GOLDEN-CROWN

ارتش شاهنشاهی ایران.وابسطه یا در جهت خود کفایی؟

امتیاز دادن به این موضوع:

Recommended Posts

دوستان خوبم با سلام

متاسفانه با توجه به بمباران های طبلیغاتی در نظام و ایجاد دادگاه یک طرفه برای نیروی نظامی ما در زمان شاه خیلی از دوستان فکر میکنند ما حتی توانایی ساخت گلوله مسلسل هم نداشتیم!
خوب رزیم گذشته هم خیلی تلاش داشت تا به سطح خود کفایی برسه.نمونه اون ایجاد کارخانه مونتاز هلیکوپتر در شاهین شهر هست که الان به نام پنها شناخته میشه و ایجاد کارخانه در سمنان برای فعالیت های موشکی و حتی مونتاز اف-16 !!!!!!!!

در دهه 1970 یعنی چیزی حدود 37 سال پیش!

دوستان تحصیل کرده میدانند که فرایند ساخت ابتدا با مونتاز شروع و بعد از کسب تجربه به ساخت منجر میشه.مثلا ما در زمان شاه کارخانه پیکان رو در ایران ایجاد کردیم و بعد از حدود 40 سال توانستیم چند سالیه سمند یا همون خودرو ملی صد در صد داخلی رو بسازیم.
در صنایع هوایی هم همینه ولی با یک کم زمان بیشتر.همین کارخانه الکترونیک شیراز برای همین منظور یعنی ساخت الات دقیق ساخته شده بود.
متاسفانه دوستان از روی غرور میگن ما توانایی ساخت باروت هم نداشتیم.....خوب دوستان کمی دقت کنید به مطالب زیر:



اواخر دهه 1960
پادشاه ايران بخش تعميرات موشكي صنايع الكترونيك ايران( IEI ) در شيراز را گشوده و اين بخش را مجاز به همكاري با پاكستان ميكند .

1971
صنايع الكترونيك ايران طي قراردادي با كمپاني تگزاسي Emerson Energy Systems تعميرات موشكهاي TOW و FGM-77A Dragon System دو كشور پاكستان ويمن را بعهده ميگيرد .
1974

دولت آمريكا توليد مشترك موشكهاي ضد تانك TOW وموشكهاي ماوريك در ايران را بررسي ميكند .

1975
صنايع الكترونيك ايران نگهداري وتعمير اساسي موشكهاي TOW و ماوريك را بعهده گرفته و مجوز توليد 2000 فروند از اين دو موشك را دريافت مينمايد .

1975
بموجب يك قرارداد محرمانه بين ايران واسرائيل موسوم به طرح "Flower" Tzur ، دوكشور موشك در يا به درياي جديدي كه نوع پيشرفته هاپون با برد 200 كيلومتراست را توليد خواهن كرد.

ماه مه 1975
مذاكره ايران وشركت هيوز براي توليد موشك تاو وماوريك در ايران با توجه به قيمت پيشنهادي هيوز براي انتقال تكنولوژي به مشكل بر ميخورد ، هيوز براي تاو 20 ميليون دلار وبراي ماوريك 25 ميليون دلار طلب ميكند

نوامبر 1976
دولت انگليس طي قراردادي در برابر دريافت نفت به ارزش 640 ميليون دلار موافقت ميكند كه ضمن نوسازي موشكهاي راپير ايران ، با تاسيس يك شركت مشترك با ايران اين موشك در ايران توليد گردد ، توان توليد اوليه كارخانه 75 موشك در ماه خواهد بود ، ابتدا 2500 موشك در ايران توليد خواهد شد وايران مجاز است اين موشكها را به كشور هاي ديگر صادر كند

