Sidad

دفاع مقدس تصويرساز آينده ايران اسلامي

امتیاز دادن به این موضوع:

Recommended Posts

[color=brown] دفاع مقدس تصويرساز آينده ايران اسلامي
با پيروزي انقلاب اسلامي و فرار عده اي از بدنه ارتش به خارج که در پي آن اين نيرو تضعيف شد تا ضد انقلابيون اقدام به ايجاد غائله هايي براي جدايي از مام وطن کنند، صدام نيز که در راس حزب و دولت بعث عراق قرار داشت با تشويق کشورهاي ابرقدرت شرق و غرب با طمع تسخير، به ايران حمله کرد. [/color]

جنگ جزيي جدايي ناپذير از زندگي انسان ها است، تعامل سياسي و اجتماعي کشورها تا زماني که توازن و تعادل قدرت نظامي برقرار است هميشه رويکرد مسالمت آميز به اصطلاح، جنگ ديپلماتيک و اداري در قالب صلح و آشتي دارد.
اما با حوادثي که منجر به کاهش قواي يکي از طرفين مي گردد آنچه در صلح نامه هاي قبلي نقطه قوت و پايبندي به آن بشمار مي رفت، اکنون دستاويزي جهت آغاز نبردي ديگر براي دست يابي به موقعيتي بالاتر مي گردد.
ايران قبل از پيروزي انقلاب اسلامي در بهمن ماه 57 جزيره ثبات و ژاندارم قدرتمند منطقه در حمايت از منافع استکبار آمريکا بود.
توازن قدرت ايران با همسايگان که معمولا در طرف ايران سنگين تر نشان مي داد به سادگي نمي توانست اين امکان را فراهم سازد که قوي ترين همسايه غربي ايران جهت دستيابي به اهداف توسعه طلبانه خود دست به اقدام نظامي گسترده و همه جانبه بزند.
پيروزي انقلاب اسلامي توازن و تعادل قدرت هاي سياسي را در منطقه برهم زد و اهداف و منافع آمريکا در اين نقطه از جهان مورد خطر قرار گرفت.
عوامل داخلي و خارجي براي خاموش کردن چراغ پر فروغ انقلاب نوپاي اسلامي به هر اقدامي دست زدند و روند وقوع حوادث در نيروهاي نظامي (ارتش) و انتظامي (شهرباني و ژاندارمري) که با پيوستن خود به صفوف مردم نقش بارز و اصلي در پيروزي انقلاب ايفا نموده بودند، محاسبات سياستمداران عراقي و سران نظامي آن کشور را به سوي سنگين نمودن کفه ترازوي قدرت نظامي عراق متمايل نمود.
ارتش جمهوري اسلامي علي رغم کاهش توان رزمي و بکارگيري قسمت عمده اي از نيروهاي خود در درگيري هاي شمال غرب و نبرد با ضد انقلاب بر اساس طرح هاي قبلي، دفاع در مقابل تجاوز احتمالي عراق از ابتداي نبرد، تاکتيک و اصول نظامي تجربه شده را بکارگرفته و در مراحل مختلف به طرح ريزي هدايت و اجراي تدابير اتخاذ شده براي مقابله، تثبيت و تعقيب دشمن اقدام نمود.
در کنار حجم وسيع يگان هاي ارتش، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي که همزمان با سازمان يابي و ايجاد تشکيلات با مساعدت افسران انقلابي ارتش به انجام ماموريت هاي متعدد داخلي مشغول بود، در مقابله با دشمان به تناسب وضعيت ايجاد شده به ايفاي نقش خود پرداخت.
