RezaKiani

تاپیک جامع موشک ضدتشعشع AGM-45 شرایک (shrike)

Recommended Posts


تاریخچه
"وایلدویزل" یا "راسوی وحشی" گونه ای از هواپیماهای ضربتی بود که در زمان جنگ ویتنام توسعه یافت. با توسعه موشکهای "سام" توسط شوروی سابق و استفاده گسترده ویتنام شمالی از این موشکها، لازم بود که قبل از تهاجم به اهداف زمینی یک یا چند هواپیما وارد حریم هوایی هدف شده و موشکهای سام اطراف هدف را از دور خارج کنند. این گونه بود که دیگر هواپیماهای ضربتی می توانستند با خیال راحت به اداف خود نزدیک شده و آنها را درهم بکوبند. این وظیفه ابتدا برعهده جنگنده های "اف105" گذاشته شد و درحقیقت این جنگنده اولین وایلدویزل به شمارمی آید. پس از اینکه جنگنده-بمب افکن "فانتوم" توانایی های رزمی خود را درجنگ ویتنام به اثبات رساند این وظیفه برعهده فانتوم ها گذاشته شد. وایلدویزل ها برای انجام ماموریت خود به گونه ای از موشکها متکی بودند که بتوانند امواج رادارهای زمینی دشمن را دریافت کرده و موشک را به سمت آنتن رادار دشمن هدایت کنند. امروزه این موشکها را "موشک ضدتشعشع" می نامیم و موشک "شرایک" اولین نوع از این موشکها است.

موشک ضدتشعشع شرایک اولین بار در سال 1963 و با استفاده از بدنه موشکهای اسپارو ساخته شد. این موشک برای اولین بار در جنگ ویتنام و به وسیله نیروی دریایی ایالات متحده بکارگرفته شد. در سال 1965 شرایک بر روی هواپیماهای "اسکای هاوک" نیروی دریایی نصب شد و پس از آن نیروی هوایی تصمیم گرفت تا آن را بر روی اف105 وایلدویزل و فانتوم نصب کند.

گرچه برد موشک به صورت اسمی از برد موشکهای "سام 2" ویتنامی ها کمتر بود اما استفاده از شرایک مزیتهای بسیار بیشتری بر استفاده از راکت و بمبهای پرتاب شده از هواپیماهای "سوپرسابر" داشت. شرایک عموما در فاصله 25 کیلومتر دشمن و در زاویه 30 درجه بالای افق پرتاب می شود و در حدود 50 ثانیه طول می کشد تا به هدف اصابت کند. موشک ضدتشعشع "استاندارد" نسبت به شرایک مزیتهای زیادی داشت. این موشک سرعت بیشتر و برد بیشتری داشت و می توان آن را کاملا بر فراز هدف رها کرد. با این وجود، موشک استاندارد نتوانست شرایک را از میدان بدرکند چرا که قیمت هر فروند موشک استاندارد 200000 دلار و قیمت هر فروند شرایک تنها 7000 دلار بود. اف 105 ها ترکیبی از هر دو موشک را حمل می کردند. درصد موفقیت شرایک در جنگ ویتنام در حدود 25 درصد بود.

در جنگ 1973 اعراب-اسرائیل این موشک یکی از موشکهایی بود که توسط آمریکا برای اسرائیل فرستاده شد. نیروی هوایی اسرائیل بهدلیل استفاده گسترده مصر از موشکهای سام در مرحله اول جنگ و در اطراف کانال سوئز تلفات سختی را متحمل شد و موشکی مانند شرایک یکی از نیازهای اساسی این نیرو در جنگ بود. اینگونه بود که نیروی هوایی اسرائیل پس از آمریکا به بزرگترین کاربرد شرایک تبدیل شد.

اگرچه به صورت رسمی این موشک به خدمت نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا درنیامد اما در طی جنگ فالکلند تعدادی از آنها به بریتانیا تحویل داده شد. این موشکها بر روی بمب افکنهای استراتژیک "ولکان" بسته شدند تا در طی عملیات بمباران فرودگاه جزیره استنلی از آنها استفاده شود. هدف اصلی یک ایستگاه رادار 3 بعدی "آ ان/ تی پی اس 43" ساخت شرکت وستینگهاوس بود که توسط نیروی هوایی آرژانتین برای مراقبت از فضای منطقه بکارمی رفت. آرژانتینی ها از تحویل شرایک به بریتانیا آگاه شده بودند و هنگام حمله ولکانها به سادگی رادار را خاموش کردند. این رادار تا انتهای درگیریها سالم باقی ماند. به هرحال شرایک ها توانستند 2 رادار کنترل آتش دیگر را هدف قراردهند. این تجربه باعث شد تا نسل بعدی موشکهای ضدتشعشع به گونه ای ساخته شوند که بتوانند محل رادار را به یاد داشته باشند. آمریکا موشکهای شرایک موجود در زرادخانه خود را در سال 1992 از رده خارج کرده است.