18 جولاي 1977
در پي ديدار ژنرال طوفانيان وزير جنگ وسرپرست صنايع نظامياي ايران با وزير دفاع اسرائيل ژنرال Ezer Weizmann ، موضوع شركت ايران در توليد موشك Jericho-2 مورد بررسي قرار گرفت ، طوفانيان اظهار داشت كه مسئله مهم دقت وقابليت هدف يابي اين موشك است ، او اظهار داشت كه ايران در حال حاظر براي كشتي ها و هواپيما هاي خود از موشك هارپون استفاده ميكند و بتازگي دشواري هائي پيش آمده ، اسرائيل ميپندارد كه سناي آمريكا با توجه به قابليت اين موشك در حمل سلاح هسته اي در راه اين همكاري مشكل تراشي كند .
طوفانيان در پرتاب آزمايشي موشك شركت كرد ،ايران تاسيسات آزمايش موشك راتامين خواهد كرد وتعدا زياري از كارشناسان اسرائيلي براي اين همكاري به ايران خواهند رفت

1978
قرارداد همكاري در توليد موشكهاي راپير بين شركت صنايع الكترونيكي ايران و صنايع هواپيمائي بريتانيا ملقي گرديد .

1978
ايران اولين قسط سهم خود در توليد موشك ضد كشتي بسيار پيشرفته تر از موشك گابريل بابرد 150 تا 200 كيلومتر با اسرائيل را بصورت محموله نفت خام به ارزش 280 ميليون دلار پرداخت وهمينطور ساختمان تاسيسات مونتاژ موشك در سيرجان وسايت آزمايش اين موشك در نزديكي رفسنجان را آغاز نمود

قبل از 1979
در زمان حكومت شاه ايران موشكهاي زير را در اختيار دارد
Hughes BGM-71A TOW
AGM-65A Maverick
AIM-54 Phoenix
Rapier
MIM-23B Hawk
AIM-7F Sparrow
AIM-9G/H Sidewinder
ايران همچنين با مهندسي معكوس موشكهاي RPG-7 ، BM21 و SAM-7 را راسا توليد ميكند
  • Upvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
این طرح ها هم توسط دولت محترم به صورت یک جانبه لغو شد.خدا میدونه اگر این طرح ها به اتمام میرسید جون چقدر ایرانی در زمان جنگ حفظ میشد!