بررسي سلسه حوادث سياسي و اجتماعي در ايران همزمان با شروع جنگ در جبهه ها بويژه در سال هاي اوليه دفاع مقدس بخوبي نشان مي دهد که قواي نظامي درگير در خطوط دشمن از پشتوانه لازمي که نشات گرفته از همگامي همه ارکان نظام باشد، برخوردار نبوده است.
بني صدر به عنوان رييس جمهور و با به عهده گرفتن اختيارات "فرمانده کل قوا" با بينش ضعيف نظامي و ديدگاه خاص سياسي هدايت جنگ را پذيرفت و در حالي که تمايل نداشت نيروهاي مردمي در داخل سپاه سازماندهي شده و دوشادوش ارتش، دشمن را از خاک جمهوري اسلامي دور نمايند.
هرگز نتوانست قواي نظامي به ويژه ارتش را به گونه اي سازماندهي کند تا غلارغم کاستي هاي بسيار، بتواند به تنهايي حمله دشمن را دفع کند.
وي نه تنها از تجهيز نيروهاي مردمي ممانعت مي کرد، حتي از بکارگيري امکانات موجود توسط ارتش نيز جلوگيري مي کرد.
در چنين وضعيتي بالاترين انتظار عمومي از ارتش به عنوان تنها نيروي مسلحي که مي تواند کشور را از شکست نجات دهد، تثبيت دشمن و جلوگيري از ادامه تجاوز بود.
تجاوزي که در صورت تداوم، خوزستان را از ايران جدا کرده و خسارات جبران ناپذيري به کشور وارد مي نمود.
ايثار و فداکاري کارکنان سپاه و ارتش به ويژه نسل پيوسته به انقلاب، موجب گرديد نه تنها عراق به اهداف سياسي اعلان شده دست نيابد، بلکه به اهداف نظامي خود نايل نگرديده و در اکثر مناطق عملياتي در مواضع بسيار نامناسب مستقر و متوقف گردد.
اين توقف اجباري به اضافه طولاني بودن راه هاي تدارکاتي براي دشمن و آغاز حملات هجومي ايران موجب گرديد تا سربازان عراق روحيه حمله خود را از دست داده و به دنبال هر حمله گسترده ايران، مواضع خود را به آن سوي مرزها ترک نمايند.
با خروج نيروهاي عراقي از ايران علي رغم صدور قطعنامه هاي متعدد و به دليل عدم تامين حقوق از دست رفته ايران، جنگ ادامه يافت و به داخل عراق کشيده شد.
دور از انتظار نبود که سرباز عراقي در داخل عراق مقاومت بيشتري نشان دهد و مسئولين عراقي در پناه حمايت هاي بين المللي هر گونه اقدامي را در حفظ سرزمين خود بدون هيچ ملاحظه اي بکار گيرند.
لذا علارغم تصرف مناطق قابل توجهي از عراق و به دليل دست نيافتن به هدفي قاطع و تعيين کننده در سرنوشت جنگ، توان قواي ايران اسلامي به دنبال عمليات هاي گسترده و همه جانبه کاهش يافته و در مقابل، عراق با رشد فزاينده تجهيزات و نيروي انساني قابل ملاحظه در سال هاي پاياني جنگ مناطق تحت تصرف ايران را باز پس گرفته و اقدام به دو حمله گسترده در جنوب و غرب نمايد.
پذيرش قطعنامه 598 از طرف ايران و مقاومت سرسختانه فرزندان دلير اين مرز و بوم از ارتش و سپاه تا آحاد مردم، مجددا دشمن را وادار به عقب نشيني نمود و با اجراي اين قطعنامه و اعلان متجاوز بودن عراق در اين جنگ، دوران پر خاطره اي از تاريخ افتخار آميز ايران اسلامي ورق خورد و صفحه زريني بر صفحات تاريخ اين سرزمين افزوده گشت.