اسرائیل نمونه زمین به هوای این موشک را بر روی بدنه تانکهای شرمن نصر کرده است و آن را با نام "کیلشون" می شناسد. نیروی هوایی اسرائیل نیز مانند آمریکا موشکهای شرایک خود رااز رده خارج کرده است. امروزه موشکهای پیشرفته تر و باهوشتری مانند موشک "هارم" جای موشک شرایک را پر کرده اند.

آ جی ام 45 شرایک مشخصات
طول 3.05 متر
قطر 0.2 میلیمتر
وزن 177 کیلوگرم
کلاهک متعارف
عرض 0.91 متر
هدایت راداری، غیرفعال
هواپیماهای بکارگیرنده اسکای هاوک، اینترودر، اف 105

منبع مجله جنگ افزار
رضاکیان موحد


normal_A4_fires_shrike.jpg
هواپیمای "آ4اسکای هاوک" در حال شلیک موشک شرایک.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
دستت درد نکنه رضا جان

فقط سوال اونهم اینه که !

به این معنی میشه که ابتدا با رادار هدایت میشه بعد خودش هدف رو پیدا میکنه
یا اینکه خود موشک در کشف از امواج رادار دشمن بصورت غیرفعال استفاده میکنه !

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
همون جور که گفتم الان موشکهای پیشرفته تری جای شرایک رو گرفته اند. این موشک رو برای این انتخاب کردم که اولین نوع از موشکهای ضدتشعشع بوده. الان هم آمریکا و هم روسیه مدلهای پیشرفته تری از این موشکها رو ساخته اند. عراق رو که می دونم در جنگ با ایران از موشکهای ضدتشعشع روسی استفاده می کرده. احتمالا خود ما هم همین کار رو می کردیم.
سیستم کارش هم استفاده از یه گیرنده غیرفعال هست که امواج ارسالی توسط رادار دشمن رو پیداکرده و مستقیما موشک رو به سمت اون هدایت می کنه. از نظر اصول کاری خیلی ساده هست.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
جالب بود رضا کیانی گرامی.

با این موشک در شبیه ساز wings over vietnam کار کردم که دقت پائینی داشت و خیلی به زاویه و فاصله شلیک حساس بود و با شلیک از زوایا و ارتفاع و فاصله کم یا زیاد به خطا میرفت! فقط باید در فاصله نزدیک و زاویه کمی پائینتر از افق شلیک میکردی تا به هدف بخوره!

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
از سیستم عملکردشون با خبر بودم فقط گفتم شاید این یکی فرق داره یا جوره دیگه بوده مثلا بجای آنتن غیر فعال در موشک این آنتن روی هواپیما نصب بوده ! یا چیزه دیگه

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
حق با آقا سعید هست.
این موشک خیلی دقیق نبود و شلیک اون احتیاج به دقت خلبان داشت ولی در مدلهای بعدی سعی کردند که این مشکل رو حل کنند.
در جنگ فالکلند آرژانتینی ها برای اینکه از حمله موشکهای ضدتشعشع انگلیس در امان بمونند رادارهاشون رو به مجرد نزدیک شدن بمب افکنهای انگلیسی خاموش کردند ولی موشکهای امروزی پیشرفته تر شدند و محل اولیه منبع ارسال امواج را در حافظه خودشون نگه می دارند و حتی اگر رادار خاموش بشه با استفاده از همون مختصات ذخیره شده به منبع ارسال امواج(آنتن رادار) حمله می کنند.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
دستت درد نکنه رضا جان. مفیدو خوب بود

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
از لحاظ فناوری کارکرد ساده ای داره و واقعا جای این موشک به صورت بومی در ایران خالیه!! :mrgreen:

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
مبارك صاحبش نباشه ايشاالله!
جگرم سوخت!
ولي دستت درد نكنه جالب بود.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
حالا عزيز جان مشخصاتشو گفتي ولي نحوه پدافند در برابر اين موشكها چي ميتونه باشه.؟
فقط بايد رادار رو خاموش كردو منتظر نشست؟
اگر امكانش بود نحوه مقابله هم بنويس . دستت درد نكنه.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
هیچی یه رادار چند لایه یعنی وقتی اول هارم رو شلیک کردن رادار ها رو خاموش میکنیم تا به کارشون تموم بشه توی این مدت هواپیماهای سیاد که کارشون تموم شد بر میگردند نوبت حمله OCA یا کارپت بمبینگ میرسه احتمالا بلافاصله رادار دوم که نقطهمشخصی نداره روشن میشه کار بمب افکن هارو تموم میکنه ! قبل از اینکه جنگنده های عملیات سیاد برگردند اینجا توی راهشون یه پدافند خاموش بوده که متحرک هم هست و از نوع پسیو کارشون رو تموم میکنه !
البته راه زیاده !

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

باتشكر از اقا رضا كياني عزيز

مدل AGM-45.Shrike

normal_AGM-45_Shrike.jpg

----------------
مدل ارتقا يافته پس از رفع نقايص موشك قبلي


normal_AGM-78.jpg

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
البته AGM88 یا همون HARM دوباره مثل اولی شد شبیه شرایک :mrgreen:

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.