رادارهای آمریکایی در آب و هوای داغ و نمناک خلیج فارس به خوبی عمل نمی کنند
اقدامات متعددی که جهت ارتقا دادن رادارها انجام گرفت نتوانست این مشکل را حل کند و برعکس بد تر شد.(جنرال داینامیکس اخرین رادارهای ارتقا داده شده بوسیله bendix را در غرب ایران در خلیج فارس و جزیره کیش نصب کرد که نتیجه ای نزدیک به صفر داد . zero detection ردیابی زیر صفر.
شایان ذکر است که در سال 1972 به واسطه آشکار سازی وسیع: mentidetectionو مسائلی در بیشتر مناطق رخ داد . به خصوص درمنطقه خلیج فارس هر یک از این دو نارسایی همراه شد با از کار افتادن رادار های خارجی که علت آن یا عیب سیستم خودشان و یا انتخاب محل نامناسب رادار به وسیله ی مشاوران خارجی نظامی بود.
یک برنامه بهینه سازی پوشش راداری وسیع موضوع مطالعه بود. این موضوع به وسیله IIFF با کمک USAFو FAAو دانشگاه ها و صنایع آمریکا و پنتاگون به خارج منتقل شد. این موضوع عبارت بود از جستجوی کامل برای مکان مناسبتر رادارها و تحقیق وسیع هواسنجی از رفتار آب و هوای منطقه ی خلیج فارس. برای نمونه رفتار آ ب و هوا از ارتفاع صفر تا 10000 پا بالاتر از سطح دریا و قابلیت همکاری قسمت های مختلف با یکدیگر و مناسب بودن از نظر قابلیت تسلیم شدن فلز(یا همان ضد زنگ بودن) .
شبکه ی مطلوب به هم پیچیده ی پوشش فضای هوایی ایرانیان به وسیله سیستم های راداری گوناکون زمینی , متحرک و رادار موشک های هاوک هدایت می شدند. که این شبکه هم سرانجام به مطالعات بیشتری احتیاج پیدا کرد. همچون خودکار کردن پدافند ایرانیان و گسترش به وسیله خریداریAWACS .
مطالعه در مورد خودکار کردن به وسیله ی ADC(مبدل آنالوگ به دیجیتال) که سرانجام این هم هدایت شد به سوی یکسان سازی برای تمام سیستم دفاعی ایرانیان؛ جدا از اینها پیچیدگی تکنولوژی و بزرگی مقاطعه کاری آن یک مسئله سیاسی شد و شدیدا به وسیله ی اتحاد جماهیر شوروی با آن مقابله شد که سرانجام این برنامه به وسیله دولت های ایران و آمریکا رها شد.
خودکار کردن پدافند ایرانیان در خلاصه ی کلام شامل دو پایگاه فرماندهی مستحکم شده( پست فرماندهی اولیه پشتیبانی است) در زیر خاک می شد. این دو پایگاه در کوهستان های در شمال و جنوب ایرن که مستحکم شده بودند تا در برابر اصابت مستقیم بمب های IB 1000 مقاومت کنند ایجاد شدند .
اطلاعات ناقصی که از سایت های راداری سراسر کشور؛ فرود گاه ها , پایگاه های نیروی دریایی و نیروی زمینی و غیره به دست آمده بودند در محلی به وسیله ی دستگاه های تبدیل اطلاعات آنالوگ به دیجیتال تبدیل می شدند. سپس در همان لحظه اطلاعات با کمک وسایلی مانند مدم های ویژه از طریق سیستم ارتباط از راه دور ماکروویو ملی به طرف جایگاه دو کامپیوتر غول پیکر اصلی انتقال می یافتند و سپس این اطلاعات به دو پست فرماندهی انتقال می یافتند تا در آنجا پس از طی مراحلی استفاده شوند.
گنبدهای راداری سفید بزرگ روی تپه ها (HILLTOPS) و کوهستان ها می توانند هدف ها را از مایل ها آنطرف تر ردگیری کنند. IIAF مصمم بود F14 tomcat را خریداری کند که می توانستند از آنها به عنوان یک رادار هوا برد استفاده کند . F14 ها ی دو سرنشینه کارهایی برای USNAVY مانند دفاع هوایی, رهگیری ؛ تک هوایی و شناسایی انجام می دادند. این هواپیما به وسیله ی گرومن توسعه داده شده بود و در سال 1972 به سرویس Usnavy وارد شد و در 1974 وارد سرویس IIFF شد .
IIFF تنها کشور خارجی بود که به وسیله دولت آمریکا اجازه پیدا می کرد تا F14 داشته باشد .
F14 ها خریداری شدند تا در پایگاه چاه بهار مستقر شوند تا از منافع ایرانیان در خلیج فارس , دریای عمان و اقیانوس هند دفاع کنند .وقتی در 1974 F14 ها وارد شدند پایگاه چاه بهار و به صورت موقتی به پایگاه اصفهان فرستاده شدند.
در 8 فروردین 1358 اسوشیدپرس گزارش داد ژنرال احمد مدنی وزیر دفاع دولت موقت جمهوری اسلامی ایران خبر داد که رژیم اسلامی تصمیم گرفته است تا F14 ها را به آمریکا پس بدهد و نیروهای نظامی را به نصف کاهش دهد.!!!
برنامه هایی برای استفاده از AWACS به عنوان یک دفاع هوایی هوابرد توانا نیز در جریان بود؛ از AWACS ها ی مورد مذاکره 5 فروند از آنها سفارش داده شده بودند و سه فروند دیگر هم برای تحویل آماده بودند .
AWACS یک جایگاه رادار هوایی است با مزایایی مانند ردگیری طولانی بالای خط افق و با توانایی نگاه به پایین که به وسیله ی پدیده ی جوی که معمولا در منطقه ی خلیج فارس به وجود می آید دچار اختلال نمی شد }معنی پدافند موجهای رادیوئی مثل رادار است مانند مانعی در یک کانال (اگر شعاع انحنا موجهای رادیوئی در داخل جریان هوائی داغ وقوی باشد غیر از انحنا سطح زمین پرتوها می توانند بدون توقف همیشه حرکت کنند .
انحنا ی امواج رادیویی از سطح زمین در امتداد یک خط باریک پخش می شدند در عوض حرکت در یک خط راست.
این خمیدگی موج های باری رادیویی به علت خواص انکساری اتمسفر بود و گاهی اوقات موج های قوی با نتایجی مثل حرکت موازی با سطح دریا در مسافت های طولانی همراه می شد.
رژیم اسلامی متعصب این سفارش ها را کنسل کرد و هزینه ی این اشتباه را در هنگام جنگ ایران و عراق پرداخت . که در میان سفارش ها آواکس ها بودند که به عربستان فروخته شدند و از این آواکس ها بر علیه ایران استفاده شد.
در همان زمان آنها دو پروژه ی بزرگ به نام SIK-switch و SIK-sentury و SIK-switch بود برای ارتباطات (شامل ماهواره) و SIK-sentury برای استفاده در سیستم دفاع هوایی بود.
متاسفانه دو پروژه به وسیله ی رژیم اسلامی کنسل شد. فرمانده ی دفاع هوایی سایت های راداری را افزایش داد و درهر فرودگاه 6 هواپیما را به حالت آماده باش نگه داشت . (2 فروند در 5 دقیقه ,2 فروند دیگر در 15 دقیقه و 2 فروند هم در 30 دقیقه آماده می شدند و حداکثر 60 هواپیما آماده بودند. هم چنین همه ی 79 فروند F14 بیشتر برای دفاع هوایی استفاده می شدند.