**مقدمات تجاوز
تاريخ نظامي معاصر در حاشيه شرقي بين النهرين هميشه شاهد درگيري هاي متعدد و اختلاف مرزي بين حکومت هاي همجوار بوده است، عمده ترين جنگ هاي پيش آمده و قراردادهاي منعقده در اين منطقه جهت ترک مخاصمه به شرح زير است:
قديمي ترين درگيري ها به زمان حکومت عثماني توسط سلطان محمد دوم عثماني و تشکيل حکومت سلسله صفوي بر مي گردد که مدت 400 سال ادامه مي يابد.
اولين پيمان صلح "قراداد 1555" است که بعد از 20 سال جنگ به امضاء رسيد و به دنبال آن قراردادهاي ذهاب، کردان، ارز روم اول، ارز روم دوم، پروتکل تهران، پروتکل استامبول، کميسيون تهديد حدود 1914، قرارداد 1937 و در نهايت عهدنامه 1957در جلسه سالانه سران اوپک در الجزيره به امضاء رسيده و به قرارداد "1975 الجزاير" معروف مي گردد.
هرچند تجاوز سراسري ارتش عراق به ايران فاقد عقلانيت و دليلي منطقي اما علت يا عللي براي تجاوز وجود دارد که مي توان به مواردي از آن اشاره کرد:
1-تحريک استکبار جهاني به سرکردگي آمريکا به دليل به خطر افتادن منافع آمريکا با پيروزي انقلاب اسلامي، خشم ناشي از اشغال لانه جاسوسي آمريکا و شکست در عمليات نظامي طبس مي توان نام برد.
2- اوضاع سياسي ايران و حاکميت ضعيف دولت موقت که تا سقوط بني صدر موجب تضعيف جمهوري اسلامي ايران در اين زمينه گرديد.
3- اوضاع نامناسب اقتصادي ايران بر اثر تحريم هاي گسترده و اثرات ناشي از انقلاب و کاهش فروش نفت.
4- اوضاع نابسامان کشور توان نيروي نظامي که منحصر به ارتش بود را کاهش داده و تدابير مختلف اتخاذ شده مانند لغو قراردادهاي خريدهاي نظامي، کاهش مدت سربازي، نيز در اين زمينه بسيار موثر بود.
5-اوضاع سياسي عراق با حاکميت حزب بعث و يکسان سازي سطوح تصميم گيري روند ثابتي پيدا نمود و عراق را در يک موضع قدرت قرار داد.
6- اوضاع اقتصادي عراق نيز به دنبال حمايت هاي آشکار و پنهان قدرت ها روند روبه رشدي را نشان مي داد که تا آغاز جنگ خليج فارس اين حالت را حفظ نمود.
7-اوضاع نظامي عراق که با گسترش يگان ها و تجهيز نيروهاي مسلح به ادوات و تجهيزات پيشرفته و فراوان وزنه تعادل نظامي را بين دو کشور ايران و عراق به سوي عراق متمايل نموده بود.
8- توسعه طلبي صدام و جلب حمايت آمريکا.
9- حمايت ها و پشتيباني مستقيم و غيرمستقيم کشورهاي عربي براي فعال نمودن عراق در خطوط مقدم مقابله با انقلاب اسلامي.
با توجه به دلايل فوق به خوبي مي توان اهداف عراق را از آغاز تجاوز سراسري با ايران اسلامي برشمرد که شامل، حاکميت مطلق بر اروند رود، تصرف جزاير سه گانه تنب بزرگ و کوچک و ابوموسي، تجزيه استان خوزستان، دست يابي به ارتفاعات غربي به ويژه ميمک و در نهايت سرنگوني نظام نوپاي جمهوري اسلامي بود.

