفت دزدیه و انتقال داده به مخازن زیر زمینیش. چیزی حدود 100 برابر هزینه جنگش رو در اورده.......

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

اره عقب نشینی مفتضحانه...........
عزیز من امریکا به اندازه صد سالش الان نفت مفت دزدیه و انتقال داده به مخازن زیر زمینیش.
چیزی حدود 100 برابر هزینه جنگش رو در اورده.......



موافقم

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
اینکه باور کنیم جنگ عراق فقط برای نفت بوده است نادانی محض است. کمی به شرایط خاورمیانه و جهان نگاه کنید متوجه دلایل اصلی جنگ میشوید. هزینه جنگ عراق از ویتنام هم بیشتر شده است اما هر سال در ظاهر 100 200 میلیارد دلار و در کل تا 500 میلیارد دلار صرف این جنگ میشود. چرا؟

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.