Daneshju.ir
  • Upvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
به نظر من ايران واقعا داشت خود كفا ميشد اونم از نوع واقعي (نه مثل الان افتخارمون ساخت قطعات خارجي) اما همون طور كه همه ميدونن اول مونتاژ بعد توليد .
  • Upvote 1
  • Downvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
دوست من .اون خود کفایی به معنای واقعی بود.اگر قرار به کپی بود هاپون رو کپی میکردیم نه موشکهای اشغال چینی که به زور شلیک میشند! اف-16 کپی میکردیم نه اف-5 دهه 1950 رو!!! متحد ما امریکا و اسرائیل و انگلیس بودند نه لبنان و فلسطین و بلاروس!
  • Upvote 1
  • Downvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

متحد ما امریکا و اسرائیل و انگلیس بودند نه لبنان و فلسطین و بلاروس!

متحد يا ارباب؟
(ببخشيد 3-4 تا شد چون هر دفعه يه اشتباه مي كردم icon_frown .راستي واسه اين بازي ها كه اول شدم بهم درجه نمي دين؟)
  • Upvote 1
  • Downvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

دوست من .اون خود کفایی به معنای واقعی بود.اگر قرار به کپی بود هاپون رو کپی میکردیم نه موشکهای اشغال چینی که به زور شلیک میشند!
اف-16 کپی میکردیم نه اف-5 دهه 1950 رو!!!

داداش من! ما 30سالي كه نوكر آمريكا بوديم كدوم يك از تكنولوژي هاشو به ما انتقال داد؟
  • Upvote 1
  • Downvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

متاسفانه با توجه به بمباران های طبلیغاتی در نظام و ایجاد دادگاه یک طرفه برای نیروی نظامی ما در زمان شاه خیلی از دوستان فکر میکنند ما حتی توانایی ساخت گلوله مسلسل هم نداشتیم!
خوب رزیم گذشته هم خیلی تلاش داشت تا به سطح خود کفایی برسه.نمونه اون ایجاد کارخانه مونتاز هلیکوپتر در شاهین شهر هست که الان به نام پنها شناخته میشه و ایجاد کارخانه در سمنان برای فعالیت های موشکی و حتی مونتاز اف-16 !!!!!!!!

توي اين شركت هايي كه ميگي يك دونه هليگوپتر و هواپيما منتاژ شده.اگه شده ما رو خبر كن.اينها همش در حد حرفه!!!
در پي ديدار ژنرال طوفانيان وزير جنگ وسرپرست صنايع نظامياي ايران با وزير دفاع اسرائيل ژنرال Ezer Weizmann ، موضوع شركت ايران در توليد موشك Jericho-2 مورد بررسي قرار گرفت ، طوفانيان اظهار داشت كه مسئله مهم دقت وقابليت هدف يابي اين موشك است ، او اظهار داشت كه ايران در حال حاظر براي كشتي ها و هواپيما هاي خود از موشك هارپون استفاده ميكند و بتازگي دشواري هائي پيش آمده ، اسرائيل ميپندارد كه سناي آمريكا با توجه به قابليت اين موشك در حمل سلاح هسته اي در راه اين همكاري مشكل تراشي كند .
طوفانيان در پرتاب آزمايشي موشك شركت كرد ،ايران تاسيسات آزمايش موشك راتامين خواهد كرد وتعدا زياري از كارشناسان اسرائيلي براي اين همكاري به ايران خواهند رفت