**اقدامات عملي عراق براي شروع تجاوز تا قبل از 31 شهريور 59
1- نقض مکرر حريم هوايي، زميني و دريايي جمعا 636 مورد تجاوز از 13 فروردين 58 تا 30 شهريور 59 به تفکيک زير: بهار 58، 14 مورد تابستان58، 11 مورد پاييز 58، 26 مورد زمستان 58، 32 مورد، بهار 59، 142 مورد و تابستان 59، 411 مورد که نشان دهنده روند روبه رشد آمار تا آغاز تجاوز سراسري به خوبي نشان دهنده آمادگي رژيم بعث جهت آغاز اين نبرد مي باشد.
2- لغو يک جانبه قرارداد الجزاير در تاريخ 26 شهريور59 که بدين ترتيب ارتش بعثي آمادگي پيدا کرد تا با مهيا شدن زمينه هاي سياسي، اقتصادي و نظامي يکي از طولاني ترين جنگ هاي تاريخ معاصر را آغاز کند.

**حمله گسترده زميني
سرانجام تهاجم سراسري ارتش بعث در تاريخ 31 شهريور 59 با محور قرار دادن حمله گسترده زميني و در حمايت تجاوزهاي هوايي و دريايي آغاز گرديد.
نيروي زميني عراق در آغاز داراي 12 لشکر که شامل 5 لشکر رزهي، 5 لشکر پياده و دو لشکر مکانيزه، همچنين 45 تيپ مستقل شامل 10 تيپ پياده، يک تيپ زرهي، يک تيپ مکانيزه، 3 تيپ نيروي مخصوص،10 تيپ گارد رياست جمهوري و 20 تيپ گارد مرزي بود.
تجهيزات اين کشور شامل 800 قبضه توپ، پنج هزار و 400 دستگاه و تانک و نفربر، 400 توپ ضد هوايي، 366 فروند هواپيما و 400 بالگرد با آمادگي مناسب بوده است.
در روزهاي آغاز حمله سراسري عمده قواي عراق از محورهاي شلمچه، طلائيه، چزابه و دزفول براي اشغال خوزستان وارد گرديد.
تبليغات فوق العاده اي براي عظيم نشان دادن موفقيت هاي اوليه دشمن به عمل آمد که يکي از آنها تغيير نام شهرها و ادغام شبکه هاي برق، پست و تلفن بود؛ مانند سوسنگرد به خفاجيه، خرمشهر به محمره، آبادان به عبادان، اهواز به الاحواز و در نهايت خوزستان به نام عربستان را نمي توان نام برد.

**مقاومت دلير مردان ايران اسلامي و نتايج اوليه تجاوز
اين حمله گسترده با مقاومت و استقامت آحاد مردم و نيروهاي مسلح روبرو گرديد که سپاه پاسداران نيز تمام توان خود را در مبارزه با ضد انقلاب داخلي و تامين امنيت شهرها بکارگرفت و عناصري از خود را درگير نبرد با ضد انقلاب در کردستان نموده بود، تنها نيروي مسلح سازمان يافته اي که با توان رزمي نه چندان مناسب طبق طرح ها و تمرينات قبلي مي توانست در مقابل دشمن قرار گيرد، نيروي زميني ارتش جمهوري اسلامي ايران بود که لشکرهاي سرزميني به سرعت با شروع تجاوزات اوليه دشمن در بهار سال 59 مناطق مورد نظر را اشغال نموده و با يگان هاي مرزي ژاندارمري که در پاسگاه ها و يا پادگان هاي مرزي مستقر بودند به دفع تجاوزات دشمن پرداختند.
با شروع تجاوز سراسري دشمن، به دليل عدم امکان مقابله فوري و متوقف نمودن نيروهاي متجاوز در نقاط مرزي با تدابير ابلاغي، حرکات به عقب و تاکتيک معاوضه زمين با زمان را پذيرفت.
يگان ها ضمن ايجاد درگيري با دشمن سعي نمودند در مواضع مناسب مستقر شده و دشمن را در نقاط نامناسبي متوقف کرده و فرصت لازم را جهت بازسازي خودي و شناسايي دشمن بدست آورده و حملات خويش را شروع نمايند.
لذا وضعيت عمومي استقرار نيروها روي زمين هرچند علي الظاهر به اشغال اراضي قابل توجهي توسط دشمن انجاميد ولي بدليل هوشياري به موقع و حضور به هنگام لشکرهاي اعزامي به مناطق مورد نظر، عراق نه تنها به تصرف هدف قاطعي دست نيافت بلکه با استقرار اجباري در مواضع نامناسب داعيه صلح طلبي را سرداده و سعي کرد از موفقيت هاي نسبي و جزيي بدست آمده حداکثر بهره برداري را نمايد.
1- همگامي نيروهاي مردمي و بسيج بدون سازماندهي و خودجوش و يا به صورت منسجم به وسيله سپاه پاسداران، سازماندهي و هم دوش با ارتش به مقابله با دشمن پرداخته و اراده ملي ايران را براي دفاع و مقابله با تجاوز نشان دادند.
مهمترين نتايج تجاوز سراسري عراق و دفاع ايستادگي نيروهاي ايراني را مي توان به شرح زير ارايه کرد:
اروندرود: هرچند استفاده ايران از رود غير ممکن شد اما عراق نيز نتوانست از آن استفاده نظامي و غير نظامي نمايد.
آبادان: تنها به يک محاصره ناتمام ختم شد.
خرمشهر: پس از 34 روز درگيري شديد تنها نيمي از شهر به اشغال دشمن در آمد.
اهواز: بعثي ها بدون حصول نتيجه در 15 کيلومتري اهواز متوقف شدند.
بستان: به دليل نزديک بودن به مرز اشغال شد.
سوسنگرد: هرچند در ابتداي جنگ کامل اشغال شد اما به سرعت از اشغال در آمد.
دزفول: پيشروي عميق بعثي ها حتي منجر به عبور از کرخه نگرديد.
مهران و موسيان: به دليل نزديک بودن به مرز به اشغال دشمن درآمد.
نفت شهر وسومار: به دليل نزديک بودن به مرز به اشغال دشمن درآمد.
قصر شيرين و خسروي: اين شهر نيز به دليل نزديک بودن به مرز به اشغال دشمن درآمد.