اولا كه مدرك مستند بيار تا باور كنم.
دوما موشك جريكو 2 همچين اش دهنسوزي هم نيست كه انقدر توي بوق و كرنا ميكني.اسراييل در پمينه موشك هي زمين به زمين حرف زيادي براي گفتن ندارد و نداشته.

در زمان حكومت شاه ايران موشكهاي زير را در اختيار دارد
Hughes BGM-71A TOW
AGM-65A Maverick
AIM-54 Phoenix
Rapier
MIM-23B Hawk
AIM-7F Sparrow
AIM-9G/H Sidewinder
ايران همچنين با مهندسي معكوس موشكهاي RPG-7 ، BM21 و SAM-7 را راسا توليد ميكند

اينا يي كه توميگي الان ما خودمون ميسازيمبهترشم توليد كرديم و باز بهترشو خريديم.

این طرح ها هم توسط دولت محترم به صورت یک جانبه لغو شد.خدا میدونه اگر این طرح ها به اتمام میرسید جون چقدر ایرانی در زمان جنگ حفظ میشد!

اين جوكيست به تمام عيار و واقعا خنده دار.
يعني شما و امثال شما باور ميكنند كه اگر ايران اين طرح را لغو نميكرد امريكا اينها رو به ما ميفروخت!!!حتي يك بچه هم ميداند امريكا براي پيروز نشدن انقلاب از تمامي شرفيت هاي خود استفاده كرد حالا اين كشور بياد به ما تجهيزات پيشرفته بفروشه!!!
دوست نا محترم بنده اگه امريكاي شما صدام رو تحريك نميكرد و دونالد رامسفلد به ديدار اين جنايتكار بزرگ نميرفت باز هم جنگي در ميگرفت كه باعث كشته شدن جوانان غيور اين مملكت بشه!!!

متحد ما امریکا و اسرائیل

منظورت اينه كه ما الان نوكر امريكا و اسراييل بوديم و دستورات ارباب بزرگ رو راحت تر اجرا ميكرديم.
  • Upvote 1
  • Downvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
واقعاشما دچار یک غرور و وطن پرستی افراطی هستید و جلوی چشمان شما رو طوری بسته که هیچ جور مرغ یک پای شما دو پا نمیشه. عزیز من اون موشک جریکو 40 سال پیش در حد تام هاگ در سال 2007 بود. این سلاح ها هم که شما گفتی ما 40 سال پیش مونتاز میکردیم. عزیز من همون پنهای امروزی همان کارخانه هلیکوپتر سازی هست که در زمان شاه بنا شده بود و بعد از انقلاب فقط تکمیل شد.
  • Upvote 1

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
جالبه ، :x ببخشيد پس اون يارو كه مي‌گفت تا مي‌تونيم بخريم توليد نمي‌كنيم عمه‌ي من بود ؟ icon_frown

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
جناب سرهنگ دوم ، اشكال در اينجاست كه شما حاظر نيستيد وقايع را با ظرف زمان خودش ارزيابي كنيد ، من نميدانم شما چند سال داريد ، از گذشته چه ميدونيد ، منبع مطالعه شما براي گذشته چه بوده ، يك اصل رو فراموش نكنيد ، در انتقاد و حتي دشمني اصل جوانمردي را رعايت كنيد ، خيلي از مسائل امروز واقعيته ولي بايد ديد آيا در گذشته امكانپذير بود يا نبود و چرا ، بعنوان مثال من معتقدم سياست خارجي امروز كشورمون مستقل تر از گذشته است ولي اين دليل نميشه كه اگر سي سال پيش ما چنين سياستي رو اتخاذ نميكرديم گذشتگان خائن بودند و امروز همه خادم ، اين اصل در باره ارتش و تجهيزات نظامي هم صادقه ، شما امروز اگر بخواهيد ، پول هم دوبرابر بديد كسي بشما هواپيماي سوپر مدرن نميفروشه ولي نه به اين دليل كه در گذشته نوكر بوديم وامروز آقا ، اگر بخواهم اين بحث را ادامه بدم بدرازا ميكشه و اگر شما اصل ارزيابي هر تحول با در نظر گرفتن شرايط بين المللي و اوضاع داخلي زمان تحول را رعايت كنيد خيلي از اختلافات حل ميشه .