**جبهه شمال غرب
تلاش عراق در اين جبهه در بسياري از موارد عقيم ماند و به نتيجه مهمي نرسيد.
لذا به جرات مي توان گفت که عراق در حمله سراسري خود رد تمام زمينه ها شکست خورد ولي به دليل نداشتن توجيه جهت عقب نشيني و اميد به آينده جهت بهره برداري از اوضاع سياسي ايران، در مناطق اشغالي زمين گير شد.
بدين ترتيب جنگي آغاز شد که در تاريخ معاصر يکي از طولاني ترين نبردهاي سال هاي اخير است و هشت سال طول کشيد اما براي انقلاب اسلامي داراي ثمرات و نتايج عظيمي بود.
با اينکه تمام کشورهاي استکباري و بسياري از اعراب همسايه ايران به کمک مستقيم مانند نيروي نظامي و يا غير مستقيم و لحاظ کمک هاي مالي در کنار صدام بعثي قرار گرفتند اما اين ايرانيان بودند که با رهبري و هدايت مقتدا و فرمانده خود توانستند وحدت را به اوج خود برسانند و تمام جهانيان را مغلوب خود سازند.
ياد شهيدان بزرگوار سپاه و ارتش مانند شهيدان سهپبد صياد شيرازي، ابراهيم همت، جواد فکوري، حسن باقري، ولي الله فلاحي، حسين خرازي، موسي نامجو، باکري و... تصويرساز حکومتي در جهان بودند که بطور يقين تاريخ را آنگونه بايد رقم خواهند زد، يادشان را گرامي داريم.
......................................
منابع:
مرکز اسناد سازمان عقيدتي سياسي ارتش جمهوري اسلامي
انتشارات نهاد نمايندگي ولي فقيه در سپاه پاسدارن انقلاب اسلامي



[url=http://www.irna.ir/View/FullStory/?NewsId=691382]ایرنا[/url]

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر
[color=red]
معاون فرهنگي بنياد شهيد و امور ايثارگران تهران بزرگ در گفت‌وگو با فارس:
دفاع مقدس ديدگاه دنيا نسبت به ملت ايران را تغيير داد

خبرگزاري فارس: معاون فرهنگي بنياد شهيد و امور ايثارگران تهران بزرگ گفت: يكي از مهم‌ترين تأثيراتي كه دفاع مقدس براي ايران داشت، تغيير ديدگاه دنيا به ملت ايران و قبول اين مطلب بود كه براي پيشرفت در زمينه‌هاي مختلف بايد با ايران همكاري و تعامل داشته باشند.[/color]