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
اگر صرفا از نظر خودكفايي بخواهيم ارتش حال حاضر را با گذشته مقايسه كنيم قطعا الان خودكفايي ارتش و نيروهاي مسلح در تامين نيازها بيشتر است. اما از نظر سطح تكنولوژيك بخواهيم مقايسه كنيم قطعا سلاحهاي پيشرفته تري را مي توانستيم خريداري و يا مونتاژ كنيم و آموزش بهتري هم در اختيار داشتيم. اما در رابطه با وابستگي قطعا ارتش ايران يك ارتش كاملا وابسته بود و بدون كمك خارجي قادر به تامين نيازهاي خود نبود. همانطور كه مي دانيد تجهيزات نظامي پيچيده در بهترين حالت ممكن فقط بصورت مونتاژ (يعني در حد بستن پيچ و مهره و سوار كردن قطعات آماده) در اختيار كشورهاي خريدار قرار مي گيرد و خريدار بدون مجوز كشور فروشنده حتي اجازه فروش و صادرات دوباره آنها را ندارد. بنابراين ممكن است كه كشورهاي خارجي در زمان رژيم گذشته مجوز مونتاژ جنگ افزار را به كشور ما داده باشند ولي هرگز اجازه ساخت و توليد آن را بما نمي دادند. تركيه مثال خوبي در اينباره است كه سالهاست بدليل توانايي هاي بالاي صنعتي در حال مونتاژ سيستمها و هواپيماهاي غربي است ولي هرگز توليد كننده هواپيما نخواهد شد! مثال ديگر توليد تانكهاي روسي t-72 در ايران است كه كاملا بصورت مونتاژ مي باشد. مثال ديگر مونتاژ كامل تانكهاي لئوپارد آلماني در اسپانياست. مثال ديگر پيشنهاد فروش تانك لئوپارد به ايتاليا بود كه ايتاليايي ها آن را منوط به انتقال تكنولوژي آنها به ايتاليا كردند كه مورد قبول آلماني ها قرار نگرفت. كشورهاي زيادي هستند كه سالهاست در زمينه مونتاژ سلاحهاي پيشرفته فعاليت دارند ولي حتي اگر سلاحي هم توليد مي كنند در واقع نوعي خريد تكنولوژي است نه ابداع خود آنها كه كشور چين در اين زمينه پيشتاز است. سفينه فضايي چيني ها در واقع كپي سفينه سايوز روسي است. داشتن صنعت مونتاژ بهيچ عنوان به معناي كسب توانايي توليد يك سلاح يا كسب يك تكنولوژي خاص نيست. بلكه بايد براي اينكار تلاش و كوشش زيادي بخرج داد و بسياري از تعهدات بين المللي را زير پا گذاشت!!! كه در حال حاضر ايران با توجه به تحريم خود را موظف به رعايت قرارداد هاي قديمي نمي داند. بسياري از قراداد هاي فروش سلاح با تغيير شرايط سياسي تغيير مي كنند. مثلا تركيه خواستار 1000 فروند تانك لئوپارد بود كه دولت آلمان سرانجام با وجود نياز شديد به عقد قرارداد در اين زمينه(همانطور كه مي دانيد تانك لئوپارد بسيار گران است و حتي دولت آلمان براي تجهيز ارتش آلمان دچار مشكل است قيمت هر فروند آن در آن زمان 15 ميليون مارك بود) بدليل فشارهاي سياسي شايد بدليل مسلمان بودن تركيه از آن سر باز زد و احتمالا تركيه تانكهاي t-90 را جايگزين كرده است.

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.