محمدرضا اميرحسيني در گفت‌وگو با خبرنگار ايثار و شهادت باشگاه خبري فارس «توانا» اظهار داشت: از سال 66 افتخار حضور در جبهه را داشتم و در طول حضورم، مسئوليت حفاظت از قرارگاه نجف را عهده‌دار بودم.
وي ادامه داد: در طول 8 سال جنگ تحميلي دشمن قصد نابودي انقلاب اسلامي را داشت و با پافشاري روي اين خواسته نابه‌حق خود موجب مقاومت و بيداري بيش از پيش ملت ايران شد.
معاون فرهنگي بنياد شهيد و امور ايثارگران تهران بزرگ با اشاره به اعتقاد عميق رزمندگان به امدادهاي غيبي در جنگ بيان داشت: پيروزي در جنگي كه دشمن با حمايت اكثر كشورهاي غربي و استكبار عليه كشور ما آغاز كرد و در آن شكست خورد به جز امدادهاي غيبي امكان پذير نبود.
اميرحسيني تصريح كرد: آزادي قسمت‌هايي از خاك ايران كه توسط دشمن تصرف شده بود و بازپس‌گيري آن در كمترين زمان ممكن، بزرگترين امدادهاي غيبي است كه در طول جنگ شاهد آن بوديم.
وي با اشاره به اين مطلب كه دفاع مقدس ارزش‌هاي ديني و اسلامي فراواني را به ملت ايران بخشيد، افزود: اصل دفاع، مقدس و ارزشمند است و ملت ايران بايد به اين درك برسند كه با حفظ اين ارزش‌هاست كه مي‌شود در دنيا سربلند و با اقتدار كامل ايستاد و به حق واقعي خود در دنيا رسيد.
معاون فرهنگي بنياد شهيد و امور ايثارگران تهران بزرگ اضافه كرد: بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس متولي اصلي انجام اين امر است و بنياد شهيد و امور ايثارگران نيز بخشي از اين مسئوليت حساس را عهده دار است البته معتقدم كه اين 2 ارگان نتوانسته‌اند به طور شايسته در نشر و ترويج ارزش‌هاي مقدس به دست آمده موفق عمل كنند.
اميرحسيني گفت: موفق عمل نكردن در اين زمينه عوامل مختلفي دارد كه مهم‌ترين آنها درك نكردن شايسته ابعاد مختلف جنگ توسط بعضي از افراد كه آن را لمس كرده بودند، است.
وي بيان كرد: با نگاه به جنگ‌هايي كه در تاريخ ايران قبل از انقلاب رخ داده متوجه خواهيم شد كه ايران در سابقه جنگي خود در هر جنگ، قسمتي از خاك خود را از دست مي‌داد كه در جنگ تحميلي به دليل فداكاري‌هاي فراوان و عرق ملي رزمندگان براي نخستين بار شاهد چنين امري نبوديم.
معاون فرهنگي بنياد شهيد و امور ايثارگران تهران بزرگ با اشاره به اينكه دفاع مقدس و پيروزي در آن موجب شد كه ايران افتخار كشورهاي اسلامي در دنيا باشد، گفت: زماني اسرائيل تا بيروت پيشروي كرده بود ولي در حال حاضر شاهد هستيم كه اسرائيل نه تنها از خاك لبنان بيرون رفته بلكه فكر اشغال مجدد آن را نمي‌كند كه اين مهم به خاطر الگو قرار گرفتن ايران به عنوان يك كشور آزاد و سربلند توسط ملت لبنان است.
وي خاطر نشان كرد: مسئولان بايد با تلاش و پشتكار شايسته‌تر تمام زواياي پنهان جنگ را با دقت فراوان براي ملت ايران خصوصاً نسل جديد بازگو كنند تا شاهد ايراني مقتدر و سرافرازتر در دنيا باشيم.

[url=http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8807131428]فارس[/url]

به اشتراک گذاشتن این پست


لینک به پست
اشتراک در سایت های دیگر

ایجاد یک حساب کاربری و یا به سیستم وارد شوید برای ارسال نظر

کاربر محترم برای ارسال نظر نیاز به یک حساب کاربری دارید.

ایجاد یک حساب کاربری

ثبت نام برای یک حساب کاربری جدید در انجمن ها بسیار ساده است!

ثبت نام کاربر جدید

ورود به حساب کاربری

در حال حاضر می خواهید به حساب کاربری خود وارد شوید؟ برای ورود کلیک کنید

ورود به سیستم

  • مرور توسط کاربر    0 کاربر

    هیچ کاربر عضوی،در حال مشاهده این صفحه نیست.